De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Azijn, mosterd, en olie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Azijn, mosterd, en olie."— Transcript van de presentatie:

1 Azijn, mosterd, en olie

2 Geschiedenis van azijn.
Vroeger noemden men azijn edik. Het ontstond door restje vruchtensappen, wijn en bier in open vaten te bewaren. Het werd zuur en gaf een frisse smaak.

3 Hoe ontstaat azijn Azijn ontstaat doordat alcohol onder invloed van zuurstof en azijnzuurbacteriën omgezet wordt in azijnzuur. Als je wijn te lang open laat staan dan ontstaat wordt het zuur.

4 Natuur azijn Hoe wordt azijn gemaakt: Wijn aan lucht blootstellen.
Alcohol verdunnen. Omzetten van alcohol. Lageren Filteren

5 Soorten natuurazijn Kruidenazijn (4%) Rozijnazijn (4%)
Wijnazijn (5,5%) Appelazijn (4%) Frambozenazijn (7%)

6 Kunstazijn Dit wordt gemaakt van beukenkrullen dat met water en alcohol bij een temperatuur van 350 graden Celsius tot vergisting wordt gebracht. De micro organisme op de beukenkrullen zetten de vloeistof om in azijnzuur. Het bevat 80% azijnzuur.

7 Soorten kunstazijn Inmaakazijn (4 t/m 12,5%) Azijn (4%)
Azijnextract (80%) Kruidenazijn (4%) Tafelazijn (kan zowel natuur als kunstazijn aanduiden)

8 Bewaren azijn Natuur azijn moet je koel, donker en goed afgesloten bewaren. (anders ontstaat er schimmel) Kunstazijn kan niet bederven.

9 Mosterd Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaden.
Je hebt zwarte en witte mosterdzaad. De zaden worden geperst. Er ontstaat mosterdkoek die weer wordt fijngemalen.

10 Soorten mosterd Franse mosterd Duitse mosterd Hollandse mosterd
Engelse mosterd

11 Bewaren van mosterd Goed afgesloten, droog en donker.
Schenk er eventueel olie op.

12 Overige smaakgevers of condimenten
Ketjap Piccalilly Sambal Sojasaus Tabasco Tasbasco Wasabi Worcestersaus

13 Vetstoffen, oliën en margarine
Spijsvetten is een verzamelnaam voor allerlei soorten vetten en oliën die we in onze voeding gebruiken. Je hebt vet nodig, maar teveel is slecht voor de gezondheid.

14 vetzuren Je hebt: Vaste vetzuren (verzadigde vetzuren)
Vloeibare vetzuren (onverzadigde vetzuren) Vluchtige vetzuren (meervoudig onverzadigde vetzuren)

15 Kenmerken van vet. Kenmerken van vet: Vet is niet oplosbaar in water.
Vet is lichter dan water. Vet maakt het voedsel smeuïger Vet geeft meer smaak aan de voeding. Het verschil tussen olie en vet. Olie heeft een lager smeltpunt dan water.

16 Hoe wordt olie gemaakt Extraheren
Zuivere wasbenzine lost de olie op in de gekneusde en gestoomde zaden. Men laat daarna de wasbenzine verdampen. Wat je dan overhoud is olie.

17 Persen Koude persing: Je hebt minder opbrengst maar de kwaliteit is beter. Warme persing: De zaden worden fijngemalen en verhit door middel van stoom. Hierdoor gaat er gemakkelijker olie uit de zaden. De kwaliteit is wel minder.

18 Hoe wordt olijfolie gemaakt?
film

19 Soorten oliën en vetten.
Dierlijke oliën en vetten Rundvet Kalfsvet Varkensvet (reuzel) Levertraan Visolie

20 Plantaardige oliën Druivenpitolie Frituurolie Aardnootolie
Hazelnootolie Maisolie Olijfolie

21 Soorten olijfolie Extra vergine Vergine

22 Margarine Is over het algemeen plantaardig.
Heeft een vetgehalte van 80%. Mag niet meer dan 165 water bevatten. Moet vitamine A en D aan worden toegevoegd.

23 Soorten margarine Margarine Halvarine Dieetmargarine
Bak en braadmargarine Bakkerijmargarines

24


Download ppt "Azijn, mosterd, en olie."

Verwante presentaties


Ads door Google