Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Kwalificaties voor competentiegericht beroepsonderwijs Essentie in notendop.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwalificatiestructuren en wat daarbij komt kijken
Advertisements

Onze kernwaarden.
Ervaringen in samenwerking
Intervisie als methodiek bij collegiale coaching
Fundeon Docentendag Bouw en Infra, 20 september 2006 Op maat voor maatwerk Inleiding door Leo Lenssen.
Kwaliteit en/in Mentoring: een zoektocht Frans Meijers Conferentie ‘Mentoring, koersen op kwaliteit’ Amersfoort 18 november 2008.
Regiobijeenkomsten jan-feb 2014
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
Ben jij bekwaam in 2013? Onderzoek van het Ruud de Moor Centrum naar bekwaamheden van de mbo docent. Magda Bruin.
Taken, functie en beroep (hfdst.8)
Grote visite Optimale patiëntenzorg en/of Optimaal middel bij invulling van het individueel opleidingsplan.
Begeleiden van het B-leerproces
Samenwerken in burgerschap
Leidinggeven aan professionals in modern onderwijs
Peter Cras, april 2007 Begrijp jij het nog? Presentatie over competenties en kwalificaties voor bestuurders en andere “simpele zielen” Peter Cras, april.
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Pabo Netwerkbijeenkomst 9 juni 2006 De pedagogische opdracht van de pabo Betekenisvolle en zinvolle kennis van de pedagogiek.
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
Competentiegericht ICT- onderwijs in het MBO NIOC 2002.
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Voorontwerp van decreet betreffende de Vlaamse Kwalificatiestructuur Geel 10 maart 2009.
De rol van Kenniscentra in het Onderwijs »Peter Weisscher »Regioconsultant PMLF.
(Beroeps) Onderwijs in Beweging
POSTGRADUAAT VERANTWOORDELIJKE IN DE KINDEROPVANG
Onthechten Hoe? 1.Voorlichting 2.Laagdrempelig 3.Binnen beginnen 4.Theorie & Praktijk samen 5.Maatwerk.
Rob Tuin, sectormanager Aequor Em Vael, senior ontwikkelaar Aequor
Leermeesteravond Autoschadetechniek
Competentiegericht leren vmbo
Leren in de regio Marc van Rooden, 26 mei Wat is RegioLeren Regio Leren is het ontwikkelen, uitbouwen en onderhouden van een regionale kennisinfrastructuur.
Inzichten opgepikt van Streetwize De straatkinderen vormen de eerste klantengroep van de mobiele school Een straatkind is een kind dat de straat als leeromgeving.
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
Presentatie meerjaren-OTO-beleidsplan
De Ideale leraar topje van de ijsberg?
De Ideale leraar topje van de ijsberg?
Peter Cras, juni 2008 Een genuanceerd positief beeld van competentiegericht beroepsonderwijs.
Competentiegericht beroepsonderwijs geschikt om in te spelen op veranderingen Onderdeel van: Wat win je met competentiegericht beroepsonderwijs, Peter.
High Performing Teams De Kunst van het Bewegen drs. Eric Slager.
Praktijkervaring en reflectie
Dublindescriptoren: Bologna Bologna-niveaus 1. bachelor, 2. master, 3. doctor Niveaubepaling door de resultaten (outcomes) van opleidingen, niet door inputs.
Van receptuur naar referentie Nieuwe kwalificatiedossiers bieden houvast en ruimte Peter Cras, procesmanager kwalificatiestructuur, mei 2006.
Gebaseerd op o.a. Situationeel leiderschap volgens Hersey en Blanchard
Presentatie Scouting Academy. Waarom Scouting Academy? Om verantwoordelijk het spel te kunnen spelen. Om meetbare kwaliteit binnen de groepen te bevorderen.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
(basis)training voor praktijkbegeleiders 13 december 2015 Module rol van de beoordelaar.
Presentatie Scouting Academy. Waarom Scouting Academy? Om verantwoordelijk het spel te kunnen spelen. Om meetbare kwaliteit binnen de groepen te bevorderen.
In de rol van opleider 13 december Inhoud Taken en competenties rol opleider Leerstijlen Ontwikkelen naar zelfstandig leren Structureren en doceren.
Tussen aandacht en doelgerichtheid zoeken naar een methodische structuur.
LOB in het PTA van het VMBO
Research Centre for Education and the Labour Market
Workshop: Wat verandert er voor mij?
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
Vakgroep Technische Thuiszorg Verpleegkundigen
Competentie gericht onderwijs
Research Centre for Education and the Labour Market
Welkom op het Saenredam College
Suïcidepreventie Amsterdam
Modernisering Medische Vervolgopleidingen
Research Centre for Education and the Labour Market
Had je maar een vak moeten leren
Had je maar een vak moeten leren
Het School Ondernemerschaps(kwaliteiten)spel
Academie voor Bouw & Infra
Van receptuur naar referentie
Onderwijsraad Een nieuw perspectief op het leraarschap
Transcript van de presentatie:

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Kwalificaties voor competentiegericht beroepsonderwijs Essentie in notendop

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Doelen van beroepsonderwijs ontwikkelen van mentaliteit om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor leren, loopbaan, bestaan ontwikkelen van inhoudelijke bekwaamheden (injecteren, pijp fitten, doorgronden businessconcept, etc.) ontwikkelen van persoonlijke bekwaamheden (doorzettings- vermogen, presentatie, luisteren, etc.) ontwikkelen van vermogen om “employabel” te blijven op een continu veranderende arbeidsmarkt ontwikkelen van vermogen om actief deel te nemen aan maatschappelijk verkeer

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Competentiegericht opleiden wordt ingezet als middel om doelstellingen te realiseren.

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Competentiegericht opleiden Het specifieke gedrag leren voor een bepaald beroep, maar ook gerichte aandacht voor het doorgronden en verder ontwikkelen van de competentie(s) waar dat specifieke gedrag een verschijningsvorm van is. Doet groot beroep op inhoudelijke en didactische expertise van opleiders.

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Competentiegericht opleiden Naast gerichte aandacht en sturing op vakgebonden (inhoudelijke/instrumentele) competenties ook gerichte aandacht en sturing op persoonsgebonden competenties. Beiden zijn noodzakelijk voor goede beroepsuitoefening.

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Competentiegericht opleiden Aanvaarden dat de beroepsuitoefening continue aan verandering onderhevig is. Hoofdzaken vastleggen en vertrouwen op de expertise en ambitie van betrokkenen om in de praktijk tot zinvolle specifieke invulling te komen.

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Competentiegerichte kwalificaties De kwalificaties die worden geformuleerd, moeten een afspiegeling zijn van de visie op competentiegericht opleiden.

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Competentiegerichte kwalificaties Kwalificaties en kwalificatiestructuur bieden goede referentie en houvast voor opleiden, maar zijn geen receptuur voor opleiden.

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Format beschrijving op hoofdlijnen van taken/ opdrachten in beroepsuitoefening en de daardoor benodigde competenties (deel B). Daarin (deel B) tevens verwachte ontwikkeling van beroep schetsen. Format bestaat uit vier samenhangende onderdelen:

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Format nadere uitwerking van de competenties in concreet gedrag en benodigde specifieke kennis en vaardigheden (deel C). Format bestaat uit vier samenhangende onderdelen:

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Format introducerend deel (A) en verantwoordingsdeel (D) completeren format. Format bestaat uit vier samenhangende onderdelen:

Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Daarna meenemen van ervaringen en inzichten bij onderhoud van kwalificaties en structuur. Nu gaan werken met dit format voor brede invoering competentiegericht beroepsonderwijs in 2008.