De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BEER the healthy fuel That keeps men going…. BIERPROEVEN Agenda : Inleiding De grondstoffen Het brouwproces Het proeven.

Verwante presentaties


Presentatie over: "BEER the healthy fuel That keeps men going…. BIERPROEVEN Agenda : Inleiding De grondstoffen Het brouwproces Het proeven."— Transcript van de presentatie:

1 BEER the healthy fuel That keeps men going…

2 BIERPROEVEN Agenda : Inleiding De grondstoffen Het brouwproces Het proeven

3 Bier: waarom lusten we het zo graag?

4 Grondstoffen de 4 belangrijkste ingrediënten Water + Gerst + Hop + Gist BIERBIER

5 Grondstoffen Water Verschillende kwaliteit = verschillend bier Vroeger: elke brouwerij eigen bron Nu: water is 100% corrigeerbaar 1 liter bier  7 liter water

6 Pils: lage gisting Bel Pils

7 Grondstoffen Gerst Graan: zetmeelbron Meest geschikt om te brouwen - kaf (geklede graansoort) - gemakkelijk bij vermouten Kan gedeeltelijk vervangen worden door andere granen: rijst, tarwe, … - prijs - smaak

8 Grondstoffen Hop Bitterheid & aroma Natuurlijk bewaarmiddel Enkel vrouwelijke bloemen In bloemen, pellets of extract

9 Grondstoffen Gist Levend micro-organisme Omzetten suiker  alcohol Hoge gisting: Saccharomyces cerevesieae Lage gisting: Saccharomyces carlsbergensis Spontane gisting: wilde gist Gemengde gisting Eigen cultuur of uit gistfabrieken

10 Het proces Mouten Brouwen Gisten Afvullen

11 Mouten Wat? Mout is gekiemde gerst Oplossen van zetmeel Aanmaak van enzymes Waarom?

12 Mouten Gerst  Mout Hoe? Reiniging van gerst Weken in water (vochtgehalte: 12%  45%) Kiemen (1 week) Eesten:- Drogen (50°C) - vochtgehalte ~ 5% - Opwarmen 85°C – bleek mout - Branden bij hoge temp – donker mout Verwijderen wortel- en bladkiem

13 Speciale Belge De Koninck

14 Brouwen Mout  Wort Pletten van mout Mout mengen met warm water in de beslagkuip Temperatuursbehandeling 35°C  78°C - oplossen zetmeel - enzymatische afbraak zetmeel  suiker

15 Brouwen Mout  Wort Filtratie Wort

16 Brouwen Koken met hop Wort + Hop Koken Hopseparatie Koelen

17 Wit bier Vedett extra white

18 Fermentatie Wort  Bier 1. Vermenigvuldiging 2. Alcoholische fermentatie Suiker  CO 2 & alcohol 2 of 3 stappen Wort + Hop + Gist

19 Fermentatie Hoofdgisting TEMP °CTIJD HOGE15 – 25°C5 dagen LAGE5 - 15°C1 tot 2 weken SPONTANE20°C> 1 jaar

20 Fermentatie Tweede gisting (lagering) TEMP °CTIJD HOGE5 – 16°C2 weken LAGE0°C2 maanden

21 Afvullen Separatie gist en bier Afvullen met of zonder gisting op fles

22 Santé!

23 Tripel Orvélo

24 Historiek We schrijven medio de jaren ’80: in de “ Brouwerijschool St-Lieven” te Gent groeit een band tussen 3 Biochemie studenten. Er wordt in en na de lessen vrolijk geëxperimenteerd met het gerstenat & de studentenclub’s brouwerijbezoeken staan met stip op 1. Niks vermoedend dat 24 jaar later diezelfde mannen, inmiddels stevig in de veertig de handen (& koppen) in elkaar slaan om samen een bier te ontwikkelen. A la Steve Job wordt in het center of excellence - Luc’s garage met volharding gebrouwen tot “het zweet van de muren loopt” of was het de condens…

25 Historiek Regelmatig worden de proefbrouwsels ter keuring geschonken in de huisbrouwerij “Half Zeven”, waar de tijd echt stil staat. De klok deed haar laatste tik bij een (te) succesvolle bierdegustatie en duidt sedertdien voor altijd “Half zeven” aan. Met de gewaardeerde raad van deze ervaringsdeskundigen wordt de receptuur bijgestuurd tot de dag dat onze gebalanceerde receptuur uit de tap loopt. De “Orvélo”, Tripel was geboren.

26 Historiek De naam Orvélo, geïnspireerd door de liefde voor de fiets die Dag & Jan naast hun liefde voor het bier zo aanprijzen. Wees eerlijk na een tochtje op de “Vélo d’Or” is er niks zo genotvol als een goed fris biertje, rijk aan natuurlijke anti-oxidantia afkomstig van de minzame hop en groene kruiden. V EL R ORVELO

27 Historiek Het recept van Orvélo tripel, eigendom werd door genomen met meester brouwer Dirk Naudts van de “Proef”brouwerij in Lochristi Hij gaf ons nog een laatste paar tips en het resultaat zit in de fles voor jullie.

28 Streekbier Oerbier

29 Saison Saison Dupont

30 Gemenge fermentatie Rodenbach - Rodenbach Grand Cru

31 Oude Geuze Cantillion & Boon & Girardin

32 Tripel-Geuze Vicardin

33 Trappist Orval & Westmalle Tripel & Chimay Bleue

34 Trappist Orval

35 Bierliefhebbers Dank voor jullie aandacht


Download ppt "BEER the healthy fuel That keeps men going…. BIERPROEVEN Agenda : Inleiding De grondstoffen Het brouwproces Het proeven."

Verwante presentaties


Ads door Google