De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle. SOORTEN MOUSSERENDE WIJN Pétillant gasdruk 1 tot 3,5 bar Mousserende wijn meer dan 3,5 bar gasdruk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle. SOORTEN MOUSSERENDE WIJN Pétillant gasdruk 1 tot 3,5 bar Mousserende wijn meer dan 3,5 bar gasdruk."— Transcript van de presentatie:

1 MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle

2 SOORTEN MOUSSERENDE WIJN Pétillant gasdruk 1 tot 3,5 bar Mousserende wijn meer dan 3,5 bar gasdruk

3 PLUK – BEREIDING STILLE WIJN Champagne- crémant  Manuele pluk ( 45 kg per bak )  Manuele lading verticale pers  Het persen van de volledige druiventrossen  Gisting tot stille witte wijn

4 Verdeling most 1er pièce( 2 hl ) Cuvée ( 18,5 hl ) 1 er taile ( 3 hl ) 2 e taile ( 2 hl ) Rebêche 20,5 hl 5 hl

5 VORMING VAN DE MOUSSE 9 METHODEN  Champagne  Crémant Frankrijk –Luxemburg  Traditionele methode: Cava, e.a.  Transfertmethode  Oude boerenmethode: Limoux- Gaillac  Methode Dioise: Die  Cuve close  Russische methode  CO 2 toevoegen

6 CHAMPAGNE  Toevoegen aan de stille wijn van gist en suiker opgelost in wijn ( tirage )  Gisting en schuimvorming ( CO 2 ) in de fles ( prise de mousse )  Vorming van 1,3 % alcohol  Minstens 12 maanden sur lie  Dégorgement: verwijdering van het gistdepot  Type Champagne bepalen ( liqueur de dosage)

7 CHAMPAGNE In het boeket en de mond gistgeuren en geroosterde toetsen Geen fruitigheid Frisse zuren

8 CREMANT  Verdeling most niet zo nauwkeurig  Moussevorming zoals voor Champagne  Minstens 9 maanden sur lie

9 TRADITIONELE METHODE  Klassiek witte wijnbereiding, niet zoals in Champagne d.w.z. druiven worden geperst in een horizontale pers  Verdeling most wordt niet toegepast  Moussevorming zoals voor Champagne  Minstens 9 maanden sur lie

10 TRANSFERTMETHODE  Moussevorming zoals in Champagne  Flessen worden onder druk overgebracht in een tank, geklaard en gefilterd  Dosagelikeur wordt aan de tank toegevoegd om type te bepalen  Botteling onder druk in de oorspronkelijke fles

11 OUDE BOERENMETHODE Stille wijn wordt niet volledig vergist zodat voldoende suiker overblijft voor de tweede gisting in dezelfde fles Er wordt geen suiker toegevoegd Gisting wordt gestopt door koeling of filtratie Geen dégorgement wegens heel weinig gist Steeds zoete mousserende wijn Blanquette de Limoux

12 METHODE DIOISE  Basisprincipe is hetzelfde als voor de boerenmethode  Alle suiker is afkomstig van de druif  Transfertmethode wordt toegepast  Steeds 50 g/L restsuiker  Clairette de Die: muscatdruiven  Asti spumante

13 CUVE CLOSE  Moussevorming gebeurt in een drukvat  Gist wordt continu rond gedraaid in het vat  Gisting kan enkele dagen of weken duren alvorens voldoende mousse gevormd is  Gisting stopt door koeling  Onder druk afvullen

14 CUVE CLOSE Fruitigheid in het boeket Geen gistgeuren Jong drinken

15 RUSSISCHE METHODE  Klassieke wijnbereiding van witte, rode en roséwijn  Moussevorming gebeurt continu in een reeks drukvaten  De mousserende wijn bevat bijna geen gist  Werkt 24 u op 24 u

16 KOOLZUURGAS TOEVOEGEN In de stille wijn wordt het gas ingeperst Perléwijn

17 WERELDPRODUCTIE AANTAL FLESSEN WERELD Thailand70-80 Frankrijk miljOekraïne50-70 Duitsland Polen40-54 Spanje Australië40-52 Italië Hongarije19-30 Rusland Argentinië22-25 USA85-110Oostenrijk20-25

18 GROOTSTE PRODUCENT Henkell & Söhlein 269 miljoen flessen 80% van de mousserende wijn wordt in Europa gemaakt

19 BENAMING FLES

20 CHAMPAGNE-ETIKET NM : négociant-manipulant RM : récoltant-manipulant RC : récoltant-coopérateur CM : coopérative de manipulation SR : société de récoltants ND : négociant distributeur MA : marque aucxiliaire

21 In Frankrijk


Download ppt "MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle. SOORTEN MOUSSERENDE WIJN Pétillant gasdruk 1 tot 3,5 bar Mousserende wijn meer dan 3,5 bar gasdruk."

Verwante presentaties


Ads door Google