Anders Bekeken Over de kanteling en de buitelingen van de gemeente Terneuzen, zorgSaam en “aan Z” bij de realisatie van de Wmo- pilot Huishoudelijke Hulp.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Wet maatschappelijke ondersteuning De Kracht van verbinden November 2010.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Gerrie Abrahamse 18 november • Van harte welkom! • Vergadering • november 2009 Beleid verandert, verandert u mee? Inhoud presentatie: •Veranderingen.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Zorgcoöperaties.
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
De decentralisaties in het sociale domein staatsrechtelijk bekeken
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Minisymposium ChristenUnie
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
21 Maart 2013: Startbijeenkomst experimenten transitie begeleiding in Breda ‘Zorg voor elkaar’
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Zorg, Wetenschap en Technologie
Opzet van de workshop Kennismaken
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Kansen & uitdagingen Een b r e d e participatiewet
Zorgcoöperaties Ontwikkelingen leiden tot initiatieven.
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Korte toelichting “Plan voor de toerusting van regionale en lokale belangenbehartigers” ALV januari 2012.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
De cliënt centraal, wat nu? Door Gabrielle Verbeek
Hilde Bellaard van Krachtig Werk
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Dementie Zorg voor later, nu Joan Veldhuizen Hein van der Reijden.
Zorgcoöperatie Hoogeloon. “Werk maken van ondersteuning” Over de relatie tussen WMO en WWB SRE, PSW en PRVMZ Carlton De Brug 5 oktober 2006 Zorgcoöperatie.
PRESENTATIE TRANSITIE AWBZ
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
Samen verder!.
Het Westerwoldse zorgmodel
Uitdagingen in de 21-ste eeuw
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
STURINGSMODEL WMO LELYSTAD
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Jeugdhulp naar gemeenten Kip met gouden eieren Workshop ‘ontbureaucratiseren’ Stadskanaal 12 juni 2014 Astrid Jansen.
Nintes Jan Willem Weck directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
1 Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing 30 oktober 2010 Wil van der Coelen Regisseur zelfsturing.
Visie op wonen, welzijn en zorg Voorbereidende Vergadering Mooiland, BrabantZorg, Pantein, Rigom, gemeente.
De programmavriendelijke organisatie Provincie Gelderland Ervaringen Liesbet Hoek PGMopen 2015.
Masterclass Marketing voor kleinere zorgorganisaties 2013 Jan Verschuren BTN Saskia ter Kuile In voor zorg!
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Organisatiemet zelfsturende teams  1. Waarom  Mensen willen graag zelf beslissingen nemen en (mede)verantwoordelijk zijn  Direct in overleg met de.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
De verbinding tussen zorg en welzijn in de wijk. MISSIE Participe bevordert: welzijn in de wijk en zorg voor thuis.
Decentralisaties sociaal domein VNG Regiobijeenkomsten MO-groep maart 2013.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
ZORG EN WONEN Welke zorg krijg ik thuis?
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
De Kanteling Compensatie Van verzekerd recht en zorgplicht naar….
Wat zijn de effecten van (intersectorale) samenwerking?
Congres “Op weg naar nieuw evenwicht” 9 december 2010
Ontwerp Wmo beleidsplan
1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Anders Bekeken Over de kanteling en de buitelingen van de gemeente Terneuzen, zorgSaam en “aan Z” bij de realisatie van de Wmo- pilot Huishoudelijke Hulp Co van Schaik Annik Terryn

Anders Bekeken Invoering van de Wmo: Decentraliserende overheid Proces van aanbodsturing naar vraagsturing Koppeling van meerdere beleidsterreinen (preventie en schade komen uit dezelfde portemonnee!)

Anders Bekeken De gemeente Terneuzen: Wmo niet als bedreiging Wmo als koerswijziging Biedt kansen om een bureaucratisch en versnipperd proces aan te passen aan de moderne tijd en de moderne burger

Anders Bekeken Kenmerken van de (komende) moderne oudere burger: Autonoom(geen eenheidsworst) Wil zelf regie voeren(eigenwijs) Kiest bewust(shoppen) Is geëmancipeerd

Anders Bekeken Gemeente heeft zich georiënteerd op een aantal prestatievelden en besloten een pilot uit te voeren op het vlak van huishoudelijke ondersteuning. WMO budget hh € ,- WWB budget € ,- WSW budget € ,-

Anders Bekeken Onbevredigende situatie Groot deel van de Wmo- middelen Geen integrale benutting van middelen Sterke groei van de vraag (niet van de middelen) Veel bureaucratie Onvoldoende maatwerk

Anders Bekeken Met dezelfde middelen Minder bureaucratie Minder standaardaanbod Meer flexibiliteit Meer zelfzorg en mantelzorg Meer plezier in het werk Meer diversiteit in aanbod Meer verbinding tussen welzijn en zorg Meer doen met welzijn Bundelen geldstromen

Anders Bekeken Burgerparticipatie kan gezien worden als een vorm van samenwerking met de burger en krijgt vorm door de burger te betrekken bij het duidelijk krijgen wat zijn wens is en in kaart te brengen wat hij zelf kan

Anders Bekeken De rol van de gemeente verandert als zij “integraal handelen” De onderlinge verhoudingen tussen gemeente en organisaties veranderen Minder opdrachtgever/opdrachtnemerrol De rollen moeten opnieuw gedefinieerd worden De (eigen) belangen worden toch gewogen

Anders Bekeken Blijft!! De gemeente als regisseur en beoordelaar van de resultaten.

Anders Bekeken Ontwikkelpilot in het kader van de Wmo op vlak van de organisatie van de huishoudelijke hulp en de samenwerking hierin met de welzijnsorganisatie “aan Z”

Anders Bekeken Ontwikkelpilot: kijken én doen, geen wetenschap Partners: zorgSaam, “aan Z”, organisaties en burgers uit het pilotgebied Periode: Pilotgebieden: Sluiskil (dorp, 2300 inwoners, 16% 65-plus) Oudelandse Hoeve (wijk, kleine 4000 inwoners, 26% 65- plus)

Anders Bekeken Visie Wij willen wijkgericht werken aan ondersteuning in de thuissituatie, vertrekkend vanuit de kracht van burgers en krachtige wijken

Anders Bekeken 3 fases in de pilot: 1verkennen (2009) 2anders kijken en anders doen (2010) 3meten en vergelijken (2011)

Anders Bekeken Enkele bevindingen: 3 kantelende visies op zorg en ondersteuning Van aanbodgestuurd naar vraagvolgend Van standaardaanbod naar individueel arrangement Van professioneel en gespecialiseerd aanbod naar combinatie van zelfzorg, mantelzorg en vrijwilligerswerk en professionele zorg

Anders Bekeken 3 denkkaders onder druk Van de burger cq klant Van de zorgaanbieder Van de overheid

Anders Bekeken Bevindingen De burger cq de klant: De burger probeert te houden wat hij heeft en te krijgen wat zijn buurman krijgt De burger ervaart professionele ondersteuning als vanzelfsprekend De klant moet aan den lijve kunnen ondervinden dat de verandering een verbetering is (eenvoudiger, sneller, flexibeler, beter passend bij zijn mogelijkheden)

Anders Bekeken Een standaardaanbod is geruststellend en voorspelbaar, zelfs als het niet passend (meer) is Voor de klant is zijn relatie met een vaste hulpverlener erg belangrijk, zo niet belangrijker Een activerende en waarderende intake werkt niet altijd meteen en is een leerproces

Anders Bekeken Aanbeveling Zorg voor een duidelijke visie die gedragen en uitgedragen wordt door alle partners en ondersteun burgers in de overgang naar het nieuwe denkkader (ook allochtone burgers)

Anders Bekeken Bevindingen De zorgaanbieder, de welzijnsorganisatie, de gemeente: Men wil wel, maar … Ieder moet zijn organisatie en werkprocessen aanpassen Medewerkers moeten zelf ook de kanteling maken in de visie en in het organiseren van de combinatie van werk en privé Medewerkers moeten nieuwe manieren van werken en beoordelen leren (meer verantwoordelijkheid nemen)

Anders Bekeken Vraagverheldering door een welzijnswerker levert een brede kijk, een grote diversiteit aan oplossingen, maar is ook een leerproces! Zelfsturende teams zorgen voor inspiratie en controle, maar vragen een andere medewerker en ander personeelsbeleid en management

Anders Bekeken Aanbeveling: De professionele organisaties moeten werk maken van het vertalen van de visie naar de concrete organisatie en de verwachtingen tov het personeel. Het personeel moet woorden krijgen om de nieuwe visie te kunnen overbrengen De gemeente moet achter deze visie staan en dit proces steunen en stimuleren.

Anders Bekeken De gemeentelijke overheid is bij de uitvoering van de pilot een “lerende overheid” In de kanteling van aanbodgericht naar vraaggestuurd en van standaard naar individueel, moet de gemeente de grenzen aangeven en de resultaten beoordelen. De professionele verantwoordelijkheid over vorm en inhoud ligt bij de uitvoerende partners.