Sociale Professionals in de civil society Denktank AWBZ MOgroep, 5 maart 2013 Heleen Jumelet.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Makelaar Informele Zorg’
Advertisements

“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Resultaatgericht Samenwerken
Samen werken aan een duurzame civil society
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Informele zorg in de wijk
Van visie naar actie.
Opzet van de workshop Kennismaken
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
“Specialistische” zorg
28 april 2012Huis voor de Zorg1 Wmo Wat komen de Wmo-raden tegen? Basiscursus Wmo 28 april 2012 Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
1 Collectieve Belangenbehartiging De rol van KBO-Brabant in een veranderende samenleving Tijd van wederopbouw Jaren 60 Jaren 80 Vanaf 2000 Hoe verder De.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Themabijeenkomst 1oktober 2009
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
Herstructurering Sociaal Domein
TRANSITIEQUIZ onder leiding van Lucille Werner.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
Anders Bekeken Over de kanteling en de buitelingen van de gemeente Terneuzen, zorgSaam en “aan Z” bij de realisatie van de Wmo- pilot Huishoudelijke Hulp.
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
Hoe je een Spil wordt dr. Marleen Goumans MPH Programmadirecteur/lector Kenniscentrum Zorginnovatie HR
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 1 Introductie op de module.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Project oriëntatie op het beroep
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Presentatie dorpsvereniging ‘t Leker gemeente St. Anthonis 27/03/2013, Saskia Berkhof Kees Hoogenboom Caroline Hoogeveen.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Sociale Wijkteams: een vloek of een zegen voor Sociaal Raadslieden? Pamela van der Kruk directeur.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Naar de gemeenten Wmo-koffietafel HPO-netwerkdag 28 november 2011 Edwin van Schijndel.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Regio Nijmegen Presentatie Decentralisatie AWBZ & Jeugdzorg en het gedwongen kader 4 november 2013.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Vrijwillige inzet en ZZP’ers Een (on)mogelijke combinatie?
Resultaatgericht Samenwerken
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Integraal sociaal werk
Duurzame inzetbaarheid van de professional
De rol van KBO-Brabant in een veranderende samenleving
Workshop Activeer uw aios! Empowerment als strategie Beatrijs de Leede
Raadsliedenwerk nieuwe stijl ?
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Lies Korevaar, lector Rehabilitatie
JEUGDzorg - voor wie?.
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Sociale Professionals in de civil society Denktank AWBZ MOgroep, 5 maart 2013 Heleen Jumelet

19 – Inholland Heleen Jumelet

Hoe kunnen sociale professionals een te zwaar beroep op de burger als vrijwilliger en/of mantelzorger voorkomen?

Enkele voorafgaande denktank uitspraken “De onderscheidende kracht van welzijn is juist het vormgeven van de civil society.” ‘Bij ons ging de discussie ook vaak over vóór of ná het loket. Alsof alles draait om het loket, in plaats van om eigen kracht en civil society.’ Bestuurder: ‘Daarom is activeren het hoofddoel van ons sociale team. Niet het fungeren als Wmo-loket.’ Wat blijft is dat we onvoldoende het economische en maatschappelijke rendement neerzetten van civil- society-activiteiten. Als we dat beter doen, krijgen die activiteiten ook meer status.’

Kernbegrippen Eigen kracht Het vermogen van een individu zijn eigen leven (of situatie) optimaal vorm te geven en problemen op te lossen of dragelijk te maken. Empowerment een proces van versterking waarbij individuen, organisaties en gemeenschappen greep krijgen op de eigen situatie en hun omgeving en dit via het verwerven van controle, het aanscherpen van kritisch bewustzijn en het stimuleren van participatie (Van Regenmortel, 2002).

Kernbegrippen 2 Civil society Zijderveld: organisaties voor zorg en welzijn vormen onderdeel van de staat. Civil society is het deel van de samenleving waar burgers in vrijwillge verbanden verantwoordelijkheid nemen voor een samenleving waarin het goed wonen/leven is, ism of juist als tegenkracht van de overheid en haar instellingen.

Stand vrijwillige inzet LAGE SCHATTING vrijwilligers 200 uur per jaar Ongeveer FTE Tussen 30 tot 40% van 18+ doet vrijwilligerswerk, met een gemiddelde van tussen de 4 en 5 uur per week, per vrijwilliger, ongeveer even veel mannen als vrouwen, gemiddeld ouder, hoger opgeleid, blanker, drukker, ´rijker´ en meer in dorpen. Beroepsmatige inzet 2011 Overheid Onderwijs Gezond / welzijn Cultuur / recreatie

Vragen? Welke deskundigheden zijn nodig om nieuwe rollen van professionals en vrijwilligers zo optimaal mogelijk met elkaar te verbinden? En hoe realiseer je dit proces binnen je organisatie? Wat eist deze omslag van je organisatiestructuur en de aansturing van je professionals? Wat hebben leden van de Mogroep nodig op dit vlak?

Kunt u dit hard maken? Mijn professionals zijn een essentiële schakel in het stimuleren van eigen kracht van individuen, hun omgeving en de samenleving.

Competenties sociaal werker Wmo + 1. Versterkt eigen kracht en zelfregie 2. Stuurt aan op participatie en betrokkenheid 3. Is zichtbaar en gaat op mensen af 4. Verheldert vragen en behoeften 5. Helpt burgers verbindingen te leggen 6. Inspireert tot ander gedrag 7. Werkt samen en versterkt netwerken 8. Beweegt zich in uiteenlopende leef- en systeemwerelden 9. Doorziet verhoudingen en anticipeert op veranderingen 10. Benut professionele ruimte en is ondernemend

“het de kunst is om professionals in dienst van de eigen kracht van mensen te laten werken, in plaats van in dienst van hun eigen organisaties”. “de inzet vanuit de civil society door amateurisme, particularisme en paternalisme is nooit gegarandeerd en ook niet gelijkmatig in kwantiteit en kwaliteit”. Professionals willen wel, kunnen het nog niet altijd. Het zijn de managers die geen idee hebben wat het vraagt.

“vooral niet op de handen zitten. Het vraagt specifieke kennis, kunde en deskundigheid”.

Do’s Echt anders kijken naar groepen en individuen Vanaf eerste contactmoment bewust van de tijdelijkheid van interventies en het belang van de eigen (draag)kracht van individuen en groepen en die van diens omgeving In kaart kunnen brengen van die eigen kracht(en) en sociale netwerken Vermogen tot bridging, naast bonding en linking Kennis en kunde netwerkmethodieken (participatie wiel, netwerkmethodiek, eigen kracht methoden) Stevigheid, gezag, dwang en drang in combinatie met empathie Parallel handelen van organisaties en ondersteuning: ken de eigen krachten van je medewerkers, geef ruimte én wees zeer helder over de kaders en opdracht

Tips & Tricks Onderzoek Verwey Jonker Instituut/ZonMw Ga na of uw vrijwilligers te maken hebben met dilemma’s Check regelmatig of ze behoefte hebben aan ondersteuning Bevorder ketensamenwerking: maak behoefte aan ondersteuning kenbaar Bewaak de grenzen van vrijwilligers & mantelzorgers Bezuinig niet op aandacht en tijd voor coördinatie en coaching vrijwilligers Overleg met uw gemeente: mogelijkheden en grenzen van vrijwilligers en mantelzorgers

Verhouding tot: De gezondheidszorg? De professionals? De gemeente? Vrijwilligersorganisaties? Vrijwilligers? Wat zijn de grenzen van vrijwilligers, hoe help je deze bewaken?

Opeenstapeling van veranderingen Recent: - Invoering van de Wmo - Welzijn Nieuwe Stijl Binnenkort - Decentralisatie (transitie) AWBZ Begeleiding - Decentralisatie (tranistie) Jeugdzorg - Werken naar vermogen / Participatiewet - Passend onderwijs Gemeenten nemen de regie - Bezuinigingen - Sociale wijkteams - Nieuwe functieprofielen - Nieuwe verhouding generalist en specialist - Groot beroep op eigen kracht van bewoners Tegelijkertijd: Van verzorgingsstaat naar participatiestaat