De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem."— Transcript van de presentatie:

1 Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem

2 Van aperitief tot dessert 1 mousserende wijn 2 witte wijnen 3 rode wijnen 1 dessertwijn Wat als… 2 april 2013 vincoeur Belgische wijnen

3 Ontdekking van de Belgische wijnbouw Schorpion Zwart Brut Genoels-Elderen Blauw 2011 Clos d’Opleeuw 2006 De Kluizen Dornfelder/Zweigelt 2011 Château Bon Baron Acolon 2011 Aldeneyck Pinot Noir 2011 Optima nobelzoet 2011 Wat als…… 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

4 de verschillende wijngebieden in België GOB: Gecontroleerde oorsprongsbenaming (GOB’s = Franse appellation d’origine contrôlée) Landwijnen: alles buiten GOB’S GOB Vlaamse/Waalse mousserende kwaliteitswijn 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

5 Gecontroleerde oorsprongsbenaming – GOB Hageland – GOB Haspengouw – GOB Heuvelland – AOC Côte de Sambre en Meuse – GOB Vlaamse mousserende kwaliteitswijn – GOB Crémant de Wallonie en GOB Vin Mousseux de Qualité de Wallonie 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

6 GOB Hageland – 1997 – druivenrassen: Müller-Thurgau, Optima, Ortega, Kerner, Siegerrebe, Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Auxerrois, Bacchus, Schönburger, Pinot Noir, Dornfelder, Limberger en Domina – 67 hl/hectare – min. Alcoholgehalte: 9,5% en max. 11,8% – mogen zuur ontrekken – chaptaliseren 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

7 GOB Haspengouw – sinds 2000 – toegestane druivenrassen: Müller-Thurgau, Kerner, Siegerrebe, Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Auxerrois, Pinot Noir, Pinot Blanc, Optima, Ortega, Dornfelder, Pinot Meunier, Würzn, en Bacchus – maximale opbrengst 55hl/hectare – min. Alcoholgehalte: 9% en max. 13,5% – mogen zuur ontrekken – chaptaliseren 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

8 AOC Côtes de Sambre en Meuse – Sinds 2004 – toegestane druivenrassen: Auxerrois, Bronner, Chardonnay, Chasselas, Chenin, Gamay, Gewürztraminer, Johanniter, Madeleine d’angevine, Merlot, Merzling, Müller-Thurgau, Muscat, Ortega, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Regent, Riesling, Rivaner, Seibel, Siegerrebe en Traminer – maximale opbrengst 65hl/hectare – min. Alcoholgehalte: 9% en max. 13,5% – mogen zuur ontrekken – chaptaliseren 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

9 GOB Heuvelland – sinds 2005 – toegestane druivenrassen: Müller-Thurgau, Kerner, Siegerrebe, Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Auxerrois, Pinot Noir, Dornfelder, Regent, Cabernet Sauvignon, Johanniter en Muscat – maximale opbrengst 65hl/hectare – min. Alcoholgehalte: natuurlijk 8% in de fles : 9% en max. 13% – mogen zuur ontrekken – chaptaliseren 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

10 GOB Vlaamse mousserende kwaliteitswijn – sinds 2005 – volledig Vlaams grondgebied – toegestane druivenrassen: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Pinot Gris, Auxerrois en Riesling 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

11 Landwijnen: – Sinds 2005 – Vlaanderen wijnen buiten de GOB’s – Minder streng dan GOB erkenning – Maximale opbrengst van 90hl/hectare – Druivenrassen die behoren tot Vitis vinifera of een kruising met andere soorten van het Vitis-geslacht – Wallonië: Vin de Pays des Jardins de Wallonie (richtlijnen zijn dezelfde als voor de Vlaamse landwijnen) 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

12 GOB Crémant de Wallonie en GOB Vin Mousseux de Qualité de Wallonie – sinds 2008 – verschil in vinificatie: Crémant: cfr. Schuimwijn uit Frankrijk volgens de méthode traditionnelle (Champagne). Druivenvariëteiten: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en Pinot Meunier met verplichte rusttijd van min 9 maanden Vin Mousseux de Qualité: druivenvariëteiten: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en Pinot Meunier, Pinot Gris, Auxerrois en Riesling 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

13 Vlaamse Mousserende wijn 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

14 Schorpion – Zwart Brut – Vliermaal – 2/3 Chardonnay en 1/3 Pinot Noir – Handmatig geplukt en gesorteerd – Onmiddellijk geperst – Gisting in roestvrij staal – “Méthode traditionnelle” Rijping van 18 maanden – Dossage: 8g/l – 12% Vol Vlaamse Mousserende kwaliteitswijn 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

15 Schorpion – Zwart Brut Beste Belgische wijn voor het jaar Mooie Gele kleur en fruitige aroma's van citrus. Fijne Haspengouwse schuimwijn. Mooie gele kleur. Fruitige aroma's en een mooie pareling in het glas. Onderscheiding: – Beste schuimwijn MegaVino2008 – Beste Belgische Wijn 2009 – Beste Belgische Schuimwijn 2011 (Bron: Kleur: lichtgeel, fijne groene toetsen Aroma’s: eerst gesloten, daarna groene appels, amandelen en framboos, typische Chardonnay geur Smaak: fijne zuren, passende molligheid met lange afdronk Score: 14,6 (bron: commanderij Gent) 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

16 Witte Wijn 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

17 Genoels-Elderen blauw - GOB Haspengouw / Vlaamse mousserende kwaliteitswijn - Riemst – Limburg - Start 1991: 4500m 2 ; wijnstokken : 22ha; wijnstokken - Gemiddelde productie: <40hl/ha flessen /jaar -druivenrassen: - 18 ha Chardonnay - 4 ha Pinot Noir - proeftuin met 20 verschillende druivensoorten - wijnen: - 60% wit Chardonnay -25 % wit mousserende Chardonnay - 15% rosé mousserend of Pinot Noir 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

18 -100% Chardonnay. -Vinificatie: onmiddellijke persing -gisting 30 dagen op maximum 22°C voor 50% in cuves en 50% op hout. -Rijping: 12 maanden sur lies waarvan 50% in cuves en 50% op hout. -Assemblage 6 maanden in cuves en 1 jaar op fles. -Potentiële bewaartijd: tussen de 4 en de 6 jaar. -Serveren: 12° - 14°C. Genoels-Elderen blauw 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

19 Genoels-Elderen blauw Ronde en fruitige witte wijn. Mooie Chardonnay van "Bourgondische" stijl. Belgisch Topproduct! De Chardonnay Blauw is een mondvullende afgeronde Chardonnay. Een heldere citroengele jonge kleur, behoorlijke tranen aan het glas. De aanzet in de neus is een blijvende rokerige impressie aangevuld met amandelnootjes, boter, balsem, gele perzik en een lichte eiktoets Een mondvullende fruitig-rokerige smaak overheerst samen met rijp geel fruit, ingepakt in frisse zuren en een stevig bittertje in de lange afdronk. Een mooi afgerond geheel. (bron: 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

20 Clos d’Opleeuw - GOB Haspengouw - naam Clos: volledige ommuring van de wijngaard (1840)  microklimaat - wijngaard zuidelijke helling in Gros-Opleeuw : Peter Colemont koopt domein (1ha) wijnstokken -Druiven: Chardonnay en kleine hoeveelheid Pinot Beurot - wijn: 1 jaar in eikenhouten vaten vanuit Frankrijk en België flessen / jaar 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

21 Clos d’Opleeuw 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

22 Clos d’Opleeuw Chardonnay 2006 Clos d’Opleeuw heeft al vele lovende recensies gekregen en blijft dé topwijn uit ons land. Hij staat op de kaart van verscheidene sterrenrestaurants in binnen- en buitenland! De wijn is een behoorlijk vinnige, strogele Chardonnay. De wijn heeft een zeer elegante neus van boter, rijpe perzik en rijpe appel. Een interessante complexiteit in de mond, met een toasty en boterige afdronk. Het is een evenwichtige wijn met een zachte afdronk (bron: )www.Belgianwines.com 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

23 Rode Wijn

24 Belgische landwijn De Kluizen Dornfelder zweigelt Jong Belgisch wijnbouwbedrijf 1997 Herman Troch Adij Maria Mediatrix Affligem 3 ha Bescherming door struikgewas of muur Druivensoorten aangepast aan ons vochtig klimaat: Ortega, Kerner, Pinot Nior, Dornfelder, Reichensteiner, Sieger, Schönburger en Zweigelt 2008: Gewürztraminer, Chardonnay, Sauvignon blanc, Chenin Blanc, Riesling en Grüner Veltlinner  2012? Eerste wijnen (nog niets van teruggevonden) 7700 wijnstokken  7000 l/jaar Milieuvriendelijk: gebruik van synthetische producten als er geen biologisch alternatief is Belgische landwijn De Kluizen Dornfelder zweigelt 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

25 Belgische landwijn De Kluizen 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

26 De Kluizen Dornfelder zweigelt druiven: Dornfelder – zweigelt % vol Dornfelder: lage tanine  mengen met Zweigelt (kruising van Limberger en St Laurent) 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

27 Dieprode krachtige wijn met duidelijke aroma's van kers, rode bessen en cassis. Het is een dieprode wijn, tamelijk krachtig met duidelijke aroma's van kers, rode bes en cassis, met een lichte kruidigheid en zuiveltoets. De wijn is gestructureerd met zachte zuren en toch wat tannines, maar is vooral opgebouwd rond zijn fruitigheid. Het is niet echt een bewaarwijn, maar hij heeft toch een 2 tot 3 jaar nodig om tot volle ontwikkeling te komen. (bron: De Kluizen Dornfelder zweigelt 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

28 Château Bon Baron AOC Côtes de Sambre et Meuse 2001: Nederlanders  Ardennen Lustin Aanleg van wijngaard langs de steile Maasvallei – Wit: Muscat, Chardonnay, Auxerois, Pinot Gris en Müller- Thurgau – Rood: Pinot Noir, Cabernet en Acolon Enkel monocépage wijnen Productie: 3000 – 6000l /jaar Manuele oogst 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

29 2011 Maceratie Monocépage Acolon 12,5 % vol 1 jaar gerijpt nieuwe Franse eik Château Bon Baron Acolon 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

30 Château Bon Baron Acolon Het is een krachtige jonge rode wijn met een prachtige edelheid. De Acolon is met haar dieprode kleur, een volle kruidige, harmonische maar enigszins tanineuze wijn. In de wijn zijn aroma's van rood en zwart fruit, zoals frambozen, bramen, bosbessen en pruimen terug te vinden. Door de rijping op hout zijn tegelijkertijd decente tonen van peper, paprika, eucalyptus, vanille en eikenhout herkenbaar. Onderscheidingen: Gouden Medaille Concours Mondial Valencia 2009 (bron: )www.Belgianwines.com 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

31 Aldeneyck: Pinot Noir Fruitbedrijf langs de oevers van de Maas Aldeneik – Maaseik 2002  Karel & Tine  wijnbouw Druiven: Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir Pinot druivenrassen: optimale klimatologische omstandigheden en ideale grind grond van het Maasland Max wijnopbrengst van hl/ha 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

32 ,5 % vol Zeer laat geoogste druiven 5 dagen koude maceratie zonder kneuzing op 5°C 3 weken open gisting 26°C – 32°C 60%: 10 maanden (gedeeltelijk) nieuwe Franse eik 40%: 10 maanden inox cuves 10 jaar flesrijping: ronder en zachter Aldeneyck: Pinot Noir Barrique 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

33 Zeer laat geoogste Pinot Noir Subtiele houttoets Delicate fruitaroma’s van zwarte kers en wilde braam Fluweel zachte, rijpe tannines, prachtige balans en veel structuur en terroirexpressie Bron: Zeer laat geoogste Pinot Noir met subtiele houttoets, delicate fruitaroma’s en frisse zuren. Een levendige zuivere wijn met veel extract, structuur en een oneindige finale. Een echter charmeur. (bron: )www.Belgianwines.com Aldeneyck: Pinot Noir Barrique 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

34 Dessert Wijn

35 Dessertwijn Optima Nobelzoet 2011 Optima: een kruising van Riesling met Sylvaner en met Muller-Thurgau vervaardigd zoals een echte Sauterne-wijn (edele rotting) Zoete wijn komt daarbij voort uit met schimmel (Botrytis schimmel) geïnfecteerde druiven. Maar de optima-druif wordt zeer snel geïnfecteerd door botrytis en het enige wat we nodig hebben om die bewuste schimmel in gang te zetten, zijn mistige nachten. 11,5 vol Enige wijnbouwer in België 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

36 een uitgesproken fijn muskaataroma Terroir van domein De Kluizen: optima druif: sinaasappelaroma Kleur: helder goud-geel Aroma’s: gekonfijte abrikoos/ananas, nootjes Smaak: veel zuren, mooie molligheid, absoluut niet vermoeiend afdronk: lang en vol Score: 16.2 Bron: Commanderij Gent 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen Dessertwijn Optima Nobelzoet 2011

37 Wat als… 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

38 Wat als… BEER meets WINE ?? 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

39 Cuvee De Mortagne brouwerij Alvinne Bier speciaal ontwikkeld voor houten vaten 3 moutsoorten: pale ale, amber, cara crystal 2 hopsoorten: magnum, pioneer 1 gist: Morpheusgist Pomerol vaten: Domaine du Grand Ormeau (wijn: Chateau La Truffe) Vaten (4 a 5 jaar oud): – Franse eik : meer tannines – Amerikaanse eik: meer vanille, kokos 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen

40 14% vol 6 maanden rijping op houten vaten 31 EBU (European Bitter Unit) 100 EBC (European Brewery Convention) kleur 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen Cuvee De Mortagne brouwerij Alvinne

41 Mercikes!!! 2 april 2013 vin coeur Belgische wijnen


Download ppt "Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem."

Verwante presentaties


Ads door Google