De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WIJNGAARD SVH Wijncertificaat. 2 Wijn § 1.1 Wijn is de alcoholische vergisting van druivensap (most)

Verwante presentaties


Presentatie over: "WIJNGAARD SVH Wijncertificaat. 2 Wijn § 1.1 Wijn is de alcoholische vergisting van druivensap (most)"— Transcript van de presentatie:

1 WIJNGAARD SVH Wijncertificaat

2 2 Wijn § 1.1 Wijn is de alcoholische vergisting van druivensap (most)

3 3 Wijnboer § 1.2 Wijngaard Wijnstok

4 4 Wijnmaker § 1.2 Vinificatie Druivensap (most) is de basis van wijn Suikers in de most worden omgezet in alcohol en koolzuurgas Voor dit proces van vergisting voegt men meestal gistcellen toe Het gistingsproces mag niet boven de 36º C uitkomen Hierna volgt een periode van rijping De duur van de rijping en de opslagperiode hebben een grote invloed op de smaak van de wijn

5 5 Wijnmaker § 1.2 Keuzes maken: Klimatologische omstandigheden Economische mogelijkheden Eigen doelstellingen Kleur van de wijn Soort wijn Smaakprofiel Kwaliteitsniveau Wettelijke bepalingen o.a. Druivenrassen Rendementen

6 6 Invloed van de wijngaard op de wijnsmaak § 2.1 Bepalend zijn: Klimaat Terroir Inrichting van de wijnbouw Type wijnbouw

7 7 Klimaatzones: 30º – 50º NB en 30º – 50º ZB § 2.2

8 8 Schadelijke weersinvloeden § Hitte en droogte Storm Hagel Nachtvorst Nat najaar / voorjaar

9 9 Europese klimaatzones § A, B: most mag gechaptaliseerd en ontzuurd worden C1, C2: jaarlijks wordt bepaald wat wordt toegestaan C3: most mag aangezuurd worden

10 10 Terroir § 2.3 Combinatie van natuurlijke invloeden op de agrarische productie: Samenstelling van de bodem Klimaatomstandigheden Vermogen van de bodem om water vast te houden of juist door te laten

11 11 Microklimaat § 2.3 Lokale klimaat wijkt af van de streek Plaatselijke omstandigheden: Zee Rivier Bergketen Lokale wind Temperatuur Regenval

12 12 Bodemgesteldheid § 2.3

13 13 Inrichting van de wijngaard § 2.4

14 14 Irrigatie § Drip irrigatie in Chili

15 15 Type wijnbouw: Intensieve teelt § Veel wijn wordt op grote schaal en zo goedkoop mogelijk geproduceerd

16 16 Type wijnbouw: Biologische teelt § Biologische wijnfilosofie: De druif, het sap uit die druif en de daarvan bereide wijn moet een zo natuurlijk mogelijke behandeling krijgen

17 17 Type wijnbouw: Biodynamische teelt § De antroposofische theorie van Rudolf Steiner staat centraal Deze leer deelt de natuur op in vier elementen Bij de behandeling van de wijngaard en het proces van wijnmaken houdt men rekening met de stand van zon en maan en de positie van de sterren Vier elementen: AardeWortelstelsel WaterBlad LuchtBloem Vuur / warmteVrucht

18 18 Type wijnbouw: Lutte raisonnée § Wijnbouwfilosofie die in redelijkheid een balans zoekt tussen respect voor de natuur en het gebruik van chemische middelen Natuurlijke geurstoffen om insecten te weren

19 19Einde


Download ppt "WIJNGAARD SVH Wijncertificaat. 2 Wijn § 1.1 Wijn is de alcoholische vergisting van druivensap (most)"

Verwante presentaties


Ads door Google