De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar."— Transcript van de presentatie:

1 Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2

2 Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar te zien….. In het oude testament wordt de komst van de Messias voorzegt In het nieuwe testament is dit vervuld OT vooral voor en over volk van Israel, NT gericht op de wereld

3 Verhalen over God, mens en de wereld Opbouw is anders dan OT In drie delen: evangelien, brieven en apocalyptische verhalen Allemaal komen ze op hetzelfde neer, er is een centrale figuur….Jezus Christus Ook het ontstaan van het christendom uit het Jodendom wordt in NT behandeld

4 Verhalen over God, mens en de wereld Evangelien: goed bericht….goede boodschap Gebruikelijk in de Grieks/Romeinse wereld Als er een positief bericht te melden was werd er een evangelie uitgeschreven…overwinning in de oorlog, geboorte van een troonopvolger In de bijbel is evangelie, de goede boodschap dat God mens is geworden in Jezus

5 Verhalen over God, mens en de wereld Vier schrijvers  vier invalshoeken Mattheus  Joods evangelie Marcus  Verhaal van Petrus, oudst gedateerd Lucas  ooggetuige verslagen, veel dateringen Johannes  evangelie met aanvullingen op de andere, laatst geschreven.

6 Verhalen over God, mens en wereld Handelingen  verspreiding van het evangeliedoor de wereld Hoofdpersonen  Petrus in en rond Israel; Paulus  de Romeinse wereld Behandeld de stichting van joods christelijke gemeenten, maar ook de scheiding tussen Joden en Christenen. Periode van 40 na Chr. tot ± 62 na Chr. (Paulus gevangen in Rome)

7 Verhalen over God, mens en de wereld Brieven van diverse schrijvers, de meeste zijn door Paulus geschreven. Hierin wordt uitgelegd hoe de leer van Jezus moet worden opgevat. Veel richtlijnen en antwoorden op vragen van de nieuwe gelovigen Brieven zijn aan gemeenten afzonderlijk, maar ook aan groepen gemeenten geschreven, ook zijn er algemene brieven en aan personen gericht

8 Verhalen over God, mens en de wereld Apocalyptische verhalen  Openbaring aan Johannes Visioenen aan Johannes, de discipel van Jezus Onthulling van dingen die in de toekomst gaan gebeuren In beelden beschreven, omdat er veel onbekende zaken zijn die Johannes niet kent Een boek vol rampen en tegenspoed, met een hoopvol einde, nieuwe hemel en nieuwe aarde. Jezus komt terug om orde op zaken te stellen.

9


Download ppt "Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar."

Verwante presentaties


Ads door Google