Hoofdstuk 5: Eigenheden en eigen accenten van elk evangelie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Het evangelie van Matteüs Een evangelie van kracht.
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Jezus leven volgens het Nieuwe Testament
Deel 3 Jezus Christus.
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
2 Corinthiërs brief voor het hart
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
"Saulus, anders gezegd Paulus" Handelingen
…..overrompeld door verdriet
De doop?. Johannes ‘de doper’ Matteüs 3:1-6 In die tijd trad Johannes de Doper op in de woestijn van Judea. Hij verkondigde: ‘Kom tot inkeer, want het.
Godsdienst. Testament Oude testament Nieuwe testament.
Het Christendom.
Leviticus 15:25 Wanneer bij een vrouw lange tijd bloed vloeit … dan zal zij gedurende al de tijd dat zij vloeit, onrein zijn.
Verlangens van God.
Tweede adventszondag 9 december 2012 Keer je naar het Licht Lucas 3:3 “Begin een nieuw leven en laat u dopen” verkondigde Johannes, “dan zal God vergeven.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Met Lucas in het voetspoor van Jezus
18 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. 19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door.
Goed voorbereid naar de Pabo
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
Geschiedenis van het Christendom
Docent: Hans Bruning.
Geschiedenis van het Christendom Keuzemodule Hogeschool Rotterdam.
De 4 Evangelien.
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS MIJN KIND, AL WAT VAN MIJ IS, IS VAN JOU HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS Cyclus C Muziek: Cantate 36 van de Advent (J.S. Bach)
Welkom en Afkondigingen >. Zingen: 146c: 1, 7 > >
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 2 onze traditie en onze missie.
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Met een bewogen hart aan de slag!. Romeinen brief handleiding voor zendeling 1.Met passie voor de boodschap (1:16) 2.Met visie voor de wereld (15:20)
Achtergrondartikel E. D E S MET, Het Onzevader Onverwachts in het Nieuw, in Kerk en Leven, 10 september 2014, p
… DOOR LEVENDE CHRISTENEN Leerdienst evangelisatie - 2 LEEF HET DOOR! 1.God wil dat het doorgaat 2.door levende christenen 3.door een bewegende kerk Gods.
Mat 4:17 ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ Mat 4:17.
Brief aan de Galaten -14- De twee evangeliën en twee apostelschappen.
Goed voorbereid naar de Pabo
Johannes 16:5-8 5 En nu ga Ik heen naar Hem Die Mij gezonden heeft, en niemand van u vraagt Mij: Waar gaat U heen? 6 Maar omdat Ik deze dingen tot u.
Romeinen (4) WELKOM.
Jakobus (1).
Gehoorzaam zijn als een dienaar
Romeinen
Jezus beheerst de wateren van het meer van Galilea
Romeinen (2) WELKOM.
de brief aan de Romeinen
Les 3 De Bijbelschrijvers
Les 6 Jezus geeft onverdiende liefde
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
Les 2 Een nieuwe tijd Wat doe ik hier vandaag?
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
"Ik verzeker jullie: sommigen die hier aanwezig zijn, zullen niet sterven voordat ze de komst van het koninkrijk van God in zijn kracht hebben meegemaakt."
Kom Heilige Geest Vernieuw Uw kerk Vernieuw mijn leven.
Regina ZONDAGEN 2- AdVENT c. B
Johannes (1) WELKOM 1.
Hoofdstuk 4 Narratieve verkenning van de vier evangeliën en achtergrondinformatie over Palestina in Jezus’ tijd.
Geschriften van mensen, Woord van God
Hoofdstuk 5: Eigenheden en eigen accenten van elk evangelie
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Hoofd in de wolken; voeten in de klei
Het Evangelie naar JOHANNES studie 34 1 februari 2018 Bodegraven.
Johannes (5) WELKOM 1.
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. M Dubbelman
Lucas 3.
Brief aan de Galaten -16- Paulus versus Petrus.
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. A. Robbertsen
Uit: Lucas 1/26 e.v. Gegroet Maria, je bent begenadigd. De Heer is met je. Maria vroeg aan de engel: hoe zal dit gebeuren? Ik heb immers nog nooit gemeenschap.
Om wie gaat het? Marcus 1/1: Het begin van het evangelie van Jezus Christus, Zoon van God Marcus 1/ 2,3: Het staat geschreven bij de profeet Jesaja: “Let.
Korte cursus bijbellezen 3e avond
Muziek: “Hosanna” van Dufay
HET EVANGELIE.
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 5: Eigenheden en eigen accenten van elk evangelie

Examen 2 open vragen, op basis van de leerdoelen (./20) Bv.: Verklaar elke term in de uitdrukking ‘Het Evangelie volgens Johannes’ Bv.: Leg uit ‘Zonder Pasen geen evangeliën’ 5 korte vragen, op basis van de leerdoelen (./5) Bv. Ten tijde van Jezus’ openbaar optreden was … tetrarch van Galilea. Bv. De hogepriesters waren pro/contra de Romeinen. Bv. Wat gebeurt er in Mc 1,23-26? Mondeling: 20 minuten voorbereidingstijd 20 minuten examentijd Schriftelijk: 1 uur 30 minuten examentijd

Marcus’ portret van Jezus Jezus maakt de nabijheid van het Rijk Gods tastbaar in zijn machtige daden Jezus is de Christus, Zoon van God: Gods lijdende dienaar (geen triomfalistische messias, cfr. messiasgeheim) Een zeer menselijke Jezus: Mt en Lc corrigeren te menselijke trekjes van Marciaanse Jezusbeeld

Mt en Lc corrigeren het te menselijke Jezusbeeld van Mc 2 Een melaatse kwam naar Hem toe en smeekte Hem op zijn knieën: “Als Gij wilt Heer, kunt Gij mij reinigen.” 3 Jezus stak de hand uit, raakte hem aan en zei: “Ik wil, word rein.” 40 Er kwam eens een melaatse bij Hem die op zijn knieën viel en Hem smeekte: 'Als Gij wilt, kunt Gij mij reinigen.' 41 Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit en raakte hem aan en sprak tot hem: 'Ik wil, word rein.' 12 […] trof Hij een man aan die overdekt was met melaatsheid. Toen deze Jezus zag, wierp hij zich ter aarde neer en smeekte Hem: 'Heer, als Gij wilt, kunt Gij mij reinigen.' 13 Hij stak de hand uit, raakte hem aan en sprak:

2. Het Evangelie volgens Matteüs

Mt: Auteur, bestemmelingen, plaats, datum Kenner van Grieks, Aramees en Hebreeuws Jood die veel belang hecht aan de joodse traditie Bestemmelingen Jood-christenen Blijvende geldigheid van de joodse traditie joodse gebruiken worden niet verklaard Op gespannen voet met officiële jodendom Plaats: Antiochië in Syrië? Datum: rond 80

Mt: Eigenheden narratief kader Geboorteverhalen (Mt 1-2) Vijf redevoeringen Bergrede (Mt 5-7) Zendingsrede (Mt 10) Parabelrede (Mt 13) Kerkelijke rede (Mt 18) Eindtijdelijke rede (Mt 24-25) + zesde rede: tegen de Schriftgeleerden en Farizeeën (Mt 23) Verhalen over lege graf en verrijzenisverschijningen (Mt 28)

Mt: Eigenheden verhaalstijl Veel woorden van Jezus: uitspraken, raadgevingen, redevoeringen Veel ethische accenten: ‘vrucht voortbrengen’ Rechtvaardigheids-terminologie Strenge straffen voor ‘onwilligen’ Sterk geworteld in de Joodse traditie ‘Rijk der Hemelen’ Jezus vervult de Schriften Jezus geeft onderricht en twist over de Wet

Mt: gespannen combinatie van zowel joodse, anti-joodse als universalistische passages Zeer joodse passages → Jezus vervult de Schriften Passages die scherp zijn tegen de joodse overheden: → weerspiegeling van het conflict tussen de matteaanse gemeente en de joodse volksgenoten die Jezus afwezen Passages met universalistische tendensen: → de joods-christelijke gemeente van Mt telde ook gelovigen van heidense afkomst → weerspiegeling van de groeiende overtuiging dat het Evangelie wereldwijd verkondigd moet worden

Mt: Ecclesiologie, over hoe ‘kerk’ zijn Mt gebruikt als enige evangelie de term ‘kerk’ (ekklèsia): Mt 16,18-19: ‘Jij bent Petrus, de rots waarop ik mijn kerk zal bouwen’ SgMt over Petrus: ter ondersteuning van Petrus’ rol in de geloofsgemeenschap Mt 18 (kerkelijke rede): onderricht over waarden en kwaliteiten die cruciaal zijn om ‘kerk’-gemeenschap te zijn

Matteus’ portret van Jezus Jezus de Christus: Jezus vervult de Schriften Jezus, leraar en meester: Vijf (zes) redevoeringen; veel ethische klemtonen Twistgesprekken over de Tora Door anderen aangesproken als ‘meester’ Jezus de Heer: Jezus is levend nabij Correcties van te menselijke presentatie door Mc

3. Het Evangelie volgens Lucas

Lc: Auteur, bestemmelingen, plaats, datum Schreef ook het boek de Handelingen der Apostelen Gecultiveerde, hellenistische christen (al dan niet met joodse roots) Zeer vertrouwd met Septuaginta Kende Paulus niet Bestemmelingen Niet-joden Van buiten Palestina (Romeins-hellenistische ‘aanpassingen’) Plaats: buiten Palestina (Achaia, Macedonië, …?) Datum: tussen 80 à 90

Lc: Eigenheden narratief kader Kindheidsverhalen (Lc 1-2) Reisverhaal: Jezus op weg naar Jeruzalem (Lc 9,51- 19,27) Verhalen over verschijningen van de verrezen Heer (o.a. Emmaüs) en zijn Hemelvaart (Lc 24) Lucaans Sondergut

Het tweeluik Lucas-Handelingen Lucas’ visie op de heilsgeschiedenis: 1) geschiedenis van het volk Israël → de Wet en de Profeten 2) geschiedenis van Jezus → zijn evangelie 3) voortdurende geschiedenis van de Kerk → zijn boek ‘Handelingen der Apostelen’

Lc: Eigenheden Verhaalstijl Vlotte ‘geschiedschrijving’: Imitatie van de Septuaginta In de stijl van de hellenistische en Romeinse geschiedschrijvers Gesitueerd in de wereldgeschiedenis Opgelet: niet meer historisch betrouwbaar dan de andere evangeliën!

Lc: Grote openheid voor heidenen en Samaritanen, bijvoorbeeld Bv. Nunc dimittis, Lc 2,29-32: 29 'Uw dienaar laat gij, Heer, nu naar uw woord in vrede gaan: 30 mijn ogen hebben thans uw Heil aanschouwd, 31 dat Gij voor alle volken hebt bereid; 32 een licht dat voor de heidenen straalt, een glorie voor uw volk Israël.'

Lc: Grote openheid voor heidenen en Samaritanen, bijvoorbeeld Mt 3,3 Mc 1,3 Lc 3,4-6 Een stem van iemand die roept in de woestijn: Bereidt de weg van de Heer, maakt zijn paden recht. Een stem van iemand die roept in de woestijn: Bereidt de weg van de Heer, maakt zijn paden recht, […] Een stem van iemand die roept in de woestijn: Bereidt de weg van de Heer, maakt zijn paden recht. 5 Elk dal moet gevuld, elke berg of heuvel geslecht worden; de kronkelpaden moeten recht, de ruwe wegen effen worden. 6 En heel de mensheid zal Gods redding zien.

Lc: Grote openheid voor heidenen en Samaritanen Openheid voor heidenen wordt doorgetrokken in Handelingen der apostelen: Hnd 3-7: mislukte zending naar de joden Hnd 8-9: overgang naar zending tot de heidenen Hnd 13-28: zending naar de heidenen met officiële bekrachtiging op ‘apostelconcilie’ (Hnd 15) Openheid voor Samaritanen: parabel van barmhartige Samaritaan en genezing van de tien melaatsen → SgLc!

Lc: Jezus predikt barmhartigheid voor armen en zondaars Jezus predikt barmhartigheid voor de zondaars bv. Lc 15: geen goedkope genade maar nadruk op inkeer Jezus predikt barmhartigheid voor de armen Jezus waarschuwt voor rijkdom en veroordeelt hebzucht Jezus volgen door alles achter te laten

De Heilige Geest in Lc Gods scheppende, herscheppende, drijvende kracht Aan velen geschonken, bij uitstek aan Jezus

Lucas’ portret van Jezus Barmhartige, open Jezus Omkering van de verhoudingen Vergeving van zonden Openheid voor allen Biddende Jezus Eerbiedwaardige Jezus, de Heer

Voorbereiding voor 21 april 2018 Leren lezen in de evangeliën aan de hand van Joh 13,1-20