Kenniscentrum Gebiedsontwikkeling NoorderRuimte

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samen ouder worden in en rondom De Bron 10 oktober 2013 Werkconferentie.
Advertisements

Menno Karres Lead Auditor
KINDEREN EVALUEREN ZELF GON-BEGELEIDING BEGELEIDING DOVE EN SLECHTHORENDE KINDEREN Jan De Vos ( ) – Onderwijskundig Ontwerpen – Academiejaar
DPL Ondergrond Meten aan een duurzaam gebruik van de ondergrond
De Buitenkans 15 juni De Buitenkans “ Van droom naar werkelijkheid”
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Herontwikkeling locatie Oosteinde 241/243/245 Informatieavond 29 oktober 2012 Project herontwikkeling locatie WZH De Sonneruyter - Informatieavond 4 december.
Methoden en technieken/veldwerk tweede jaar sociale geografie
Realisatie kindcentrum
Macropus CVBA Mathias Lang Voorzitter Macropus CVBA
Verkenning Dronterringweg Swifterbant Arnoud Turkstra.
Libost-Groep Provincie Antwerpen: opmaak van een ontwerp voor de aanleg van twee vispassages op de onbevaarbare waterloop Loeijens Neetje van tweede categorie.
Gemeentelijk gezondheidsbeleid met effect
Maatschappelijk Aanbesteden
Wijkambitie Zuidwest Wijkdialoog 29 november 2011.
‘Ik moet meer lezen met mijn ogen en minder met mijn hart.’
Workshop Onderzoeksvaardigheden
Onderzoek Vaardigheden 4V-ers ‘Mind the gap!’
Marjan den Ouden november 2008, P4959 Kwaliteit van bereik versus effectiviteit dagbladreclame.
Beoordelen van docenten loont de moeite!
Medmec04 les 3 Engagement.
Medmec04 Engagement Les 2. agenda Teams vormen Maatschappelijk thema bepalen Ontwerpprocedure opstellen Dummie Procesverslag.
Media & Creativiteit / Pia Terstroet (wiki)
Herkansing MedMec Q3 co creatie 15 en 16 juli 2009 De student is in staat: Het begrip co-creatie en de voordelen van co-creatie te benoemen. De voorwaarden.
Medmec04 – Engagement Les 5
Hoofdstuk 18 Veranderingen in organisaties tot stand brengen
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
Onderzoek doen in de eigen praktijk: op zoek naar een onderzoeksvraag en werkhypothese Workshop conferentie Lessen uit onderzoek 28 januari 2010 Els Kuiper.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Titel auteur oktober /10 Verbinden van Onderwijs en Onderzoek Ontwerpgerichte kennisontwikkeling, praktijkgericht onderzoek door studenten en docenten.
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Hoofdstuk 11 Effectief problemen oplossen
Ruimtelijke ordening en buisleidingen Kennistafel 30 mei 2007.
“Schuiven met waterdoelen”
Monitoring Associate degree en Leido zelf 12 mei 2009.
10.00 u.Opening u.Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging u.Ontwikkelingen wonen voor ouderen in Brabant u.Meer woningen.
Powerpoint template Gemeente Maasdriel.
Aanpak en planning planstudie
Kennis- en Onderwijscentrum Bodem en Ondergrond Leergang Oriëntatie Bodem en Ondergrond.
Europaplein.
Academische vaardigheden - C1.5
De evaluatie van een project
Netwerk Nieuw Bouwen “Duurzaam Bouwen, een tijdelijke bevlieging of dé nieuwe manier van bouwen?” Mid Term Seminar RAAK-MKB-project vrijdag 17 juni 2011.
In opdracht van: In samenwerking met:OPENINGOPENING PAGINA 1 PROJECT “SCHOUWBROEKERPLAS”
24 september 2014 Vinden en binden Behoefteschatting bijzondere jongerenhuisvesting Rotterdam, Alex Hekelaar Onderzoeker Sociaal-Wetenschappelijke.
KPA - Wilde Ganzendag Vergroot je succes, evalueer je project Den Haag 1 november 2008 Context, international cooperation Utrecht.
Bijeenkomst 2 Afstudeerpracticum
Eindbijeenkomst Inrichtingsplan Dijklint 21 maart 2013.
De ‘Zichtbare-schakel’-wijkverpleegkundige: een hele zorg minder Kosten-batenanalyse in opdracht van ZonMw Workshop effectieve innovaties in wonen, zorg.
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
Centrumvisie Presentatie winkeliers/ eigenaren 15 September 2014.
Begincolloqium Bart Brink Bedrijfsprocessimulatie van inrichtings- en organisatie-concepten voor kantoren 7 April 2004 ID
Zieuwent, Wi‘j doot ‘t samen!. Zieuwent? 1 van de 6 dorpen in gemeente Oost Gelre, Achterhoek Ca 2100 inwoners Ca 800 huishoudens Sociaal, actief betrokken.
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
Inhoud bijeenkomst 2 Oriёntatie op je praktijkonderzoek:
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Mobiliteitsvisie Oss Podiumbijeenkomst 4 februari 2010 Ellen Neelen.
Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Niels Bosman Naam:Bosman Voornamen:Cornelis, Niels Geboortedatum:27 oktober 1980 Geboorteplaats:Emmen Postcode en Woonplaats:9718cm Groningen Adres:Westersingel.
Ontmoetingsplek De Kloosterhof Weurt. Doel van de avond Stand van zaken totaalproject Stand van zaken ontwerp gebouw Werkatelier openbare ruimte.
Presentatie Adviescommissie Ruimtelijke Ordening Stand van Zaken Maasterras 20 januari 2009 inleiding > wat vooraf ging > huidige proces > visie > uitgangspunten.
Programma Natuur en Water Radenconferentie Midden-Holland 11 februari 2013 Jan Vente.
Informatiebijeenkomst GOL
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Herinrichting Stationsstraat en omgeving
Aan de slag met de Naam/school - Datum -.
Transcript van de presentatie:

Kenniscentrum Gebiedsontwikkeling NoorderRuimte Heidag Kenniskring 30 oktober 2008

Planning september – oktober opstellen onderzoeksplan 30 oktober presenteren onderzoeksplan eerste week november definitief vaststellen onderzoeksplannen november – januari uitvoeren onderzoek door docent februari – juni begeleiden studenten juni – juli analyse resultaten

Probleemstelling Valkenburg De probleemstelling gaat over de vraag wat je wilt weten. Vaak is het formuleren van een probleemstelling een langer proces dan het formuleren van een doelstelling. De probleemstelling moet niet te breed zijn, maar ook niet te ‘eng’. Vaak is een vooronderzoek vereist om tot een goede probleemstelling te komen, omdat je (nog) niet precies genoeg weet wat er aan de hand is. Achter een probleemstelling staat dus altijd een vraagteken. Een probleemstelling is niet geformuleerd als ‘Hoe komt het...’, of ‘Waarom...’, dat is te open, van een onderzoeker wordt verwacht dat hij van tevoren in ieder geval een idee of een denkrichting voor het antwoord/de oplossing heeft.

Probleemstelling Valkenburg Probleemformulering – vaak bestaande situatie wordt als problematisch of ongewenst gezien en letterlijk als probleem gesteld, maar ook benutten van nog niet gerealiseerde mogelijkheden of potenties Formuleren gewenste situatie – en wil om probleem op te lossen; praktijkdoelstelling Vergelijken gewenste situatie met huidige situatie - normatief en subjectief (= doel) Probleemverheldering – vooronderstellingen? behoefte aan nieuwe informatie? Zo nee, geen empirisch onderzoek nodig Ja: formuleren voorlopige, globale onderzoeksvraag

Probleemstelling Hoe kunnen stedenbouw, architectuur en bouwprogramma zo efficiënt mogelijk worden ingezet om een bijdrage te leveren aan de oplossing van sociaal maatschappelijke thema’s, zoals krimp, vergrijzing en verrommeling.

Probleemstelling wat de beste manier is om de visie te verwezenlijken? (proces) welke civieltechnische maatregelen moeten genomen worden? (ontwikkeling en inrichting)

Probleemstelling In dit onderzoek geven wij antwoord op de volgende vragen: Welke dijkconcepten kunnen voor het stedelijke -, landelijke - en voor industriegebieden worden toegepast in het noordelijke kustgebied? Welk dijkconcept is het geschiktst voor elk gebied apart, rekening houdend met de andere problemen in het gebied.

Onderzoeksvragen Valkenburg Onderzoeksvragen formuleren: Niet te globaal Hoe komt het …? Waarom …? Geef specifiek richting Niet normatief Wat is goed voor …? Wel ingrediënten voor normering Niet ethisch Mooi, lelijk, leuk. Wel meningen achter ethische vraagstukken Is de onderzoeksvraag een kennisvraag of een praktijkvraag?

Onderzoeksvragen Welke stakeholders zijn er in het gebied en welke belangen hebben zij (stakeholderanalyse)? Welke dijkconcepten zijn toepasbaar voor het landelijke, stedelijke en industriegebied? Wat zijn de effecten van de klassieke en nieuwe dijkconcepten op de omgeving?; In hoeverre kunnen de andere problemen met het klassieke of met de nieuwe dijkconcepten worden beperkt of worden opgelost?; Welk dijkconcept is het geschiktst voor het landelijke gebied, welke voor het stedelijke gebied en tot slot welke voor het industriegebied?

Onderzoeksvragen Welke ruimtelijke architectonische ingrediënten leveren een bijdrage aan een gemeenschap die op een specifieke manier wil wonen en leven of kan daar misschien op sturen? Wat wordt er verstaan onder het begrip “modern noaberschap” en hoe geef je dit ruimtelijk vorm? Hoe ontwerp je een stedenbouwkundige invulling die een bijdrage levert aan een dorpsgemeenschap?

Onderzoeksvragen Welke ruimtelijke architectonische ingrediënten leveren een bijdrage aan een gemeenschap die op een specifieke manier wil wonen en leven of kan daar misschien op sturen? Wat wordt er verstaan onder het begrip “modern noaberschap” en hoe geef je dit ruimtelijk vorm? Hoe ontwerp je een stedenbouwkundige invulling die een bijdrage levert aan een dorpsgemeenschap?

Methoden en technieken Onderzoeksactiviteiten Voorbeelden zoeken en analyseren van architecten en projecten waarbij de sociale dimensie van de architectuur uitgangspunt is geweest voor de ontwerper of t.b.v. het realiseren van het bouwprogramma. Procesbegeleiding van zoektocht naar het “moderne noaberschap” formuleren van “modern noaberschap het ontwerpproces formuleren van een programma van eisen

Methoden en technieken Stap Activiteit Fase Schrijven onderzoeksplan Oriëntatiefase 1 Stakeholderanalyse (optie) 2 Inventarisatie dijkconcepten per inrichtingstype Onderzoeksfase 3 Inventarisatie effecten bij elk dijkconcept 4 Voor- / nadelen ‘andere’ problemen per concept 5 Bepaling geschiktste dijkconcept per inrichtingstype 6 Schrijven rapport en opstellen matrix Vertalingsfase 7 Presentatie 8 Folder 9 ..

Methoden en technieken formuleren/schetsen 2 varianten schetsen aanpassen naar (on)mogelijkheden op basis van informatie inrichtingsschetsen toetsen aan stakeholders interviews met betrokkenen voor in kaart brengen van de problematiek inventariseren belangrijke knelpunten en aandachtgebieden globale berekeningen van getijbeweging, bergend vermogen, sedimentatie, kostenschets aanleg leveren van een integraal ontwerp

Resultaten en vorm Onderzoeksrapporten Bijdrage aan de woon- en leefvisie van de toekomstige bewoners Formuleren Programma van eisen Voorbeeld ontwerpen op locatie Exloo

Resultaten en vorm Een soort van matrix/tabel opstellen met de daarin verwerkt de dijkconcepten, de effecten op de omgeving, verbetering/invloed op de huidige problematiek en geschiktheid per gekozen inrichtingstype; Rapport met de onderzoeksbevindingen; Presentatie voor de betrokken partijen; Folder met een beschrijving van de dijkconcepten voor het noordelijk kustgebied.

Resultaten en vorm Onderzoeksrapporten Bijdrage aan de woon- en leefvisie van de toekomstige bewoners Formuleren Programma van eisen Voorbeeld ontwerpen op locatie Exloo

Planning Fase 1: binnen het thema watermanagement Fase 2: afstudeergroep cursusjaar 2009-2010

Planning Activiteit Studenten (uren per student) Begeleiding (uren) Schrijven onderzoeksplan 32 12 1 Stakeholderanalyse (optie) Stenden (?) 2 Inventarisatie dijkconcepten per inrichtingstype 40 8 3 Inventarisatie effecten bij elk dijkconcept 4 Voor- / nadelen ‘andere’ problemen per concept 5 Bepaling geschiktste dijkconcept per inrichtingstype 16 6 Schrijven rapport en opstellen matrix 80 7 Presentatie 20 Folder 30 9 ..

Planning Onderzoeksactiviteiten: Voorbeelden zoeken en analyseren van architecten en projecten waarbij de sociale dimensie van de architectuur uitgangspunt is geweest voor de ontwerper of t.b.v. het realiseren van het bouwprogramma. Periode tot februari 2009 Procesbegeleiding: Begeleiden van studenten in hun zoektocht naar het “moderne noaberschap”. periode sept 2008 tot febr 2009 Begeleiden van studenten in hun formuleren van “modern noaberschap”in samenspraak mat de toekomstige bewonersgroep in Exloo, periode febr 2009 tot juli 2009 Begeleiden van studenten in de specialisatie architectuur tijdens het ontwerpproces voor de invulling van de concrete locatie in Exloo. Periode februari 2009 tot juli 2009 Formuleren van een programma van eisen waarbij dit “modern noaberschap” wordt vertaald in een ruimtelijk vraagstuk, periode januari februari 2009