de managementbijeenkomst

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Hoe kunnen we elkaar versterken?
Workshopronde Woensdag 18 april
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Introductiebijeenkomst
Medezeggenschap en de Benchmark
Ouders en Kinderen Centraal
Werkoverleg Leidinggeven Blz. 95.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Implementeren doe je samen
Motivatie van de professional Willy Limpens
Train de trainer Levensboeken Beatrijs Van der Heijden
Hogescholen in Dialoog
Op weg naar de projectproducten
AISHE cursus Rollen auditor in AISHE proces 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Logical Framework Approach
Probleem gestuurd onderwijs
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Comtell B.V. Welkom Inleiding
VLECHTWERKEN IN PRAKTIJK LOOPBAANONTWIKKELING Bea Janssens
Hoe geef je organisatie ontwikkeling echt vorm?
Agenda uur:Visie PMGG uur:Klantonderzoek uur:Terugblik monitoring overtredingen uur:Pauze uur:Ontwikkelingen uur:Handhaving.
Iedereen coach naar Jef Clement.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Op weg naar een beter samenspel Angela van den Nieuwenhuizen C o ö r d i n a t o r V r i j w i l l i g e r s V i t a l i s z o r g g r o e p Yvonne de.
Doelstellingen formuleren
AO 2 december 2009 Voorfase en startfase AO & Op weg naar ons eigen AO en Ons eigen ontwerp.
Pantein 4 bedrijven Regio Brabant Noord Oost
Deel anders, mijn organisatie
de eerste groepsbijeenkomst
de tweede groepsbijeenkomst
Uitdagingen in de 21-ste eeuw
de derde groepsbijeenkomst
Welkom bij de startbijeenkomst van het leertraject Gastvrij in de Zorg
Online leergang LOB stimulans voor LOB-ontwikkeling
Welkom bij de dialoogbijeenkomst Introductie gastvrijheid
Workshop ‘visieversneller’
Welkom bij de startbijeenkomst van het leertraject Familievriendelijk werken.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Welkom bij de dialoogbijeenkomst
Welkom bij de dialoogbijeenkomst Het familieteam Gastvrij in de zorg.
REFLECTIE MANTELZORGGESPREK
ALGEMENE VORMING. Inhoud infosessie managementteam 1. Visieontwikkeling 2. Rollen van verschillende actoren 3. Toekomst / transitie binnen de organisatie.
Functiecreatie… Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening BREED hoe laat je het werken in de praktijk Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Bijeenkomst 2 Ethiek 3, Normatieve professionaliteit
Wjk.
COACHEN; zelf aan het werk! HELICON MBO Den Bosch W43
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Workshop ‘Ben ik tevreden?’ 9 januari Welkom Workshop ‘Ben ik tevreden?’ 9 januari 2012.
Welkom! Workshop AIT en samenwerking opleidingen voor toekomstige professionals Gontien Wetselaar Marjan Hoogland Margaret van Ruitenbeek.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Draagvlak voor functiecreatie Participatief ontwikkelen.
Zicht op Samenspel! Meander & Bas Schepers. Programma EERSTE HELFT –Inleiding –Verwachtingen & Vragen –Project of Traject ? –Volgen RUST TWEEDE HELFT.
EEN PROJECT PLANNEN, VERKOPEN EN UITVOEREN Commissie voor vrijwilligerswerk.
Mondzorg - persoonsgericht
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Procesverbetering in de Zorg
Anders kijken, anders doen
Hoe leg je meer focus op resultaat?
Commissie voor vrijwilligerswerk
Commissie voor vrijwilligerswerk
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Transcript van de presentatie:

de managementbijeenkomst Welkom bij de managementbijeenkomst van het leertraject Familievriendelijk werken

Doelen van deze bijeenkomst Komen tot een gemeenschappelijk beeld van Familievriendelijk werken, door: Nabespreken e-module Enkele theoretische concepten Situatie op de afdeling De score die jullie gegeven hebben De rol van verschillende betrokkenen Het vervolg: hoe verder naar Familievriendelijk werken?

Programma 10.00 uur Welkom en terugblik op de e-module 10.15 uur Discussie naar aanleiding van de e-modules 10.45 uur De open vraag 11.15 uur Het traject: hoe zit het in elkaar? 11.45 uur De rollen Sturing geven aan Familievriendelijk werken 13.00 uur Sluiting

Startvraag Je naam, je functie en hoe lang je hier werkt. Een gesprek dat je onlangs gevoerd hebt met familie dat je bijgebleven is. Waar wil je vanmorgen antwoord op krijgen?

Inhoud managementmodule Wat is Familievriendelijk werken? De driehoek De verschillende rollen van familie/vrienden De opname en vertrouwen opbouwen Communicatie en gesprekken met familie Het ecogram en het belangenplaatje Samenwerken Soorten families en zorgstijlen Omgaan met conflicten

Terugkoppeling van e-module Voorbeeld

Terugkoppeling van e-module Voorbeeld Voorbeeld

Familie: een onverbrekelijke band Het eerste en allerbelangrijkste systeem is het familie systeem waarin iemand geboren wordt. Ouders en broers en zussen, en andere verwanten. Je kiest ze niet zelf en ze verlaten je ook niet meer. Ouders en kinderen horen voor altijd bij elkaar. De loyaliteit tussen de generaties is onvoorwaardelijk.

Systeemdriehoek: drie partijen, drie posities Bewoner Familie Professional

De opgave voor de bewoner: zo goed mogelijk aangeven wat zij wil Dan helpt het wel als zij samenwerken!

De opgave voor de familie: loyaliteit Wij kunnen het niet meer aan. Nu moeten jullie het samen doen! Maar wij willen wèl graag betrokken blijven. Hoe moet dat nu?

De opgave voor de begeleider: professionaliteit Samen komen we tot de beste oplossingen. De bewoner voelt zich thuis en kan haar eigen leven leiden. De familie levert een passende bijdrage aan het welzijn van de bewoner.

De vier rollen van familie Wat is leuk voor de familie om samen te doen met mijn cliënt? Wat weet de familie beter dan ik? Wat wil en kan de familie voor zinvolle taken doen? Heeft de familie ook speciale zorg nodig?

Terugkoppeling open vraag Naam Hoe familie-vriendelijk? Doel Wat moet er gebeuren? Wat heb je nodig?

Naar een familievriendelijke afdeling Doel van het leertraject: medewerkers adequaat toerusten om prettig, persoonlijk en professioneel contact te onderhouden met familieleden en andere belangrijke mensen uit de cirkel rond de cliënten aan wie zij zorg verlenen. Het volgen van dit traject heeft implicaties voor de organisatie. De kijk van medewerkers op familieleden en andere belangrijke personen voor de bewoner verandert. Medewerkers krijgen ideeën om zaken anders aan te pakken. De ervaring leert dat medewerkers van een afdeling pas echt veranderingen in werkwijzen invoeren, als het management Familievriendelijk werken duidelijk op de agenda zet. Daarom start het traject met de directie en het management van de organisatie.

Familievriendelijk werken een voortdurend leerproces Visie op Familievriendelijk werken Vormgeving procedures en inrichting afdeling Training medewerkers Permanent gesprek met familie

Familievriendelijk werken beleid en organisatie Intakeprocedure thuis met familie erbij Familie leren kennen, gebruik het ecogram Familie denkt en praat mee over zorgleefplan Wensen en afspraken met familie opschrijven in zorgleefplan Regelmatig gesprekken plannen, evalueren hoe het gaat Bij spanning gesprek aangaan en ‘belangen plaatjes’ maken Regelmatig bellen naar familie, niet alleen bij slecht nieuws Familie actief uitnodigen, meer dan ‘vooral de eerste contactpersoon’ Mogelijkheid voor de familie om zich terug te trekken Internetcommunicatie over belevenissen, vragen, dagelijkse zorg Huiselijke inrichting afdeling Overnachtingsmogelijkheid familie op afdeling Et cetera.. Het eerste en allerbelangrijkste systeem is het familie systeem waarin iemand geboren wordt. Ouders en broers en zussen, en andere verwanten. Je kiest ze niet zelf en ze verlaten je ook niet meer. Ouders en kinderen horen voor altijd bij elkaar. De loyaliteit tussen de generaties is onvoorwaardelijk.

Opzet van het traject voor een afdeling Tijd Activiteit Deelnemers Structureel verbeteren Week 0 Managementbijeenkomst Directie en managementteam Week 1 Uitvoeren nulmeting Medewerkers en familie bewoners Week 3 Startbijeenkomst Medewerkers en verwantenraad Week 4-6 1e e-module Medewerkers Week 7 Groepsbijeenkomst Medewerkers en leidinggevende Week 8 Teamvergadering Vanaf hier permanente reflectie en acties voor structurele verbetering in de praktijk op de afdeling Week 9-11 2e e-module Week 12 Week 15 Familiebijeenkomst Week 16-18 3e e-module Week 19 Week 21-23 Uitvoeren eindmeting Week 24 Slotbijeenkomst

Tijdsbesteding traject Activiteit Deelnemers Extra leidingg. Extra docent Uitvoeren 0 meting 15 min. 2 uur (uitzetten/uitwerken) Startbijeenkomst 2 uur 2+1 uur vb. 2+2 uur voorbereiding 1e emodule 30 min. Groepsbijeenkomst 3 uur 3+1 uur vb. 3+2 uur (voorbereiden) Teamvergadering 1 uur 1uur ( bijwonen) 2e e-module 30 min Familiebijeenkomst 2+2 uur vb. 2 uur ( bijwonen) 3e module groepsbijeenkomst Uitvoeren eindmeting 15 min Slotbijeenkomst 2+2 uur (voorbereiden) Lezen/ alg. voorbereiding 6 uur TOTAAL 20 uur 25 uur 42 uur

Sturing geven aan Familievriendelijk werken Voor de leidinggevende: Kijk wat goed gaat en maak dat groter Boor de creativiteit van je medewerkers aan Ga in gesprek met familie: hoe kan het beter en leuker voor hen en voor de bewoners? Laat lastige situaties niet liggen: ga er op af Zet in op structurele verbeteringen Na het scholingstraject: maak van Familievriendelijk werken een terugkerend thema in je werkoverleg.

Sturing geven aan Familievriendelijk werken Borgen in de organisatie, stel een Werkgroep in: Beschrijven van gewenste situatie (gebruik metingen!) Plan van aanpak Steunen / volgen van afdelingen die bezig zijn met het traject Beleidswijzigingen voorstellen aan het MT Voortgang bewaken

Bedankt voor je aandacht en veel succes met Familievriendelijk werken