 5 gemeenten  25 schoolbesturen  83 scholen  ca. 17.250 llngen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Passend onderwijs en schoolondersteuningsprofielen Jos van der Pluijm
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Nu: weer samen naar school
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Bijeenkomst passend onderwijs 22 november Bestuurlijk overleg: 24 schoolbesturen Stuurgroep passend onderwijs : ▪Inhoudelijke thema’s via werkgroepen.
SWV de Eem.nl Amersfoort Baarn Bunschoten-Spakenburg Leusden Soest (Soesterberg) Woudenberg 31 schoolbesturen 123 scholen: 113 bao 7 sbo 3 so.
Kenniskring VSO 25 september Budgettaire beheersbaarheid en transparantie Geen thuiszitters Minder bureaucratie Noodzaak tot het labelen van kinderen.
Presentatie Passend Onderwijs & informatie PO VO Congres
Passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012.
Swv V(S)O Eemland Baarns Lyceum 14 oktober 2013.
passend onderwijs en zorgplicht
De ondersteuningsbehoefte van de leraar
ondersteuningsprofielen PPO Rotterdam
MBO passend onderwijs
Samenwerkingsverband VO 23-02
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
Passend Onderwijs Zorg in en om de school
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
Werkconferentie 4 april 2013
Samenwerkingsverband passend onderwijs VO/VSO Helmond-Peelland
Uitganspunten passend onderwijs
Basisondersteuning ‘het geheel van preventieve en licht curatieve interventies die binnen de school planmatig worden uitgevoerd en is het fundament van.
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
De kern van het arrangeren
MODEL ONDERSTEUNINGSPLAN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs April 2012 Auteurs: Ron Benjamins, Dick Rasenberg.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Maastricht 5 oktober 2012 Ron Benjamins.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
1zorg-route.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
Passend Onderwijs Directie en IB-ers 10 en 31 oktober 2013.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL In het kader van de wet Passend Onderwijs de Baas Coaching en Advisering (BCA)1.
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Wat is passend onderwijs?
Doelen, ambities en werkwijze Passend Onderwijs
Zijn we er klaar voor??. Doel van deze presentatie: “bijpraten” van de ouders over de ontwikkelingen binnen Passend Onderwijs.
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
De zin van een SOP 14 oktober 2014 Dick Rasenberg.
23 september 2014.
Het schoolondersteuningsprofiel Q3 Petra Heegsma
Basisondersteuning en Schoolondersteuningsprofiel (SOP)
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr 10 oktober 2012.
Passend onderwijs versie 8 mei Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma. Geen thuiszitters. Scholen, besturen.
Agenda  Wat is Passend Onderwijs?  Samenwerkingsverband de Eem  Zorgplicht  Basisondersteuning  Wanneer komt u ons tegen?  Waar kunt u met vragen.
Basisondersteuning IB-netwerk 12 november Basisondersteuning Zie ook: -in-de-basisondersteuning/
WELKOM! Kick-Off Passend Onderwijs SWV V(S)O uur Duiven, 23 oktober 2013.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
WSNS regio Leiden en VIA Leiden. WSNS is een samenwerkingsverband van alle schoolbesturen primair onderwijs in de regio Leiden Wij zijn van en voor de.
Roel Weener Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG.
Basisschool de Wegwijzer Hunsel. Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe wet voor het PO en het VO. Voor het PO geldt: (speciaal) basisonderwijs.
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten.
“Van Wieg tot Werk” “Van Wieg tot Werk”. Basisscholen gemeente Brunssum Onder het schoolbestuur van Movare zijn er 9 scholen; m.n. Meander, Koningin Beatrix/Treebeek,
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Ieder kind de best passende ontwikkeling NOT 2011 Henk Keesenberg
Alle kinderen naar de juiste school Zij ontvangen het onderwijs dat bij hen past! Ondersteuningsplan Henk Keesenberg en Karin Verkerk.
Samenwerkingsverband VO Amsterdam - Diemen
Hoe versterken we de ondersteuningscapaciteit van scholen?
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek gedifferentieerd toezicht De Vlindertuin datum onderzoek 19 mei 2016.
Schoolondersteuningsprofiel 2017 Maaike Luttik, beleidsmedewerker SWV
Extra ondersteuning binnen het voorgezet onderwijs SWV-VO-ZK
Actualiseren SOP SWV Lelystad/ Dronten.
Actualiseren SOP SWV Lelystad/ Dronten.
passend onderwijs en de overdracht po-vo
Kick off Hoogbegaafdheid in Passend Onderwijs
Actualiseren SOP SWV Lelystad/ Dronten.
Passend Onderwijs en Zorgplicht
Transcript van de presentatie:

 5 gemeenten  25 schoolbesturen  83 scholen  ca llngen

‘door het samenwerkingsverband afgesproken geheel van preventieve en lichte curatieve interventies die binnen de onderwijsondersteuningsstructuur van de school planmatig en op een overeengekomen kwaliteitsniveau, eventueel in samenwerking met ketenpartners, worden uitgevoerd’ Referentiekader passend onderwijs (2011)

Hoe is Passenderwijs tot een definitie gekomen? ‘…We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan…’

: AVS → dekkend aanbod op niveau van het SWV Knelpunten: orthobeelden en betekenis grafiek

◦ Onderwijszorg en ontwikkelprofiel (OZOP) als instrument om te komen tot een schoolondersteuningsprofiel ◦ Door stapeling van alle individuele ondersteuningsprofielen komen tot een nulmeting van basisondersteuning op niveau van het SWV ◦ Stapeling bleek niet mogelijk  Verschillende profielen  Voortwerken op achterhaalde aannames (orthobeelden, dataverzameling/benchmark etc.) : AVS → van orthobeelden naar OZOP

‘…We moeten vallen, opstaan …’

‘door te ervaren wat je niet wilt, wordt scherper wat je wel wilt’ Geen definitie van basisondersteuning op basis van orthobeelden, kengetallen en stapeling. Wel een definitie van basisondersteuning op basis van wat een school minimaal moet kunnen bieden ten aanzien van onderwijsbehoeften van kinderen : Passenderwijs ‘back to basic’

De ‘standaard basisondersteuning’ geeft beschikbare kennis, kunde en voorwaarden weer waaraan alle basisscholen per 1 augustus 2016 binnen Passenderwijs dienen te voldoen.  Het ‘wat’ is opgenomen in de basisondersteuning.  Het ‘hoe’ is een verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag van de school waarbij Passenderwijs een ondersteunende en faciliterende rol kan spelen.  In het schoolondersteuningsprofiel kan een school aangeven op welke wijze het ‘hoe’ wordt vormgegeven. De standaard bestaat uit 1 voorwaarde en 5 elementen: Basisarrangement, preventieve interventie, aanbod ondersteuning, bekwaamheid leerkrachten, ondersteuningsstructuur en handelingsgericht werken : Standaard basisondersteuning

Eigen pdf-format SOP met als kerngegevens ◦ Algemene gegevens van de school ◦ Missie en Visie van de school ◦ Basis- en extra ondersteuning binnen de regio ◦ Wat de school concreet aan ondersteuning kan bieden (hoe-vraag) ◦ Extra ondersteuning ◦ Ambitie van de school Standaard basisondersteuning in relatie tot schoolondersteuningsprofiel

Het meten van de basisondersteuning -Op basis van zelfbeoordeling -Jaarlijks navragen van status op indicatoren op basis van Excel bestandje Monitor basisondersteuning

Resultaat De school hanteert een dyscalculieprotocol (26) De school hanteert een protocol medisch handelen (3) De lokalen en fysieke voorzieningen binnen de school zijn veilig en bereikbaar (2) De ondersteuningsstructuur van de school is gericht op preventief handelen (1) De school hanteert een dyslexieprotocol (1) Methodisch wordt de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen ondersteund (1) De school kent de sociale kaart binnen de regio van Passenderwijs (1) Leerkrachten reflecteren actief op eigen bekwaamheid (1) Binnen het team worden coördinatie-, signalering- en ondersteuningstaken uitgevoerd (1) Onderwijsbehoeften van kinderen vormen het uitgangspunt van het ondersteuningsaanbod(1)

◦ Wie heeft welke verantwoordelijkheid? - wat/hoe discussie, indicatoren voldoende onderscheidend? ◦ Objectiviteit van de meting (zelfbeoordeling)? ◦ Lastig om indicatoren te wijzigen bij periodieke meting ◦ Basisondersteuning in relatie tot extra ondersteuning, afgebakend? Knelpunten definitie basisondersteuning opgelost? … en weer doorgaan …

‘werkbaar als richtlijn, tekentafelbegrip wanneer het een slagboomfunctie heeft ten opzichte van extra ondersteuning’

Wie heeft het antwoord op deze vraag inzake de zorgplicht Een leerling zit in SWV A op een basisschool, deze basisschool vindt dat zij deze leerling wel de zorg kunnen bieden die nodig is. De ouders zijn echter niet tevreden en melden leerling aan op een basisschool in SWV B. Deze school onderzoekt of zij deze leerling de zorg kunnen bieden die nodig is en komt tot de conclusie dat zij dit niet kunnen. Is deze basisschool nu ook verplicht met ouders een andere passende plek te zoeken? Of kunnen zij terug verwijzen naar de basisschool waar de leerling nog ingeschreven staat? De zorgplicht betekent dat de school waar de leerling is aangemeld een passend aanbod moet doen, ook als de leerling al ergens anders is ingeschreven. Dit betekent dat de school in swv B ook een passend aanbod moet doen aan de ouders. Dit kan in overleg ook de school in swv A zijn, waar de leerling nu zit. (helpdesk PO-raad) ‘hidden track’