De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PROCESTECHNOLOGIE van grondstof naar product. 6.1 BIJNA ALLES PROCESMATIG GEMAAKT  “proces” : het omzetten van grondstoffen en/of halffabrikaten (ingrediënten)

Verwante presentaties


Presentatie over: "PROCESTECHNOLOGIE van grondstof naar product. 6.1 BIJNA ALLES PROCESMATIG GEMAAKT  “proces” : het omzetten van grondstoffen en/of halffabrikaten (ingrediënten)"— Transcript van de presentatie:

1 PROCESTECHNOLOGIE van grondstof naar product

2 6.1 BIJNA ALLES PROCESMATIG GEMAAKT  “proces” : het omzetten van grondstoffen en/of halffabrikaten (ingrediënten) in eindproducten volgens een recept.  Grondstoffen zijn stoffen die onveranderd uit de natuur komen;  halffabrikaten : bewerkte grondstoffen maar nog niet het eindproduct.  Welk product je uiteindelijk krijgt is afhankelijk van  de ingrediënten en  de wijze waarop de productie plaatsvindt = het proces.   Beide onderdelen vormen gezamenlijk het recept.

3  Een proces  een aantal processtappen.  In figuur schematische weergave =blokschema.  De blokken stellen hier de vaak grote vaten of installaties voor waarin de verschillende procesbewerkingen plaatsvinden.  De pijlen = het stoftransport dat tussen de verschillende vaten/installaties plaatsvindt.  pijpleidingen op fabrieksterreinen. de processen worden op verschillende manieren bewaakt (bv. het meten van temperatuur en druk) en aangestuurd / geregeld.

4

5  411_bloem01 (brood bakken) 411_bloem01  Do (onderwijs technisch procestechnologie vlees) Do

6 HET BATCHPROCES.  batchproces  een afgemeten hoeveelheid grondstoffen.  Deze ondergaan de processtappen om een bepaalde hoeveelheid eindproduct op te leveren.= een batch  Hierna begint het weer van voren af aan. Bv roeren en verwarmen  Druk en temperatuur = parameters die gemeten kunnen worden om het proces aan te kunnen sturen (regelen):  =de meet- en regeltechniek  Bv brood bakken  Ingrediënten:  Processtappen:

7  Grondstof wordt continu aangevoerd  Alle processtappen vinden continu plaats  het product wordt continu afgevoerd  meet- en regeltechniek  belangrijke rol.  Alle processtappen dienen nauwkeurig op elkaar afgestemd te worden.  Combinaties van batchprocessen en continuprocessen komen ook voor  waterzuivering continuproces

8

9 6.2 EEN PROCES, STAP VOOR STAP  Kaas maken ≠ brood maken  alle processen te verdelen in een klein aantal groepen van deelprocessen.  We onderscheiden de volgende elementaire processtappen:  mengen en roeren  warmteoverdracht (verwarmen en afkoelen)  scheiden  conversie: er vindt een chemische of biologische verandering plaats;  dit gebeurt bijvoorbeeld bij pasteurisatie en sterilisatie.

10 THEOBROMA CACAO  Begin : cacaopeul Elke vrucht bevat 'bonen', die elk ongeveer een gram wegen. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar dus 1 tot 2 kilo bonen.

11 6.3 VAN CACAOBOON TOT CHOCOLADE  drietal grote productiestappen :  1. productie in het land van herkomst:  het oogsten van de cacaopeulen  het verwijderen van de cacaobonen uit de peulen  de eerste bewerking van de cacaobonen (gisten en drogen)  2. de productie van cacaoboter en cacao uit de cacaobonen in de consumptielanden  3. de productie van chocolade.  cola01 cola01  d=749 (o.a. witte chocolade) d=749

12  gebrande cacaobonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa.  De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder  Cacaoboter eigenschappen:  bij kamertemperatuur vrij week en smeerbaar, Het heeft een kenmerkende geur  wit tot lichtgeel van kleur.  smelt bij ongeveer 36 graden Celsius (smelt in de mond)  Toepassingen  geschikt voor het maken van chocolade en o.a. lippenbalsemen andere beschermende zalven.

13 jaarproductie van cacaobonen : zo'n 3,5 miljoen ton.


Download ppt "PROCESTECHNOLOGIE van grondstof naar product. 6.1 BIJNA ALLES PROCESMATIG GEMAAKT  “proces” : het omzetten van grondstoffen en/of halffabrikaten (ingrediënten)"

Verwante presentaties


Ads door Google