Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
Workshop: Als je op of uit valt of juist niet…. Wat komt aan de orde: 1.De realiteit van de GHS 2.Aanstaande ontwikkelingen 3.Vragen en/of opmerkingen.
Workshop Handelingsgericht werken
Leer-Kracht; omgaan met verschillen en gedragsvraagstukken Studieconferentie PO, Lunteren, 26 maart 2014 Marij Bosdriesz, Aat Sliedrecht en Dolf van.
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
SWV de Eem.nl Amersfoort Baarn Bunschoten-Spakenburg Leusden Soest (Soesterberg) Woudenberg 31 schoolbesturen 123 scholen: 113 bao 7 sbo 3 so.
Onderwijs passend maken met behulp van handelingsgericht werken Studiedag 13 oktober 2009 SWV Delft - Pijnacker.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
WSNS Passend Onderwijs Stappenplan
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Oriëntatie 1-Zorgroute
Passend Onderwijs Zorg in en om de school
MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Uitganspunten passend onderwijs
Basisondersteuning ‘het geheel van preventieve en licht curatieve interventies die binnen de school planmatig worden uitgevoerd en is het fundament van.
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
WERKAGENDA BESTUURLIJKE EN FINANCIELE ASPECTEN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
De kern van het arrangeren
Kennisgroep Kwaliteit evalueren van kwaliteit sturen op kwaliteit
Marjon van Kan Begeleider Passend Onderwijs.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Maastricht 5 oktober 2012 Ron Benjamins.
OPP Groeidocument Mireille van Iperen Mary Anema WELKOM Fijn dat jullie er zijn.
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Handelingsgericht werken
Stichting Prisma Helden Karin Iking Zwolle
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL In het kader van de wet Passend Onderwijs de Baas Coaching en Advisering (BCA)1.
Gezamenlijke houtskoolschets 5 april 2012
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
De zin van een SOP 14 oktober 2014 Dick Rasenberg.
Augusta van Oene en Hilda Visser
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Onderwijs passend maken binnen stichting kom Leren
HGW(handelingsgericht werken) De digitale klasagenda
Overleg directeuren / IB Dinsdag 2 december 2014, Putten
Zorgplicht in passend onderwijs
Basisondersteuning en Schoolondersteuningsprofiel (SOP)
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Zorgen in de basisschool
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Zorgtoewijzing Passend Onderwijs. Nieuwe aanpak zorgtoewijzing Deze power point geeft een korte impressie van de nieuwe ontwikkelingen van Passend onderwijs.
Zorgstructuur op basisschool Pius X
Trojka Een nieuwe manier van indiceren. DE GESCHIEDENIS De Trojka is ontstaan in het kader van passend onderwijs en de ontwikkeling Centrum Jeugd en gezin.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Doel ZAT “Zo veel mogelijk kinderen en hun gezinnen zo vroeg en zo snel mogelijk goede en afgestemde zorg bieden en leerkrachten in de klas ondersteunen.
Passend onderwijs. Opbouw presentatie Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Het liefst een school in de buurt. De beste kansen.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Zorg voor peuters Vroeg Erbij in Assen Zorg voor jonge kinderen.
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
WSNS regio Leiden en VIA Leiden. WSNS is een samenwerkingsverband van alle schoolbesturen primair onderwijs in de regio Leiden Wij zijn van en voor de.
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
Basisschool de Wegwijzer Hunsel. Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe wet voor het PO en het VO. Voor het PO geldt: (speciaal) basisonderwijs.
Schoolmaatschappelijk werk. Betekenis Schoolmaatschappelijk werk biedt een goede aanvulling voor vragen die niet direct onderwijs gerelateerd zijn. Schoolmaatschappelijk.
Sterk VMBO deze school past bij mij! Informatie over onderwijs en ondersteuning op de VMBO- scholen van Sterk VO.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Onderwijs Zorg Combinaties “Jeugdhulp op school?!”
Passend onderwijs.
Netwerk IB WSNS Tilburg
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Kwalitatief goed onderwijs voor ALLE kinderen!
Kwalitatief goed onderwijs voor ALLE kinderen!
Passend Onderwijs en Zorgplicht
Hoe volgen wij onze kinderen?
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
Onderwijs en zorg bij SOi Groningen
Transcript van de presentatie:

Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs Tineke Bos Eva Naaijkens

Doel ontwikkelwerkplaats Inrichten van school gebonden ondersteuningsteams Tijdig signaleren van belemmeringen in de ontwikkeling van kinderen Korte lijnen met ouders - school – instanties Ontwerpen en realiseren van een aanpak Gebruik maken van expertise Signaleren van hiaten in de basisondersteuning

Wie zijn betrokken bij de Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs Het gezin Onderwijs; leerkracht, intern begeleider en directie SWV de Eem; de onderwijsondersteuner Het Wijkteam; de opvoedondersteuner

Even voorstellen Ik ben Angelo. Ik ben 8 jaar. Ik vind het moeilijk op school. Ik kan mij niet goed concentreren. Iedereen wordt dan boos op mij. Niemand wil met mij spelen. Ik doe het nooit goed. Thuis wordt mama ook vaak boos op mij.

De juf gaat met mijn ouders in gesprek Omdat ik zo druk ben op school, gaat mijn juf met mijn ouders in gesprek

ondersteuningsteam wordt bij elkaar gebracht Alle partijen gaan om Angelo heen staan met de volgende opdracht : Goede samenwerking met Jeugdzorg voor Angelo en zijn ouders Goed arrangement voor Angelo Goede Basisondersteuning voor Angelo

Locatie van het ondersteuningsteam

Leren in de ontwikkelwerkplaats: het leerteam Verbeterafspraken maken De onderwijsondersteuner De opvoedondersteuners De intern begeleiders van de scholen De projectleider Activiteitplan uitvoeren Leren van elkaar Afspraken maken en uitwisselen van ervaringen

5 succesbepalende factoren Communicatie! Korte lijnen tussen alle betrokken partijen Tijdig signaleren van belemmeringen in de ontwikkeling van kinderen Elkaar leren kennen en begrijpen Onderwijs versus Zorg Zodat je goed gebruik kunt maken van elkaars (aanvullende) expertise om zo snel te komen tot een aanpak die past bij wat er nodig is, zowel binnen het onderwijs als in de thuissituatie. Eén gezin, Eén plan

Evaluatie Wat vinden Angelo en zijn moeder ervan ?

Aandachtspunten voor de scholen Rol van de leerkracht tijdens het hele traject Integraal signaleren verbeteren Leerkrachten ondersteunen bij het tijdig hulp vragen Investeren in het voeren van gesprekken met ouders; het eerder en beter bespreekbaar maken van zorg. Bespreken met bestuur; samenstellen van een personeelspool t.b.v. een arrangement, waarbij kwaliteit en beschikbaarheid gegarandeerd zijn. Zorgdragen voor transfer van de casus (het arrangement) naar het systeem (de school).

einde

PASSEND ONDERWIJS

Het KPOA expertisecentrum Pilot voor Passend onderwijs Soesterkwartier Inhoud Presentatie Het KPOA expertisecentrum Pilot voor Passend onderwijs Soesterkwartier

Doel passend onderwijs KPOA De KPOA biedt een onderwijsaanbod dat past bij de onderwijsbehoefte van alle leerlingen, bij voorkeur in hun eigen wijk. Onderliggende visie daarbij: passend onderwijs is het realiseren van onderwijs dat tegemoet komt aan onderwijsbehoeften van leerlingen, waarbij zij mede-eigenaar zijn van hun eigen leer- en ontwikkelingsproces.

Passend onderwijs en KPOA Scholen bieden de basisondersteuning Van curatieve naar meer preventieve onderwijsondersteuning Indicatiestelling op basis van slagboomdiagnostiek maakt plaats voor handelingsgerichte diagnostiek Vroegtijdig signaleren van leerproblemen en opgroei- en opvoedproblemen Van indiceren naar arrangeren

KPOA Expertise centrum Handelingsgerichte diagnostiek School Video Interactie trajecten aanbieden op leerling/ groepsniveau Ondersteuning in relatie tot gedragsaanpak Ondersteuning bij leerproblemen Logopedie Samenwerking met ketenpartners/ andere (KPOA) scholen/ SBO/ SO