Jezus wijze van omgaan met mensen is volgens Jacobus bepalend hoe

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Is er leven na de dood?.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Bouwstenen voor Gemeenterelaties Liefde. Wat is liefde?  Schrijf de naam van een geliefde op en geef 5 voorbeelden hoe u die liefde uitdrukt naar die.
Prekenserie Handelingen - deel 3 ‘...hoe Gods Woord zich verder verspreid: doorgeven en loslaten!’ Hand 12,24-25.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Tussen Pasen en Pinksteren.
Johannes 3:16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar.
Denkstof Seizoen 3 aflevering 5
Welkom.
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Maar wat zeg jij?.
Woord van Leven November 2009.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Weten en... beseffen Weten en beseffen zijn twee verschillende dingen. Weten dat de bergen in de Alpen hoog zijn is wat anders dan dit ook te beleven.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. Handelingen 1.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
Romeinen Denken en Dienen.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1. 1 En Hij (=Jezus) kwam Jericho binnen en ging erdoor. 2.
4 mei 2014 Zoetermeer 4 mei 2014 Zoetermeer. 1Timotheüs 6 12 Strijd DE GOEDE STRIJD DES GELOOFS, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt.
Wie is mijn naaste? Lucas
ALSJEBLIEFT! Romeinen 10.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
LEZEN: JOH.3:16 WANT GOD HAD DE WERELD ZO LIEF.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Vertrouwen dat God onze voorbeden verhoort
Romeinen 3:25b (NBV) Hij (de Vader) wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag  Exodus 35:1-38:20  Herhaling van het sabbatsgebod, het volk levert het materiaal voor de tabernakel en Besaleël leidt.
Hoe je kijkt bepaalt wat je ziet
Leviticus 15:25 Wanneer bij een vrouw lange tijd bloed vloeit … dan zal zij gedurende al de tijd dat zij vloeit, onrein zijn.
Verlangen naar licht.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
We see things and persons as we are, not as they are
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Preek Jakobus 2:
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
 Heiliging, Reiniging & Bevrijding Zijn we nog slaaf van de zonde?
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
18 augustus 2013 Den Haag. 11 Het woord is betrouwbaar: immers, indien wij met Hem stierven, zullen wij ook met Hem leven; 12 indien wij volharden, zullen.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Laatste advent - zondag 21 december
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
Welkom in deze kerkdienst
Een voorbeeld dat navolging verdient
Evangelische gemeente de Brug. Wat is het oude leven? Wat is het nieuwe leven? Waarom moet je gedoopt worden?
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
5. De zichtbare en onzichtbare oorlog. “Toen Johannes in de gevangenis over het optreden van de messias hoorde, stuurde hij enkele van zijn leerlingen.
♪ 145:2,5 ♫ KND ✝ Mat 11:1-19 ♪ 442:1,2 ♫ Opw:520 ✝ Gedicht ♪ 898:1-4 ♪ 913:1-4 ✝ Zegen ♪ 425:1.
… DOOR LEVENDE CHRISTENEN Leerdienst evangelisatie - 2 LEEF HET DOOR! 1.God wil dat het doorgaat 2.door levende christenen 3.door een bewegende kerk Gods.
Brief aan de Galaten -15- Het apostelschap van Paulus (Paulus versus Petrus 1:10-2:21)
Brief aan de Galaten -6- Hoe ging het?. Vervolgens….na 3 jaar in Jeruzalem Kefas verslag doen, 15 dagen daar. Handelingen 9:26-28 Galaten 1:18.
Transcript van de presentatie:

Jezus wijze van omgaan met mensen is volgens Jacobus bepalend hoe zijn leerlingen met elkaar horen om te gaan. Jak.2:1 ‘Jezus Christus, onze glorierijke Heer staat niet toe dat u mensen op hun uiterlijk oordeelt.’ Jezus oordeelde niet naar het uiterlijk, maar naar het innerlijk van de mensen.

Bij de keuze van een nieuwe koning voor Israël mocht Samuël zich niet laten misleiden door het uiterlijk: ‘Het gaat niet om wat de mens ziet: de mens kijkt naar het uiterlijk, maar de HEER kijkt naar het hart.’ - 1 Sam. 16:7

Jezus liet zich niet leiden door de gangbare culturele en religieuze barrières in zijn omgang met mensen ‘Vissers hebben het meest beschamende beroep dat er bestaat.’ Seneca (Romeinse Schrijver uit 1ste eeuw) ‘Joden gaan namelijk niet met Samaritanen om.’ – Joh. 4:9c

Want toen Johannes kwam, en niet at en dronk, zei men: “Hij is door een demon bezeten.” Nu is de Mensenzoon gekomen, hij eet en drinkt wel, en nu zegt men: “Kijk toch eens, wat een veelvraat, wat een dronkaard, die vriend van tollenaars en zondaars.”… - Mat. 11:18,19.’

Wat zou Jezus duidelijke hebben willen maken met het feit dat hij de gangbare barrières tussen joden en anderen doorbrak? Bij welke groepen van de bevolking ervaren wij een barrière om met hun om te gaan of hen op te zoeken?

Jacobus noemt de plaats van samenkomst van zijn (joodse) christenen gewoon nog synagoge (het woordje voor ‘samenkomst’ in Jak.2:2 is sunagogev in het Grieks). Voor de benaming van een plaatselijke christelijke geloofsgemeenschap gebruikt hij echter het woordje ‘gemeente’ (in het Grieks ekklesias). Zie Jak.5:14. Het woord dat doorgaans ook elders in het Nieuwe Testament wordt gebruikt.

Huiskerk te Duras Europa (Syrië, 3de eeuw) De huiskerken van de eerste christenen leken sprekend op de joodse synagogen uit dezelfde tijdsperiode. Bijvoorbeeld fresco’s met Bijbelse taferelen op de muren kan je zowel in huiskerken als in joodse synagoges aantreffen.

De oproep om geen ‘ongeoorloofd onderscheid’ te maken tussen rijken en armen in de samenkomst (Jak. 2:4) kunnen we niet los lezen van de context van de brief. In het voorgaande gedeelte had Jakobus het al over de zwakkeren gehad (Zie Jak. 1:9 en Jak. 2:27). Jakobus volgt daarmee tevens de onderwijzing van de Thora.

 ’Wees niet partijdig wanneer je rechtspreekt. trek onaanzienlijken niet voor en zie machthebbers niet naar de ogen. Spreek rechtvaardig recht over je naasten.’ - Leviticus 19:15

Gouden zegelring van een welgestelde Romein uit de eerste eeuw. Dit was blijkbaar een gangbaar status symbool van Iemand uit de hogere sociale klasse.

In de 1ste eeuw stond het dragen van een gouden ring en het dragen van prachtige kleren als statussymbool voor iemand van de hogere sociale klasse. Wat zijn vandaag uiterlijke statussymbolen? Op welke wijze lopen wij vandaag de dag het riscico mensen uit de sociaal lagere klasse in onze samenkomsten met minachting te bejegenen?

De vergadering te Jeruzalem (Hand De vergadering te Jeruzalem (Hand.15) onder leiding van Jacobus had als aanleiding : : Daarop nam Petrus het woord en zei: ‘Nu begrijp ik pas goed dat God geen onderscheid maakt tussen mensen, maar dat hij zich het lot aantrekt van iedereen, uit welk volk dan ook, die ontzag voor hem heeft en rechtvaardig handelt. – Handelingen 10:34,35 

In Jak. 1:27 wordt een samenvatting gegeven van Wie de ‘zwaksten’ onder ons zijn : ‘weduwen en wezen’. Kunnen we deze lijst aanvullen met andere groepen ‘zwakkeren’ en ‘gediscrimineerden’ in onze dagen? Wat vind jij van de stelling: de wijze waarop we omgaan met de zwaksten onder ons bepaalt in hoeverre we het ‘koninklijk gebod’ (Jak.2:8) volbrengen?