“SHOPLIFTERS OF THE WORLD, UNITE AND TAKE OVER” De Collectieve Winkelontzegging.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Analyse van incidenten
Advertisements

NILG jaarcongres, Amsterdam 9 november 2010
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Schema en synthese van een zakelijke tekst
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Gastcollege Utrecht 17 oktober 2013 Thomas van Essen Spam & social media.
Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
In samenwerking met 13 maart 2014.
Ondernemersavond ‘Veiligheid’ centrum Hoogeveen. Programma 1.Ondertekening samenwerkingsovereenkomst 2.Uitreiking certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen.
Ondernemersfondsen in Nederland
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Burgers regelen het zelf
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Hoofdstuk 4 Nederland: stedelijke gebieden Paragraaf 5 t/m 8
De Buitengewoon Opsporingsambtenaar
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Plan van aanpak asbestbrand
Klinische psychologen en hun aansprakelijkheid
De werkwijze van de Commissie Keurmerk
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Bibob en huisvesting in Amsterdam
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Is de rechtsstaat in crisis?
Spam & Social media Thomas van Essen Gastcollege Utrecht 7 oktober 2014.
Hfdst. 9 De strafbepaling
Slot 4Hc.
Opzetten van een Collectief Horeca Ontzeggingenbeleid
Risicoanalyse van de elektrische installatie
Marie-Claire Breet Adviseur Landelijk Bureau Bibob
Opdracht krantenartikelen
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Het begint zoals een sprookje, maar het is er geen .....
Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van.
Over hondenpoep en hangjongeren
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Bekijk de dia’s later op :
Welkom Jaarvergadering Donderdag 12 november 2015 BPV Alert.
Bestuurlijke handhaving en aansprakelijkheid Prof.mr. G.T.J.M. Jurgens 18 april 2012.
Kunstvandalisme Gaëlle Desmet, 1BaOb1. verschillende categorieën binnen de motivatiegronden van kunstvandalen  waarom?  formulering van een aparte strafrechtelijke.
Scoring in het licht van de WBP Serge van Nuijs DMSA,
Sociale media : overzicht van rechtspraak. SOCIALE MEDIA : RECHTSPRAAK (ARBEIDSRECHT) Arbrb. Namen (2e k.) nr. 10/563/A, 10 januari 2011 Het bewijs dat.
INFORMATIEAVOND VOORKOM WONINGINBRAAK/BABBELTRUC Maandag 7 april 2014.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
KVO-B Presentatie KVO-B 16 juni 2014 Overleg Ondernemersverenigingen Gemeente Maasgouw Chris Bosch (OML) (
Ip4inno 1 A.Auteursrecht B. ‘Reputatie’ en merken in het Angelsaksisch recht C. Niet-geregistreerde modellen D. Halfgeleidertopografierecht.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Agressie Intern en Extern
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Groepsdruk Sarah Benabdallah 2015/2016.
Grootste verschil Nederland & Turkije
Herstelrecht in het kort
Presentatie bijeenkomst 18 oktober 2017
Transcript van de presentatie:

“SHOPLIFTERS OF THE WORLD, UNITE AND TAKE OVER” De Collectieve Winkelontzegging

Inleiding In 2005 werd een nieuwe regel ingevoerd in Den Haag om overlastgevend gedrag te voorkomen bij het shoppen, nl. De Collectieve Winkelontzegging (CWO). Wie dus ongewenst gedrag vertoont in een onderneming binnen het CWO-beleid, kan de toegang tot al de winkels in dit beleid worden ontzegd. Het won al datzelfde jaar de “veiligheidsprijs” van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing. In totaal passen 454 ondernemingen dit beleid toe, daar zitten zowel grote als kleine ondernemingen bij. Om de CWO te onderzoeken zijn er gesprekken gevoerd met de preventieadviseur van de Politie Haaglanden.

Overlast in de binnenstad De CWO-maatregel is ingevoerd door de toenemende paniek over de veiligheid in de openbare ruimte. Door samenwerking tussen publieke en private actoren kunnen allerlei vormen van overlast worden tegengegaan. Een voorbeeld hiervan is het Keurmerk Veilig Ondernemen winkelgebieden (KVO-w). ‘Ongewenst gedrag’ is een vrij rekbaar begrip. De ondernemer mag hierbij zelf besluiten of hij een waarschuwing geeft of een CWO oplegt.Bij een CWO mag degene met de ontzegging zich niet meer in de betreffende winkel begeven, of in één van de andere 454 ondernemingen die zijn aangesloten bij de BOF.

De CWO concreet Er worden in Den Haag drie categorieën onderscheiden die in aanmerking komen voor een CWO: o Een eerste categorie met een CWO voor lichte vergrijpen, o Een tweede catergorie met een CWO voor gedragingen waarbij de schade groter is, o Een derde categorie met een CWO voor de meest ernstige gedragingen.

Om officieel een ontzegging op te leggen moet een formulier worden ondertekend door één getuige, én door degene die in overtreding was. Naast de winkelontzegging wordt bij een strafbaar feit aangifte gedaan bij de politie van het gepleegde feit. Niet iedereen is vrijwillig deze overeenkomst aangegaan. Het hoofd van de Invoer CWO bij de BOF legt uit dat bepaalde winkels in winkelcentra verplicht lid zijn van een ondernemersvereniging en daarmee automatisch zijn gebonden aan het KVO-w protocol, én de bijbehorende CWO-maatregel.

Voor(bij) het strafrecht… Vanouds wordt diefstal of ernstige vormen van overlast aangepakt via het klassieke, op repressieve leest geschoeide strafrecht. Een CWOmaatregel breekt echter op een aantal punten met het klassieke instrumentarium van het strafrecht: o In de eerste plaats is de CWO een civielrechtelijke maatregel. o In de tweede plaats gaat een CWO niet gepaard met een tenlastelegging. o In de derde plaats is voor het opleggen van een CWO minder bewijs nodig dan voor o een strafrechtelijke afdoeningsmodaliteit.

Kortom, om de binnenstad van Den Haag aantrekkelijker te maken en het doel van meer veiligheid te bereiken worden privaatrechterlijk instrumentaria of ‘technologieën’ ingezet, waarbij slechts via een omweg het strafrecht nog in beeld komt.

Publiek gezocht “De overlast vermindert door de maatregel” zegt het hoofd van de Binnenstad Ondernemers Federatie. Men zegt wel dat er maar enkele opnieuw betrapt zijn in een winkel met het CWO-beleid nadat ze een verbod kregen, toch blijkt dat de bewaking in de winkels niet in staat is alle gezichten met een ontzegging te herkennen. Terwijl in het strafsysteem een misdaad altijd verwijst naar het handelen van een individu of groep gaat het in het geval van de voorzorgsmaatregel CWO om het publiek.

Naast technieken als veiligheidspatrouilles en camerabewaking, zou je nu ook technologieën als de CWO er kunnen aan toevoegen. In het geval van de CWO blijven de deelnemende winkeliers naar elkaar verwijzen. Niet alleen wordt in steeds meer gevallen beveiliging collectief ingekocht, op allerlei manieren wordt ook informatie gedeeld tussen de deelnemende partijen.

Juridische vraagstukken Rechtsbescherming voor iemand met een ontzegging is beperkt. Het blijkt ingewikkeld om onder een eenmaal uitgereikte CWO uit te komen. Indien men bezwaar heeft bij het opleggen van deze maatregel moet men binnen de twee weken bezwaar aantekenen. Dikwijls gaat een CWO gepaard met een aangifte bij de politie waarna het Openbaar Ministerie kan besluiten tot vervolging. De beperking van de rechtsbescherming vindt plaats door een zekere mate van benadeling van de verdediging.

Daarnaast wordt door de CWO geen rekening gehouden met de persoon van de dader. Een CWO-maatregel neemt de verwijtbaarheid van de dader niet in overweging. Een ongewenste gedraging wordt altijd op dezelfde manier bestraft.

Besluit Het strafrecht als middel om de samenleving veiliger te maken en het publiek te beschermen tegen misdaad en misdadigers laat zich steeds moeilijker definiëren. Bij de CWO-maatregel wordt het strafrecht buitenspel gezet. We kunnen besluiten dat de CWO-maatregel nog niet overal is ingeburgerd omdat er nog geen duidelijkheid is over de effectiviteit van de maatregel.

Er worden ook discussies gevoerd over de vraag of de last van winkeldieven wel zo’n vergaande maatregelen nodig heeft!