1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Advertisements

Informatieavond 22 april 2013
Taal voor burgers en buitenlui Regionaal taalbeleidsplan
Uitslag School Tevredenheid Onderzoek Ouders 2014
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
KENMERKEN VAN EEN STERK ICT-BELEID Jan Saveyn 5 maart 2007.
Tussendoelen in de praktijk van groep 1/2
Taal- en rekenbeleid Wie gaat wat doen? NL, wiskunde of schoolbreed

Logical Framework Approach
Opbrengstgericht werken
Opdracht: SV hfst 6 Handb. Taalgericht Onderwijs (e1). Nico Interview op school (e2). Herman 5 leden, 2 opdrachten zelf bedacht: SV taalbeleidsplan van.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
1-zorgroute in school MR bs Edith Stein
Opdracht: SV hfst 6 Handb. Taalgericht Onderwijs (e1)
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
Zorg op school.  Optimale ontwikkeling  Aangepast aan de onderwijsbehoeften  Structurele samenwerking met andere scholen.
Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst - Brugge.
TAALBELEID: het begrip
1-zorgroute in school bs Edith Stein MR Ouderkamer
Wat is een communicatieplan?
Hoofdstuk 8 Plannen en doelen stellen
Presentatie op Flitsbijeenkomst ICO Taal & Rekenen
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Kees Broekhof Hans Cohen de Lara Sardes. Stappen Welke onderwerpen liggen er op ons bord? Welke gaan we aanpakken? Welke oplossingen zijn beschikbaar?
Workshop Teamleiders OGW en sturen op OGW.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Kwaliteitsprofielen.
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
Kennisgroep Kwaliteit evalueren van kwaliteit sturen op kwaliteit
Lees- en Taalonderwijs op de Beatrixschool: ‘naar een zo hoog mogelijk niveau van functionele geletterdheid’ Jaarplan 2011.
Lees- en Taalonderwijs op de Deltaschool: ‘naar een zo hoog mogelijk niveau van functionele geletterdheid’ Jaarplan 2011 Samen grenzen verleggen.
Steeds Vaardiger: Marketing&Communicatie VWC conferentie 7 oktober 2008.
Ervaringen Implementatie in Nederland
Pass’t Montessorionderwijs ?
De kracht van informatie voor beleidsontwikkeling
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
HGW(handelingsgericht werken) De digitale klasagenda
Brede open school Aansluiting bij ppp van Jan de Maeyer. BOS GO!2020 sd alle scholen tegen 2020 brede scholen : Wat ? visietekst To teach vs to educate.
TRANSITIE BINNEN DE ORGANISATIE. En nu?  Denk intern na over manieren om deze materie verder te laten binnensijpelen in het dagelijkse doen en denken.
De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015.
Taalarmoede = Kansarmoede Een inspiratiegids om taalgericht en taalontwikkelend aan de slag te gaan binnen tutoring 12 mei 2015.
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 De Oranjerie datum onderzoek 12 mei 2015.
PRIMO Opleiding Taalexpert
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 De Meidoorn 10 e Montessorischool datum onderzoek 31 augustus en 1 september 2015.
ERWD Training ERWD PO - Dag 2. Waar heb je in de auto/trein terug of de volgende dag met je collega’s over gesproken? Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan?
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
en het leerlingvolgsysteem
Taalscreening fase 2: opvolging
1 van 22 Hoofdstuk 5 Geletterdheid: lezen. 2 van 22 Achtergrondkennis Kennis over lezen: o kennis van de wereld o kennis van de taal:  orthografische.
Toelichting inspectierapport. Agenda Inleiding/welkom Waar kijkt de inspectie naar? Hoe verder? Nog te beantwoorden vragen.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
Welkom! OuderOnderwijsCafé. Doel: de informatie voor ouders en betrokkenheid van ouders op beleidsmatig & onderwijsinhoudelijk niveau vergroten Hoe: 3x.
PV 11/01/2016 TAALBELEID Even een voorsmaakje…:
Zelfevaluatie burgerschapsonderwijs
Hoe de onderwijspraktijk aansluit op schoolse taalleerbehoeften
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek gedifferentieerd toezicht De Vlindertuin datum onderzoek 19 mei 2016.
Stichting Lek en IJssel
Teambarometer.
Opdracht: SV hfst 6 Handb. Taalgericht Onderwijs (e1)
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Hoe volgen wij onze kinderen?
Onderwijskundige visie BS De Regenboog
jaarplan en speerpunten
Transcript van de presentatie:

1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid

2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene schoolbeleid Inhoud van taalbeleid Handvatten voor het taalbeleidsplan

3 van 10 Externe kwaliteitsimpulsen Overheid o kerndoelen o referentiekader taal en rekenen o opbrengstgericht werken Wetenschappelijk onderzoek o PPON o PISA o PIRLS Ouders Inspectie

4 van 10 Interne kwaliteitsimpulsen Schoolleider/intern begeleider/taalcoördinator: o trendanalyse van de resultaten van leerlingen en groepen Leerkrachten als ervaringsdeskundigen Leerlingen als informatiebron bij evaluatie van het onderwijsproces

5 van 10 Wat is taalbeleid? Taalbeleid is de structurele en strategische aanpak om het taalonderwijs en het gebruik van taal in de andere vakken zoals dat dagelijks in elke klas aan de orde komt aan te passen aan de taalleerbehoeften van alle leerlingen, zodanig dat het uiteindelijk leidt tot betere onderwijsresultaten van deze leerlingen.

6 van 10 Kenmerken taalbeleid Hoe o structureel o strategisch o gezamenlijke visie Wat o dagelijkse onderwijspraktijk o taalbehoeften van alle leerlingen o verbeteren van onderwijsresultaten Wie o teamgericht o schoolbreed

7 van 10 PCDA-cyclus

8 van stappenplan Analyse taalonderwijs 1 aanleiding voor het taalbeleidsplan 2 beschrijven van de huidige situatie 3 reflectie op de huidige situatie 4 oriënteren op de gewenste situatie Opstellen taalbeleidsplan 5 vaststellen van prioriteiten 6 formuleren van doelen 7 kiezen van activiteiten 8 vaststellen van het meerjarentaalbeleidsplan Uitvoering taalbeleidsplan 9 uitvoeren en borgen 10 monitoren en bijstellen

9 van stappenplan Samenhang tussen visie, aanbod en opbrengsten

10 van 10 Taalbeleid: analyse taalonderwijs De visie van het team op taal en taalonderwijs De leerlingenpopulatie Het schoolteam De inhouden van taalonderwijs De tijd besteed aan taalonderwijs De rol van taal in de andere vakken Onderwijsondersteunende ouderprogramma’s Samenhang

11 van 10 Taalbeleid: opstellen taalbeleidsplan De doelstellingen: wat willen we bereiken? De activiteiten: wat gaan we doen? De organisatie: hoe gaan we dat doen? De middelen: wat hebben we daarvoor nodig? De evaluatie: hoe bepalen we of we het gewenste resultaat bereikt hebben? DOELEN SMART BESCHRIJVEN

12 van 10 Taalbeleid: uitvoering taalbeleidsplan De taalcoördinator of een directielid ondersteunt de teamleden bij de uitvoering en bewaakt de voortgang De taalcoördinator zorgt er ook voor dat het taalbeleidsplan tijdig wordt bijgesteld als dat nodig is

13 van 10 De beleidscyclus in de praktijk Drie voorbeelden van (delen van) activiteitenplannen (zie website)website o De Zonnewijzer (voortgezet technisch lezen) o De Omgang (coöperatief leren en stelonderwijs) o De Regenboog (begrijpend lezen en wereldoriëntatie)

14 van 10 De taalcoördinator Heeft de Registeropleiding Coördinator Taal gevolgd Is deskundig op het gebied van (interactief) taalonderwijs Kan zijn collega’s inspireren en ondersteunen bij de invoering van vernieuwingen Kan taalbeleid opzetten en uitvoeren