De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat. 2 Druivenstok § 3.2 Druivensoort: Vitis vinifera Druivenrassen stammen af van de druivensoort Vitis vinifera Cépage:

Verwante presentaties


Presentatie over: "DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat. 2 Druivenstok § 3.2 Druivensoort: Vitis vinifera Druivenrassen stammen af van de druivensoort Vitis vinifera Cépage:"— Transcript van de presentatie:

1 DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat

2 2 Druivenstok § 3.2 Druivensoort: Vitis vinifera Druivenrassen stammen af van de druivensoort Vitis vinifera Cépage: druivenras Chardonnay Cabernet Sauvignon Pinot noir Etc.

3 3 Druivenrassen § 3.2 Het sap van de Vitis vinifera is bijna altijd blank

4 4 Enten § De phylloxera vastatrix (druifluis) tasten het wortelstelsel van de Vitis vinifera aan Bij het enten zet men de druivenstok op een andere wortelstok Deze vergroeien samen tot één druivenstok De phylloxera tast de wortels niet meer aan

5 5 Ras en terroir § Sommige druivenrassen gedijen alleen goed op een bepaald terroir Chardonnay gedijt beter op arme kalkbodems Cabernet Sauvignon groeit prima op magere kiezelgrond Syrah staat bij voorkeur op arme granietbodems Merlot staat graag op vochtige kleigrond

6 6 Groei en bloei § 3.3 Fotosynthese (koolzuurassimilatie) De plant zet onder invloed van licht het koolzuur uit de lucht om in suikers en zuurstof Voor dat proces is bladgroen nodig

7 7 Ontwikkeling van de druif § 3.3.1

8 8 Seizoenen § 3.3.1

9 9 Van bloei tot oogst § Coulure: er ontstaat geen vruchtzetting Millerandage: onregelmatige vruchtzetting

10 10 Snoeimethoden § 3.3.2

11 11 Rendement beperken § Groene oogst (tros dunnen)

12 12 Bestrijding van ziektes § 3.4 Schimmel ziektes Meeldauw Botrytis cinerea Insecten ziektes Phylloxera vastatrix Pierce’s disease Flavescense dorée

13 13 Botrytis cinerea § Pourriture noble (edele rotting) Pourriture grise ( grijze rotting)

14 14 Oogsten § 3.5 In de laatste weken voor de oogst verandert er veel in de druif De zuren in de druif nemen sterk af De hoeveelheid suiker neemt toe

15 15 Oogst bepaling § Vanaf de bloei heeft de druif gemiddeld honderd dagen nodig om oogstrijp te worden Met een refractometer kan de wijnboer in de wijngaard het suikergehalte van de druif meten

16 16 Oogsten § 3.5 Handmatig Machinaal

17 17 Van wijngaard naar wijnmaker § Selecteren van de druiven Onrijpe, aangetaste en beschadigde druiven worden verwijderd Bladeren en stelen worden verwijderd Hierna zijn de druiven klaar voor de vinificatie

18 18

19 Einde


Download ppt "DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat. 2 Druivenstok § 3.2 Druivensoort: Vitis vinifera Druivenrassen stammen af van de druivensoort Vitis vinifera Cépage:"

Verwante presentaties


Ads door Google