De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen."— Transcript van de presentatie:

1

2 Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen om de klachten te verlichten Wat moet je wel/niet doen? Ziekten en aandoeningen Vaccinatie-programma 0-12 jarigen

3 Wat is ziek-zijn? In de praktijk is het vaak wel duidelijk wanneer er sprake is van ziekte. Hoewel…iemand die een bepaalde ziekte of aandoening heeft voelt zich niet altijd ziek. Kun je dit uitleggen? Is iemand die blind is ziek? Leg uit Is iemand die dement is ziek? Leg uit

4 Ziek of ziek? Mensen kunnen lichamelijk ziek zijn, maar ook geestelijk (psychisch). Kun je een aantal voorbeelden geven van lichamelijke ziekten? Kun je een aantal voorbeelden geven van psychische ziekten?

5 Noem een aantal ziekten en aandoeningen die je zou kunnen tegenkomen in je werk als PW-er.
Schrijf voor jezelf 10 klachten op waar je last van kunt hebben wanneer je op een of andere manier ziek bent.

6 De klachten die je net hebt opgeschreven moet je gaan verdelen in het volgende schema:
= Objectieve klachten Subjectieve klachten = te zien, ruiken, voelen, proeven, horen, meten = te maken met gevoel = voor een ander waarneembaar = niet voor een ander waarneembaar -

7 Wat kun je observeren/zien/merken/voelen/horen aan een kind dat zich niet lekker voelt, en/of pijn heeft? Wat moet je doen? Hoe licht je de ouders in? Wat zeg je tegen ze?

8 Ziekteverschijnselen
Met welke ziekten, aandoeningen, ziekteverschijnselen (symptomen) en klachten kun je in je werk te maken krijgen? Ziekten: Aandoeningen: Ziekteverschijnselen/klachten:

9 Besmettelijk? Wanneer het besmettelijk is, zie je vaak dat meerdere kinderen in de groep aan de beurt komen. Bv. Verkoudheid, griep, waterpokken, diarree, krentenbaard. Hoe kun/moet jij voorkomen dat meerdere kinderen (en personeel) besmet raken? Welke maatregelen moet jij treffen als PW-er?

10 Ziekte signaleren Wanneer je beroepsmatig met kinderen werkt, ben je medeverantwoordelijk voor de gezondheid van kinderen. Je zult goed moeten observeren, kijken, signaleren, veranderend gedrag in de gaten houden, etc. Het is belangrijk dat je ziekte signaleert. Dat je weet wanneer je de ouders in moet schakelen. Dat je weet hoe je een kind de eerste opvang biedt en verzorgt, totdat zijn ouders hem komen ophalen. Je hebt nu geleerd dat er subjectieve en objectieve symptomen zijn. Bij het signaleren van een ziekte vormen de symptomen een belangrijke aanwijzing. Een ziekte signaleer je, omdat iemand bepaalde verschijnselen heeft.

11 Wat zul je aan een baby van 5 maanden kunnen merken, die zich niet lekker voelt of een ziekte/aandoening onder de leden heeft? Wat moet jij doen wanneer je dit merkt?

12 Elke eis die je hem stelt is hem te veel.
Bedenk wel dat een kind dat niet lekker is, of zich echt ziek voelt, uit zijn doen is. Elke eis die je hem stelt is hem te veel. Een klein kind wil misschien het liefst bij je op schoot blijven zitten, terwijl een ouder kind het liefst bij je in de buurt is en je moet kunnen zien.

13 Ouders waarschuwen Wanneer vind jij dat ouders gewaarschuwd moeten worden?     Wanneer vind je dat ouders hun kind moeten komen ophalen? Wat zijn de regels binnen jouw BPV-instelling? (Zoek/vraag naar het protocol en neem dit mee naar de les.)

14 Zet ouders in elk geval nooit aan tot haast.
Dat vergroot de kans op ongelukken en fouten. Blijf rustig en stel ze gerust dat het kind in goede handen is bij jou. Welke informatie moet je ouders doorgeven als ze hun kind ophalen?


Download ppt "Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen."

Verwante presentaties


Ads door Google