De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Periode 4.2 H14 Biotechnologie. Lesstof Toets H7.5 Fermentatie H14 in zijn geheel (14.1-14.6)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Periode 4.2 H14 Biotechnologie. Lesstof Toets H7.5 Fermentatie H14 in zijn geheel (14.1-14.6)"— Transcript van de presentatie:

1 Periode 4.2 H14 Biotechnologie

2 Lesstof Toets H7.5 Fermentatie H14 in zijn geheel ( )

3 Link film: –

4 Celademhaling = aerobe ademhaling

5 Fermentatie (gisting) = anaerobe ademhaling = afbraak van glucose zonder de hulp van zuurstof

6 Alcohol fermentatie In 2 stappen wordt pyrodruivenzuur (pyruvaat) omgezet in ethanol en koolstofdioxide

7 Melkzuur fermentatie In 1 stap wordt pyrodruivenzuur (pyruvaat) omgezet in melkzuur (lactaat)

8 Methoden van fermentatie Vast substraat fermentatie – Vb bereiding van zuurkool Vloeibaar fermentatie Bereiding van alcohol – Batch fermentatie – Continue fermentatie

9 Bereiding van brood Ingrediënten: Tarwemeel,water, suiker, zout, vitamine c Micro-organismen: gist Saccharomyces cerevisiae Enzymen: maltases, saccharases Fasen: mengen, gisten(rijzen, fermenteren), bakken

10 Bereiding van bier Ingrediënten: hop, wort( water, gerst), mout Micro-organismen: gist Enzymen: amylases Fasen: mouten(enzymen komen vrij), brouwen (suikers kleiner gemaakt), fermenteren (gist doet de omzetting van suiker naar ethanol en CO2) en lageren(nagisting)

11 Bereiding zuurkool Ingrediënten: witte kool en zout Micro-organismen: melkzuur bacterien Enzymen: Fasen: gesneden kool, voorfermentatie, vergisting 1 ste stap, vergisting 2 de stap

12 Bereiding van kaas Ingrediënten: melk Micro-organismen: melkzuur bacteriën Enzymen: chymosine (eitwitsplitsend enzym),lactase Fasen: verzuring, coaguleren, scheiden van de wrongel, persen, zouten en rijpen

13 Bereiding van yoghurt Ingrediënten: Micro-organismen: 2 soorten thermofiele bacteriën: L.Bulgaricus, S.thermophilius Enzymen: peptidasen en lactasen Fasen: pasteurisatie en fermentatie melk

14 Productie van antibioticum uitzending/NPS_ /Labyrint-Schooltv- Antibiotica-en-resistentie uitzending/NPS_ /Labyrint-Schooltv- Antibiotica-en-resistentie

15 huiswerk Vragen H14 1t/m 26 >75% 1 toetsvraag >90% 2 toetsvragen

16 Regelgeving biotechnologie / /

17 Regelgeving biotechnologie In Europa zijn biogewassen alleen toegestaan als is aangetoond dat ze geen schadelijk gevolgen hebben en voor mens en milieu. Een biogewas mag pas op de markt gebracht worden als – Is onderzocht wat de effecten voor mens milieu zijn – Er vermeldingen worden aangebracht op producten waarin het is gebruikt – Als de volgende schakels in de productieketen zijn gewaarschuwd over het gebruik van GGO

18 Stelling 1 Het veranderen van de genetische code van ons voedsel brengt risico’s met zich mee die we nooit mogen nemen

19 Stelling 2 Als Europa concurrend wil blijven in de wereldwijde landbouwsector zullen we mee moeten gaan in de biotrend.

20 Stelling 3 Het verbouwen van biogewassen is een oplossing voor het wereldvoedselprobleem en moet daarom gestimuleerd worden.

21 Stelling 4 Consumenten moeten weten of producten genetisch gemodificeerd zijn

22 Toetsvraag Leg uit waarom er meer angst is voor de gevolgen van moderne biotechnologie dan voor de klassieke technologie?

23 Toetsvraag


Download ppt "Periode 4.2 H14 Biotechnologie. Lesstof Toets H7.5 Fermentatie H14 in zijn geheel (14.1-14.6)"

Verwante presentaties


Ads door Google