Begindia Maayolein Goelema Op ons kun je rekenen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Welzijn Bloemendaal volop in beweging
Resultaatgericht Samenwerken
Nederland participatieland?
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
VÓÓR Welzijn Loosduinen
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
Veranderingen in de zorg
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Opzet van de workshop Kennismaken
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
Auteur:titel/onderwerp Informatieve bijeenkomst Gemeenteraad Sliedrecht Transitie AWBZ: Pilot Joost van den Vondel Brigitta Müller 19 februari 2013.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Jgz binnen de wijkteams en vraaggericht werken
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Zorg nieuwe stijl.
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
Kleinschalige groepswoning: In de groepswoning Schachtstraat in Sittard wonen 2 cliënten vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking, gecombineerd met.
Samen verder!.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Zorgcoöperaties in Brabant
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
JAN DE WILD VRIJWILLIG OUDERENADVISEUR SBOG. TIEL,18 NOVEMBER 2014 Veranderingen in de langdurige zorg.
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Burgerinitiatieven.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
Hoe spelen we daar in de dorpen op in? Presentatie: 4 maart 2015 Veranderingen in de zorg.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
Van Wmo-werkplaats naar kennisnetwerk voor sociaal domein Theo Roes voorzitter overleg Wmo-werkplaatsen.
Inhoud Introductie Pameijer Doelgroepen Dienstverlening
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Kleine Kernen, Eigen Krachten Welzijn Nieuwe Stijl in plattelandsomgeving Meppel 24 januari 2012 Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Drentsestraat 14 – 3812 EH Amersfoort – Tel. (033) – Fax (033) – Wijk en Psychiatrie.
2 jaar Veens: Verhalen & Feiten Gemeente: Veranderingen in het sociale Domein: het moet anders in Veenendaal ! Model Veenendaal - aanbesteding Vitras,
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
De verbinding tussen zorg en welzijn in de wijk. MISSIE Participe bevordert: welzijn in de wijk en zorg voor thuis.
Iedereen doet mee!. Aanleiding Nodig in nieuw zorglandschap.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
WIL Wonen Integratie Leefbaarheid Yvette Koedijk: of 06 - Caroline Lindner of 06.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Evaluatieverslag coördinator ouderensteunpunten gemeente Landerd.
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Wonen Plus Welzijn 1 Wie zijn wij? 2 Wat valt onder Samen Meedoen?
Agenda Ontstaan Samen in de Stad Ontwikkeling Kernwoorden/visie
Financiering van de zorg
Resultaatgericht Samenwerken
Het buurthuis als ontmoetingsplek
Integraal sociaal werk
Dat gaat naar het meanderplein toe!
RIBW GO verandert. Op weg naar 2015 en verder
Eenzaamheid, welzijn en zorg
Wmo beleid in de Drechtsteden
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

Begindia Maayolein Goelema Op ons kun je rekenen

Ondernemerschap en WMO Wijk Revelsant

Van Zorgen vóór naar zorgen dát De Kanteling: Eigen kracht, sociale netwerk, algemene en voorliggende voorzieningen, individuele voorzieningen Welzijn nieuwe stijl: Vraag achter de vraag, eigen kracht, erop af, formeel-informeel, collectief informeel, integraal, resultaatgericht, ruimte voor de professional

De wijk: Revelsant Enkele cijfers 3740 inwoners Waarvan 16% niet westerse allochtonen Leeftijdssamenstelling: 0 tot 15: 19% 15 tot 25: 13% 25 tot 45: 28% 45 tot 65: 23% 65 en ouder: 17% Aantal huishoudens: 1.720 Werkzame personen (2008): 69% Bijstandsuitkeringen (2009): 73 per 1000 huishoudens

De context: 4 schakels Dienstencentrum en Wittesteijn Buurthuis Revelsant Toutenburgh Wijkleerteam

Schakel 1: Dienstencentrum Wittesteijn

Dienstencentrum Wittesteijn De basis: gebruikers en vrijwilligers Open inloop; altijd verse koffie De professionele ondersteuning is er waar nodig, maar niet op voorhand. We gaan uit van wat mensen zelf kunnen en wat anderen voor elkaar kunnen betekenen Iedereen kan meedoen en men maakt elkaar sterk. Voorbeeldactiviteiten: yoga, koersbal, hobbyclub, gym, line Dance, schaken, bridgen, opstapsoos, aquarellen, biljarten, samen koken, verhuur ruimtes voor diverse doeleinden en informatiebijeenkomsten,

Schakel 2: buurtvereniging met wijkgebouw ‘Het Revelhuis’

Samenbindende Activiteiten in de wijk Braderie Activiteit voor wijkburen met een beperking

Ontmoeten Alle bewoners uit de wijk zijn welkom Wijkvereniging Revelsant bestaat uitsluitend uit vrijwilligers Door activiteiten te organiseren ontstaat er onderling contact in een wijk waar dat niet vanzelfsprekend is! Activiteiten: Bingo voor mensen met een (verstandelijke beperking) Inloop op dinsdagmorgen Kinderactiviteiten door kerk uit de wijk op woensdagmiddag Halloween voor kinderen Handwerkclub

Schakel 3: Toutenburgh Toutenburgh = Een flat met 9 verdiepingen bestemd voor 55+ers , maar er wonen ook mensen met NAH (integratie) een ‘wijk’ met 9 straten op elkaar gestapeld bewoond door 100 ‘buren’ een voorbeeld hoe een wijk kan functioneren met behulp van bewoners die zich vrijwillig inzetten en stagiaires

Schakel 4: Wijkleerteam 15-20 studenten van het ROC komen 20 weken stagelopen in de wijk Ze ontdekken zelf wat ze kunnen betekenen voor de wijkbewoners Doen activiteiten in de wijk, leren bewoners kennen Hebben één op één contact met eenzamen, helpen contacten met anderen te versterken Stagelopen in de wijk is een hele nieuwe manier en vraagt iets anders van de stagiaires Opleiding: Helpende Zorg&Welzijn niv. 2 Verzorgende-IG niv. 3 Maatschappelijk Verzorgende niv. 3 HBO-V niv. 5 (1e jaars)

Een stagiaire in het wijkleerteam: Start met een introductieprogramma van 5 dagen, in deze dagen leren ze elkaar kennen door teambuilding, gaan ze de wijk in om deze te leren kennen, organiseren ze een buurtborrel voor de buren, ondernemen ze activiteiten met bewoners etc. Wordt 10 uur per week ingepland in huishoudelijke zorg, zorg, welzijn, dagactiviteiten, de overige 6 uur moet hij/zij zelf invullen met activiteiten en individuele contacten in de wijk Wordt uitgedaagd zelf creatief te zijn en initiatief te nemen Moet gevoel hebben bij de context; wat er leeft in de wijk, wat er leeft bij een bewoner thuis en zich kunnen inleven maar ook kunnen anticiperen Kan terugvallen op een mentor (een medewerker hz of vz) of op de praktijkopleider Leert in een relatief korte periode ontzettend veel, vooral over zichzelf, ontwikkelt zich als persoon NB er is een docent van het ROC actief betrokken en aanwezig bij het wijkleerteam zodat de schakel met de opleiding geborgd is. De zorgbehoefte neemt af als er aandacht voor welzijn is!

Willekeurige activiteiten wijkleerteam 1b 1a 3 2 4 5 1a Ruimte in Toutenburgh opknappen tot ontmoetingsruimte 2a Opening ontmoetingsruimte ‘de Verbinding’ met een dankwoord voor stagiaires door voorzitter bewonerscommissie 3 Spinningmarathon voor een goed doel, sportschool in de wijk 4 Verwen-beauty-middag voor bewoners Wittesteijn 5 Spelletje doen bij wijkbewoner thuis

Wat heeft de burger nodig om zolang mogelijk thuis in de eigen wijk / dorp te kunnen blijven wonen? Ontmoeting / gezelligheid Zinvolle dagbesteding / opvang Praktische ondersteuning Activiteiten / signalering

De Rol van buurthuizen/MFC/Kulturhus Faciliteren Samenwerken met professionals Burger in eigen kracht zetten Wmo – adviesraad / gemeente Huis van de buurt Nieuwe initiatieven De wijk naar binnen / buiten

Dank voor de aandacht vragen