De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Korte cursus bijbellezen 3e avond

Verwante presentaties


Presentatie over: "Korte cursus bijbellezen 3e avond"— Transcript van de presentatie:

1 Korte cursus bijbellezen 3e avond

2 Opening Gebed Bijbellezing: 2 Petrus 3 vers 11-16

3 Introductie Wat gaan we behandelen vanavond?
Thema: hoe lezen we moeilijke bijbelteksten? Enkele voorbeelden Valkuilen bij het lezen van moeilijke bijbelteksten Enkele handvatten voor het lezen van moeilijke bijbelteksten Enkele leesoefeningen

4 Voorbeelden van moeilijke bijbelteksten
Genesis 6 1En het gebeurde, toen de mensen zich op de aardbodem begonnen te vermenigvuldigen en er dochters bij hen geboren werden, 2dat Gods zonen de dochters van de mensen zagen dat zij mooi waren, en zij namen zich vrouwen uit allen die zij uitgekozen hadden. 3Toen zei de HEERE: Mijn Geest zal niet voor eeuwig met de mens twisten, omdat ook hij vlees is, maar zijn dagen zullen honderdtwintig jaar zijn. 4In die dagen, en ook daarna, waren er reuzen op de aarde, toen Gods zonen bij de dochters van de mensen waren gekomen en die kinderen voor hen baarden; dit zijn de geweldenaars van oude tijden af, mannen van naam.

5 Voorbeelden van moeilijke bijbelteksten
Psalm 137 8Dochter van Babel, die verwoest zult worden, welzalig is hij die u uw misdaad vergelden zal, die u tegen ons begaan hebt. 9Welzalig is hij die uw kleine kinderen grijpen en tegen de rots verpletteren zal.

6 Voorbeelden van moeilijke bijbelteksten
1 Korinthe 11 3Maar ik wil dat u weet dat Christus het Hoofd is van iedere man en de man het hoofd van de vrouw en God het Hoofd van Christus. 4Iedere man die bidt of profeteert en iets op zijn hoofd heeft, onteert zijn hoofd. 5Iedere vrouw echter die bidt of profeteert met onbedekt hoofd, onteert haar eigen hoofd, want het is precies hetzelfde alsof zij kaalgeschoren is. 6Want als een vrouw het hoofd niet bedekt heeft, laat zij zich dan ook maar kaalknippen. Als het echter voor een vrouw schandelijk is kaalgeknipt of kaalgeschoren te zijn, laat zij dan het hoofd bedekken.

7 Valkuilen Vergeten dat wij ‘ten dele kennen’ De context vergeten
De cultuur buiten beschouwing laten Afgaan op de klank van de woorden Elk Bijbelwoord als norm opvatten

8 Het ene boek is het andere niet
Indeling van de Joodse Bijbel: Thora – Wet van Mozes, 5 boeken van Mozes, te vertalen met ‘wet’ of ‘weg’ Profeten – waaronder ook ‘historische’ boeken: roepen op om de wet te volgen: terug naar de Wet! Geschriften – reacties op de Wet, het leven met de Wet van God; boeken als de Psalmen, Ruth, Esther, Daniël enz. Jezus kende deze indeling van de Joodse Bijbel; zie Lukas 4 : 24; Mattheus 5 : 17 en 22 : 40. Lukas 24 : 27 ‘En Hij begon bij ​Mozes​ en al de profeten en legde hun uit wat in al de (ge)Schriften over Hem geschreven was.’ De Wet is zonder enige twijfel de kern en het meest gezaghebbende. De Sadduceeën erkennen alleen de Wet van Mozes, de Farizeeën ook de Profeten en de Geschriften.

9 Het ontstaan van het Nieuwe Testament: Jezus en de apostelen
Het oudste gedeelte van het Nieuwe Testament: de brieven van Paulus. De Evangeliën zijn geschreven toen de ooggetuigen van het leven van Jezus oud waren geworden. Hun getuigenis mocht niet verdwijnen. De woorden van Jezus zijn eerst mondeling doorgegeven. Lukas 1 : 1-4 Wat is voor Christenen het meest belangrijk: de woorden van Jezus of het getuigenis over Jezus (zoals in de brieven van Paulus)? Of maakt het geen verschil? Zie Mattheus 7 : De Evangeliën: woorden, daden, leven, sterven en opstanding van Jezus. De brieven enz.: verwijzingen naar Jezus. ‘want ik had mij voorgenomen niets anders onder u te weten dan Jezus Christus, en Die gekruisigd’ (1 Korinthe 2 : 2)

10 Het ene woord is het andere niet
Deze erkenning raakt ook het gezag dat we aan Bijbelwoorden toekennen! Waar moeten we op letten? De volgende zaken moeten worden overwogen: 1. Uit welk deel van de Schrift komt een uitspraak? De Thora is de kern van het Oude Testament. De woorden, daden enz. van Jezus vormen de kern van het Nieuwe Testament. 2. Ga bij de lezing van het Oude Testament niet de kaders te buiten die Jezus aangeeft. Die kaders zijn: God liefhebben boven alles en de naaste als jezelf. 3. Onderscheid tussen waarheid en werkelijkheid. Veel Schriftgedeelten bevatten wel waarheid, maar beschrijven niet de werkelijkheid. Voorbeeld: de gelijkenissen. Ze beschrijven de waarheid van God, maar beschrijven geen werkelijke gebeurtenissen. 4. Onderscheid tussen proza en poëzie. 5. Wat van belang is, wordt meer dan 1x aan de orde gesteld. ‘Op de verklaring van twee getuigen of op de verklaring van drie getuigen staat de zaak vast.’ (Deuteronomium 19 : 15)

11 Leesoefeningen 1 Timotheüs 2:8-15 1 Koningen 2 : 23-25

12 Hulpmiddelen


Download ppt "Korte cursus bijbellezen 3e avond"

Verwante presentaties


Ads door Google