De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Productie Wijn. Wat is eigenlijk wijn?  Definitie: Zwak alcoholische drank  Kwaliteit: Gebied en temperatuur  Breedtegraad: 30 e - 50 e  Oorsprong:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Productie Wijn. Wat is eigenlijk wijn?  Definitie: Zwak alcoholische drank  Kwaliteit: Gebied en temperatuur  Breedtegraad: 30 e - 50 e  Oorsprong:"— Transcript van de presentatie:

1 Productie Wijn

2 Wat is eigenlijk wijn?  Definitie: Zwak alcoholische drank  Kwaliteit: Gebied en temperatuur  Breedtegraad: 30 e - 50 e  Oorsprong: Midden-Oosten en West- Europa  Grootste producenten: Italïe en Frankrijk

3 Vinificatie per fase  De sapwinning De sapwinning  Het samenstellen van de most Het samenstellen van de most  Een giststarter maken Een giststarter maken  Het gistingsproces Het gistingsproces  Het hevelen van de wijn Het hevelen van de wijn  Helder worden (klaren) Helder worden (klaren)  Bottelen Bottelen  Bewaren van wijn Bewaren van wijn

4 De sapwinning Persen: Druiven worden geperst voor het bekomen van sap. Pulpgisting: Beste manier van sapwinning.

5 Samenstellen van de most  Suiker: De hoeveelheid vergistbare suiker bepaalt het alcoholpercentage  Zuur: belangrijk voor een evenwichtige  Tannine: Tannine is een bitterstof die onmisbaar is vooral in rode wijn  Body: Gebruik zo veel mogelijk vruchten en zo weinig mogelijk water  Aroma en bouquet

6 Giststarter maken  U activeert de gist en zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid actieve gistcellen aan de most kan worden toegevoegd wat ertoe zal leiden dat :  De most snel zal gaan gisten  De gisting verloopt gecontroleerd  Bacteriën gaan weinig kans hebben

7 Gistingsproces  Druiven worden omgezet in alcohol en koolzuurgas  Er komt warmte vrij  Temperatuur is belangrijk!: Temperatuur te laag  De gisting loopt traag. Temperatuur te hoog  de gisten kunnen voortijdig afsterven

8 Hevelen van de wijn Dit gebeurt door het aanzuigen van de wijn door een slangetje zonder de droesem op de bodem in beweging te brengen..

9 Helder worden (klaren) Het helder worden van de wijn gebeurd door het zakken van de deeltjes die door de koolzuurgasbelletjes steeds in beweging werden gehouden.. Mogelijke klaringsmiddelen die toegepast kunnen worden zijn:  Kiezelsol  Gelatine  Eiwit

10 Bottelen  Week de etiketten  Laat de flessen uitlekken en bewaar ze  Laat de kurken (oude type) een halve dag in een sulfietoplossing met een beetje glycerine weken (= kurk wordt soepel)  Spoel de flessen nog een keer goed uit  Flessen vullen kun je het best doen met een slangetje  Kurken worden door een speciaal kurkapparaat in de fles geduwd.

11 Bewaren van wijn  De wijnkelder is de ideale droom van elke wijnmaker. De kamertemperatuur is hierbij constant 13°C + het is daar donker.  Creëren van een klimaatkamer: die door zeer goede isolatie en in combinatie met een airco op de juiste temperatuur kan worden gehouden

12 Bedankt voor jullie aandacht !!


Download ppt "Productie Wijn. Wat is eigenlijk wijn?  Definitie: Zwak alcoholische drank  Kwaliteit: Gebied en temperatuur  Breedtegraad: 30 e - 50 e  Oorsprong:"

Verwante presentaties


Ads door Google