De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VINIFICATIE MOUSSERENDE WIJNEN SVH Wijncertificaat.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VINIFICATIE MOUSSERENDE WIJNEN SVH Wijncertificaat."— Transcript van de presentatie:

1 VINIFICATIE MOUSSERENDE WIJNEN SVH Wijncertificaat

2 2 MÉTHODE TRADITIONELLE Klassieke methode die wereldwijd wordt toegepast Champagne Sekt Cava Sparkling wine Méthode traditionelle vindt plaats in vijf fasen Basiswijnen Assemblage Tweede gisting op fles en rijping Verplaatsen van het gistbezinksel Verwijderen van het depot, aanvullen van de fles en bepaling van de smaakstijl

3 3 Fase 1 Productie basiswijn Bijna altijd witte wijnen Eerste gisting bijna altijd op tank Voorraden van verschillende druivenrassen, terroirs en oogstjaren

4 4 Fase 2 Assemblage Op basis van de beschikbare voorraden maakt de wijnmaker een assemblage (mengwijn) Doel Ervoor zorgen dat de wijn door de jaren hetzelfde smaakt Door het mengen oogstverschillen te beperken

5 5 Fase 3 Botteling De assemblage wordt op fles gedaan Tweede gisting ‘Liqueur de tirage’ wordt toegevoegd Mengsel van wijn, suiker en gistcellen Tweede gisting begint Koolzuur kan niet ontsnappen Gistcellen sterven af Rijping De wijn rijpt op de ‘lie’ (bezinksel van gistcellen)

6 6 Fase 4 Verplaatsen bezinksel naar de hals van de fles De flessen moeten bijna met de hals naar beneden komen te staan Het bezinksel zakt naar onderen en komt vlak onder de kroonkurk terecht In een pupitre door de remueur Dit is een arbeidsintensieve methode

7 7 Fase 4Verplaatsen van het bezinksel

8 8 Fase 4 Verplaatsen van bezinksel met een gyropalette Kubusvormige kooi Geautomatiseerd systeem Maakt dezelfde bewegingen als door de remueur

9 9 Fase 5 Verwijderen van het depot De hals van de fles gaat door een bad van - 20º C Het bezinksel bevriest Capsule wordt verwijderd Door koolzuurdruk schiet de ijsprop van bezinksel uit de fles

10 10 Fase 5 Aanvullen van de fles en bepaling smaakstijl Fles wordt aangevuld met ‘liqueur d’expédition Mengsel bestaat uit: Suiker Wijn uit andere jaargangen Citroenzuur Eventueel cognac Bepaling smaakstijl: Extra dry Brut Demi-sec

11 11

12 Einde


Download ppt "VINIFICATIE MOUSSERENDE WIJNEN SVH Wijncertificaat."

Verwante presentaties


Ads door Google