De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Culturele quiz WAT WEET U OVER WIJNEN? Met deze quiz kunt u uw oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord. Vertaald uit het Frans Freddy Storm.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Culturele quiz WAT WEET U OVER WIJNEN? Met deze quiz kunt u uw oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord. Vertaald uit het Frans Freddy Storm."— Transcript van de presentatie:

1

2 Culturele quiz WAT WEET U OVER WIJNEN? Met deze quiz kunt u uw oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord. Vertaald uit het Frans Freddy Storm – 01/2010

3 In welke wijnstreek produceert men gele wijn en strowijn? Bordeaux Bourgogne Jura Vraag 1

4 In welke wijnstreek produceert men gele wijn en strowijn? In de Jura 1 Klik hier om door te gaan GOED

5 FOUT Het goede antwoord is : In de JURA. Klik hier om door te gaan 1

6 Wat is het millésime? Het jaar van de wijnoogst. Het jaar van het op de markt brengen. Het jaar van het bottelen. Vraag 2

7 Wat is het millésime ? Het jaar van de wijnoogst. 2 Klik hier om door te gaan GOED

8 FOUT 2 Klik hier om door te gaan Het goede antwoord is: Het jaar van de wijnoogst.

9 Wat betekent de vermelding V D N ? Vin de Nîmes Vin Doux Naturel Vin du Nord Vraag 3

10 Wat betekent de vermelding V D N ? Vin Doux Naturel 3 GOED Klik hier om door te gaan

11 FOUT Het goede antwoord is : Vin Doux Naturel 3 Klik hier om door te gaan

12 Hoeveel druivensoorten bevat een Châteauneuf-du-Pape ? Een Drie Dertien Vraag 4

13 4 GOED : Voor de productie van een CHATEAUNEUF DU PAPE heeft men 13 druivensoorten nodig. Klik hier om door te gaan GOED Hoeveel druivensoorten bevat een Châteauneuf-du-Pape ? Dertien

14 4 Klik hier om door te gaan Het goede antwoord is: Dertien FOUT

15 Hoeveel «appellations contrôlées» (AOC) heeft men in de streek van Bordeaux ? Acht Vijfentwintig Zevenenvijftig Vraag 5

16 Hoeveel «appellations contrôlées» (AOC) heeft men in de streek van Bordeaux ? Zevenenvijftig. 5 Bordeaux heeft maar liefst 57 «appellations contrôlées» waarvan er sommige - van bescheiden omvang - miskend blijven en andere - zelfs onder de vermaardste - verbazende eigenaardigheden vertonen. Hoeveel hebt u er al van gedronken? GOED Klik hier om door te gaan

17 Het goede antwoord is: Zevenenvijftig. 5 FOUT Klik hier om door te gaan Bordeaux heeft maar liefst 57 «appellations contrôlées» waarvan er sommige - van bescheiden omvang - miskend blijven en andere - zelfs onder de vermaardste - verbazende eigenaardigheden vertonen. Hoeveel hebt u er al van gedronken?

18 Welke verplichte vermelding staat sinds einde 2007 op de wijnetiketten? Een logo: rode driehoek met een auto in het midden. Vraag 6 Een logo: een doorstreepte cirkel met een zwangere vrouw in het midden. De tekst: Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid. Met mate te consumeren.

19 Welke verplichte vermelding staat sinds einde 2007 op de wijnetiketten? 6 Een logo: een doorstreepte cirkel met een zwangere vrouw in het midden. GOED Klik hier om door te gaan

20 Het goede antwoord is : 6 Een logo: een doorstreepte cirkel met een zwangere vrouw in het midden. FOUT Klik hier om door te gaan

21 Wat is er bijzonder aan de volle en zachte wijnen van Sauternes? De druiven worden geplukt wanneer ze door een champignon gekonfijt zijn. Vraag 7 Ze zijn wit en goudkleurig. Ze worden in Cadillac geproduceerd.

22 Wat is er bijzonder aan de volle en zachte wijnen van Sauternes? De druiven worden geplukt wanneer ze door een champignon gekonfijt zijn. 7 GOED Klik hier om door te gaan

23 7 FOUT Klik hier om door te gaan Het goede antwoord is: De druiven worden geplukt wanneer ze door een champignon gekonfijt zijn.

24 De rosé is... Een mengsel van rode en witte wijn. Vraag 8 Een wijn van zwarte druiven. Een wijn van witte druiven of van zwarte druiven met wit sap.

25 8 GOED Klik hier om door te gaan De rosé is... Een wijn van zwarte druiven.

26 8 FOUT Het goede antwoord is: Een wijn van zwarte druiven. Klik hier om door te gaan

27 De gasbelletjes in de Champagne zijn te wijten aan... Gisting door toevoeging van een likeur en gistsoorten. Vraag 9 Het toevoegen van koolzuurgas. De ontwikkeling van een microscopische champignon.

28 9 GOED Klik hier om door te gaan De gasbelletjes in de Champagne zijn te wijten aan... Gisting door toevoeging van een likeur en gistsoorten.

29 9 FOUT Klik hier om door te gaan Het foede antwoord is: Gisting door toevoeging van een likeur en gistsoorten.

30 Tannine treft men aan in... Enkel in rode wijnen. Vraag 10 Enkel in rode wijnen en roséwijnen. In rode, rosé en witte wijnen.

31 Tannine treft men aan in... 10 Enkel in rode wijnen en roséwijnen. GOED Klik hier om door te gaan

32 Het goede antwoord is : 10 Enkel in rode wijnen en roséwijnen. FOUT Klik hier om door te gaan

33 De benaming MARGAUX in de streek van Bordeaux... Is de meest voorkomende in de Médoc. Vraag 11 Slaat enkel op rode wijn. Slaat op wijn die enkel via correspondentie wordt verkocht.

34 De benaming MARGAUX in de streek van Bordeaux... Is de meest voorkomende in de Médoc. 11 GOED Klik hier om door te gaan

35 Het goede antwoord is : Is de meest voorkomende in de Médoc. 11 FOUT Klik hier om door te gaan

36 Welke plant wordt gebruikt om wijn te produceren? De vitis pinarda. Vraag 12 De vitis oenologia. De vitis vinifera.

37 Welke plant wordt gebruikt om wijn te produceren? 12 De vitis vinifera. GOED Klik hier om door te gaan

38 Het goede antwoord is : 12 FOUT Klik hier om door te gaan De vitis vinifera.

39 Wat is er bijzonder aan de wijnen van de Elzas? De meeste zijn geproduceerd met één druivensoort. Vraag 13 Ze smaken naar worst. Ze worden enkel met zuurkool gedronken.

40 Wat is er bijzonder aan de wijnen van de Elzas? De meeste zijn geproduceerd met één druivensoort. 13 GOED Klik hier om door te gaan Pinot blanc, Sylvaner, Pinot gris, Riesling, Muscat d’Alsace, Gewurztraminer … enz. … zijn druivensoorten.

41 De meeste zijn geproduceerd met één druivensoort. 13 FOUT Het goede antwoord is : Klik hier om door te gaan Pinot blanc, Sylvaner, Pinot gris, Riesling, Muscat d’Alsace, Gewurztraminer … enz. … zijn druivensoorten.

42 Welke van deze vermeldingen is niet verplicht op een wijnetiket? De herkomstbenaming. Vraag 14 Het alcoholgehalte. Het millésime.

43 Welke van deze vermeldingen is niet verplicht op een wijnetiket? 14 Het millésime. GOED Klik hier om door te gaan

44 Het goede antwoord is : 14 Het millésime. FOUT Klik hier om door te gaan

45 Waarom is het onnodig te zeggen : «Een TAVEL rosé» ? Omdat een TAVEL altijd rosé is. Vraag 15 Omdat dit niet bestaat. Omdat een TAVEL altijd rood is.

46 Omdat een TAVEL altijd rosé is. 15 A.O.C. TAVEL is de enige wijnproducent die bewust heeft geweigerd rode en witte wijnen te produceren. Ze blijven trouw aan hun specialisatie. Voor hen is de kleur roze geen mode, wel een originele identiteit. TAVEL is de enige rosé die voorkomt op de wijnkaart van ALLE Franse driesterrenrestaurants. GOED Klik hier om door te gaan Waarom is het onnodig te zeggen : «Een TAVEL rosé» ?

47 Het goede antwoord is : 15 FOUT Klik hier om door te gaan Omdat een TAVEL altijd rosé is. A.O.C. TAVEL is de enige wijnproducent die bewust heeft geweigerd rode en witte wijnen te produceren. Ze blijven trouw aan hun specialisatie. Voor hen is de kleur roze geen mode, wel een originele identiteit. TAVEL is de enige rosé die voorkomt op de wijnkaart van ALLE Franse driesterrenrestaurants.

48 Minder dan 5 : Het is tijd dat u een quiz over mineraalwater doet. WELNU, Hoeveel goede antwoorden ? Tussen 5 en 10 : Ga door met de wijnkelders van alle wijnstreken te bezoeken. Het toerisme is de beste vriend van de cultuur. Meer dan 10 : De wijn heeft voor jou praktisch geen geheimen. Dat kon men weten bij het zien van uw rode kop !!!


Download ppt "Culturele quiz WAT WEET U OVER WIJNEN? Met deze quiz kunt u uw oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord. Vertaald uit het Frans Freddy Storm."

Verwante presentaties


Ads door Google