De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Suïcidepreventie Amsterdam

Verwante presentaties


Presentatie over: "Suïcidepreventie Amsterdam"— Transcript van de presentatie:

1 Suïcidepreventie Amsterdam
Gerrie Hendriks

2 Gatekeepers Openen deuren voor mensen die gevaar lopen zichzelf iets aan te doen

3 Voor wie is de training bedoeld ?
Voor sleutelfiguren: beroepskrachten en vrijwilligers die via hun werk in contact komen met suïcidale mensen . Woonbegeleiders, streetconrnerworkers, maatschappelijk werkers schoolverpleegkundigen, schooldecanen, studiebegeleiders, politieagenten, WPI en UWV medewerkers en anderen in de periferie van de hulpverlening.

4 Programma 9.30 Kennismaking: Eigen ervaringen en attitude
Oefenronde 1: De basis Visie op suïcidaliteit Pauze 11.20 Oefenronde 2: Contact maken met gevoelens van wanhoop 11.50 Oefenronde 3: Contact met naasten - toeschouwersperspectief 12.30 Hoe verwijzen: interactief groepsgesprek 12.50 Evaluatie en afspraken 13.00 Einde programma

5 Wat leert de training? Het herkennen en bespreekbaar maken van suïcidaliteit gebaseerd op het QPR model Empathisch vragen naar suïcidale gedachten en gedrag. Zo specifiek en concreet mogelijk uitvragen van zowel de feitelijke verloop, als de pijn en ambivalentie. Motiveren om hulp te zoeken door het contact aan te gaan en ruimte te bieden om de tegenstrijdige gedachten onder ogen te zien. Zo ontstaat er een basis voor verandering. Verwijzen naar professionele hulp

6 Opzet van de training Voorstelronde waarin deelnemers eigen betrokkenheid met het thema suïcidaliteit bespreken. Presentatie over het verloop van het suïcidale proces, ernst en risico’s en beschermende factoren. Vaardigheidstraining bestaat uit drie oefenrondes.

7 Oefenenrondes Er wordt in tweetallen een gesprek met een suïcidale persoon geoefend, afwisselend in de rol van hulpverlener en van cliënt. De eerste oefening is de basis voor de volgende twee rondes. In de tweede ronde leren deelnemers empathisch en actief doorvragen naar de doodswens en achterliggende gevoelens van wanhoop. In de derde ronde wordt het ‘toeschouwerperspectief ‘ toegevoegd: de cliënt laten kijken naar zijn suïcidaliteit vanuit het perspectief van de ander, de verbondenheid. De training sluit af met informatie over verwijsmogelijkheden , juridische aspecten en verantwoordelijkheid.

8 Resultaten Vanaf 2011 tot eind 2017 zijn 149 trainingen gegeven
en 1734 gatekeepers in Amsterdam getraind. Na elke training vindt een evaluatie plaats op het gebied van kennis en vaardigheden en het vertrouwen in eigen handelen. Met name wordt genoemd: meer vertrouwen in eigen handelen, durven doorvragen en het belang van het toeschouwerperspectief.


Download ppt "Suïcidepreventie Amsterdam"

Verwante presentaties


Ads door Google