De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

de eerste groepsbijeenkomst

Verwante presentaties


Presentatie over: "de eerste groepsbijeenkomst"— Transcript van de presentatie:

1 de eerste groepsbijeenkomst
Welkom bij de eerste groepsbijeenkomst van het leertraject Familievriendelijk werken

2 Doelen van deze bijeenkomst
Blik op de einddoelen van het traject Nabespreken van: de eerste e-module en de huiswerkopdracht Theorie verdiepen: familievriendelijk werken de driehoek de vier rollen van familie Oefenen: overtuigen en vragen Actieplanning: het afdelingsplan

3 Programma 13.00 uur Welkom de einddoelen, terugblik op de e-module
13.15 uur Discussie over de resultaten 13.45 uur Uitkomsten huiswerkopdracht 14.15 uur Oefenen, in groepjes / plenair 15.00 uur Familievriendelijk beleid 15.20 uur Actieplannen 16.00 uur Sluiting

4 Einddoelen van het traject
Zet hier een korte samenvatting van de einddoelen voor het traject die de groep benoemd heeft in de startbijeenkomst.

5 Terugkoppeling van e-module
Voorbeeld

6 Terugkoppeling van e-module
Voorbeeld Voorbeeld

7 De open vraag: wat wil je weten van familie?

8 Familie: een onverbrekelijke band
Het eerste en allerbelangrijkste systeem is het familie systeem waarin iemand geboren wordt. Ouders en broers en zussen, en andere verwanten. Je kiest ze niet zelf en ze verlaten je ook niet meer. Ouders en kinderen horen voor altijd bij elkaar. De loyaliteit tussen de generaties is onvoorwaardelijk.

9 Systeemdriehoek: drie partijen, drie posities
Bewoner Familie Professional

10 De opgave voor de bewoner: zo goed mogelijk aangeven wat zij wil
Dan helpt het wel als zij samenwerken!

11 De opgave voor de familie: loyaliteit
Wij kunnen het niet meer aan. Nu moeten jullie het samen doen! Maar wij willen wél graag betrokken blijven. Hoe moet dat nu?

12 De opgave voor de begeleider: professionaliteit
Samen komen we tot de beste oplossingen. De bewoner voelt zich thuis en kan haar eigen leven leiden. De familie levert een passende bijdrage aan het welzijn van de bewoner.

13 De vier rollen van familie
Wat is leuk voor de familie om samen te doen met mijn cliënt? Wat weet de familie beter dan ik? Heeft de familie ook speciale zorg nodig? Wat wil en kan de familie voor zinvolle taken doen?

14 Terugkoppeling huiswerkopdracht

15 Ervaringsoefening: Genoeg te drinken
Maak groepjes van drie. Eén persoon is observator. Oefening 1: Een persoon is de dochter van meneer De Keijzer. De dochter wil weten of haar vader, die Parkinson heeft en nogal beeft, genoeg te drinken krijgt van de verzorging. Hij heeft altijd zo’n dorst! De verzorgende probeert de dochter van meneer De Keijzer ervan te overtuigen dat ze echt goed voor hem zorgen. Zij legt uit hoe vaak hij drinken krijgt. Doe dit gesprek een paar minuten. Daarna vertelt de observator wat ze zag gebeuren.

16 Ervaringsoefening: Genoeg te drinken vervolg
Ruil van rol, iemand anders is nu observator. Oefening 2: Iemand anders speelt de dochter van meneer De Keijzer. Zij wil nog steeds weten of haar vader, die Parkinson heeft en nogal beeft, genoeg te drinken krijgt van de verzorging. Hij heeft altijd zo’n dorst! De verzorgende stelt vragen aan de dochter. Probeer zo lang mogelijk door te gaan met vragen stellen. Doe dit gesprek een paar minuten. Daarna vertelt de observator wat ze zag gebeuren.

17 De verhuizing van een familielid naar een verpleeghuis: rollen en taken in het familiesysteem verschuiven De zorg voor de nieuwe bewoner wordt primair een zaak van professionals. De partner/familie doet een stap terug – gevoelens van onmacht, falen en schuld, maar ook opluchting en loslaten. De partner/familie is vaak onzeker over wat zij in de nieuwe situatie kan / mag / wil blijven doen. Vertrouwen tussen familie en de professionals van ‘het huis’ moet groeien, Vertrouwen groeit door plezierig en effectief contact: goede afspraken maken, doen wat je afspreekt, liefst nog iets meer en liefst nog iets eerder.

18 Familievriendelijk werken, dat doe je zo!
Heb een duidelijke visie op de rol van de bewoner en diens familie. Geef deze visie vorm in de organisatie en de inrichting van de afdeling (zie opdracht). Ontwikkel praktische methoden en routines om permanent in gesprek te zijn met bewoners en hun familie over de zorg die wordt geleverd. Investeer in medewerkers op het gebied van gespreksvoering met bewoners en familie (zie onder andere module 2).

19 Vier verschillende visies op de positie van familie
De bewoner staat centraal en de familie is welkom De bewoner staat centraal en familie is maar lastig De bewoner staat centraal en wij zetten in op samenwerking met familie In ons huis ondersteunen professionals families in het vorm geven aan de zorg voor elkaar terwijl een lid van de familie bij ons woont Wat is de visie? Wat is de praktijk?

20 Aspecten van Familievriendelijk werken beleid en organisatie
Intakeprocedure thuis, met familie erbij. Familie denkt en praat mee over zorg-/leefplan. Wensen en afspraken met familie opschrijven in zorg-/leefplan. Geboden zorg open evalueren met familie. Regelmatig gesprekken plannen. Bij spanning gesprek aangaan en ‘belangenplaatjes’ maken. Regelmatig bellen met familie, niet alleen bij slecht nieuws. Familie actief uitnodigen. Aandacht voor de persoon van de cliënt door EVV’er een presentatie te laten houden (‘Wie is mevrouw X?’) voor de rest van het team met familie erbij. Huiselijke inrichting afdeling. Overnachtingsmogelijkheid familie op de afdeling. Internetcommunicatiesysteem over dagelijkse zorg. Et cetera...

21 Wat kan je in Module 2 verwachten?
Contact maken en onderhouden. De communicatie en gespreksvoering vanuit je rol als professional. Hoe kan je omgaan met spanningen binnen de driehoeksrelatie?

22 Afronding en evaluatie
Heb je antwoord op je vragen gekregen? Wat doen we de volgende keer hetzelfde, wat mag een volgende keer anders? Wat is je persoonlijk voornemen, wat ga je doen?

23 Bedankt voor je aandacht en
veel succes met Familievriendelijk werken


Download ppt "de eerste groepsbijeenkomst"

Verwante presentaties


Ads door Google