De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waarom dissimilatie?  Bij dissimilatie komt energie vrij  Deze wordt gebruikt voor: › Kinetische energie, › warmte energie, › elektrische energie ›

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waarom dissimilatie?  Bij dissimilatie komt energie vrij  Deze wordt gebruikt voor: › Kinetische energie, › warmte energie, › elektrische energie ›"— Transcript van de presentatie:

1

2 Waarom dissimilatie?  Bij dissimilatie komt energie vrij  Deze wordt gebruikt voor: › Kinetische energie, › warmte energie, › elektrische energie › soms lichtenergie ( kwal, vuurvliegje, glimworm) Waar? : in elke cel Wanneer? voortdurend, overdag en s’ nachts Zonder dissimilatie gaat een cel dood

3  Dissimilatie van glucose : - aëroob met O2 verbranding tot CO2 en H2O - anaëroob - alcoholgisting - melkzuurgisting  Dissimilatie van vetten  Dissimilatie van eiwitten

4  Met zuurstof  Zuurstof wordt gebruikt om glucose volledig af te breken  koolstofdioxide en water  = verbranding van glucose › C 6 H 12 O O 2 + → 6 CO 2 +6 H 2 O + 38 ATP  In mitochondriën  Alle chemische energie die in een glucosemolecule werd vastgelegd bij fotosynthese komt vrij en wordt vastgelegd in ATP  Deze ATP kan verder benut worden bij levensprocessen

5  Zonder zuurstof  In gistcellen (bier, wijn,brood)  Alcoholgisting: › C 6 H 12 O ADP + → 2 C 2 H 6 O + 2 CO ATP  Minder ATP komt vrij dan bij de aërobe dissimilatie

6  Zonder zuurstof  In spieren, bij melkzuurbacteriën (kaas, yoghurt, zuurkool)  Melkzuurgisting : › C 6 H 12 O ADP → 2 C 3 H 6 O ATP  Minder ATP komt vrij dan bij de aërobe dissimilatie  Gevolg : bij spieren vermoeid gevoel, wordt afgevoerd naar lever en opnieuw omgezet in glucose

7  Na een aantal dagen vasten  Vetten worden omgezet in glycerol en vetzuren  Zowel Glycerol als vetzuren worden verder gedissimileerd  Er komt meer energie vrij dan bij de aërobe dissimilatie van glucose

8  Eerst gesplitst in aminozuren  Aminozuren worden verder gedissimileerd  Hierbij ontstaat ammoniak NH4+ (giftig) › Dit wordt in lever omgezet in ureum › Bij dieren en (mensen) ook in urinezuur  Verlaat het lichaam door de blaas

9  In cel: voortdurend assimilatie en dissimilatie.  En verder: basale stofwisseling

10  Koudbloedige dieren › hebben bij lage temperatuur een lagere basale stofwisseling dan warmbloedige dieren  Warmbloedige dieren : vogels zoogdieren : › moeten hun lichaamswarmte constant houden en hebben daarvoor energie nodig.  Intensiteit van basale stofwisseling : › snelheid waarbij de stofwisselingsprocessen plaatsvinden ( meten door O 2 -verbruik in rust)

11  ADP energiearm

12  Zuurkool is geraspte witte kool die door de inwerking van de melkzuurbacterie geconserveerd is. Omdat de kool luchtdicht wordt afgedekt gaat hij gisten. In deze omgeving zonder zuurstof zetten melkzuurbacteriën zetmeel en suikers in de kool in 3 tot 8 weken om in melkzuur. Dit oeroude ambachtelijke fermentatieproces geeft zuurkool een friszure smaak, veel vitamine C en weinig calorieën en maakt hem licht verteerbaar en zoutarm.  Ingrediënten  witte kool  10-20g gram zout per kg witte kool  peperkorrels (optioneel)  jeneverbessen (optioneel)  1 dl droge witte wijn per kg witte kool (optioneel)  Na ongeveer 6 weken kunt u de eerste zuurkool proeven.


Download ppt "Waarom dissimilatie?  Bij dissimilatie komt energie vrij  Deze wordt gebruikt voor: › Kinetische energie, › warmte energie, › elektrische energie ›"

Verwante presentaties


Ads door Google