De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014"— Transcript van de presentatie:

1 Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014
WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014

2 Cindy Schoenmeijer - medew. Participatie
Voorstellen Ressort Wonen Cindy Schoenmeijer - medew. Participatie

3 Binnendringen ongewenst bezoek Tips ter voorkoming
Onderwerpen Babbeltrucs Binnendringen ongewenst bezoek Tips ter voorkoming

4 Globaal drie verschillende soorten:
Babbeltrucs Globaal drie verschillende soorten: 1. Iemand zegt van een bedrijf te zijn; 2. iemand zegt sociale motieven te hebben; 3. iemand zegt een probleem te hebben.

5 Babbeltrucs Er komt iemand aan de deur, die zegt dat hij namens Ressort Wonen een reparatie komt doen of een inspectie wil uitvoeren. U weet van niets. Laat deze persoon niet binnen! Vraag altijd om legitimatie en bel bij twijfel Ressort Wonen.

6 Krantbericht “Bedrijf-babbeltruc”
Oplichters actief in Delft donderdag, 2 januari :57 De politie in Delft waarschuwt voor oplichters, nadat diverse mensen melding deden van verschillende brutale babbeltrucs. Eén man probeert zijn slachtoffers geld afhandig te maken door zich voor te doen als dakdekker. Hij biedt aan de deuren zijn diensten aan en vraagt zogenaamd voor een voorschot voor materialen. De man gebruikt de naam van een bestaand bedrijf.  Er is ook melding gedaan van oplichting door Engelssprekende klusjesmannen, die aanbellen met een verhaal over schade aan een dak of dakkapel. Zij komen aan de deur met een erg mooi en vakkundig verhaal en hebben zelfs een professionele ogende flyer.  De politie waarschuwt voor deze oplichtingspraktijken. Dit soort bedrijven komt niet spontaan aan de deur en vraagt nooit om een voorschot. De politie adviseert 112 te bellen. 

7 Babbeltrucs Er komt iemand aan de deur met een stuk taart; “Heeft u zin in een stuk taart? Ik zie zoveel eenzame senioren tegenwoordig en doe graag iets voor de samenleving. Zullen we samen gaan zitten?” Als u deze persoon niet kent, laat hem of haar niet binnen!

8 Krantbericht “Taartbabbeltruc”
Vrouw woning binnengedrongen met babbeltruc Rotterdam - Woensdagavond zijn twee oudere dames het slachtoffer geworden van een babbeltruc. In één geval werd er geld buit gemaakt. Zij raakten hierbij niet gewond. Een nog onbekende vrouw belde aan bij een oudere dame op de Quadenoord in Rotterdam. Zij had een taart bij zich en praatte zich met een smoes de woning in. Eenmaal binnen hield ze de bewoonster aan de praat terwijl een tweede, en vermoedelijk ook een derde, verdachte in de woning zochten naar waardevolle spullen. Uiteindelijk gingen de drie met een onbekend geldbedrag er vandoor. Korte tijd later kreeg de politie eenzelfde melding aan de Statenweg in Rotterdam. Ook daar vond een babbeltruc plaats bij een oudere dame. Ook dit keer was de melding dat een vrouw had aangebeld met een taart, waarna twee mannelijke verdachten het huis doorzochten. Dit keer werd er niets buit gemaakt. Een zorgverlener stoorde hen in hun zoektocht waarna de verdachten verdwenen.

9 Babbeltrucs Er komt iemand aan de deur die in nood is; “Op de hoek van de straat is een fietser aangereden! Mag ik met uw telefoon 112 bellen?” Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.

10

11 Binnendringen ongewenst bezoek

12 Binnendringen ongewenst bezoek
Het complex binnen klimmen via balkon of galerij; het open laten staan van centrale deuren; aanbellen met excuus dat hij/zij er niet in kan; meelopen naar binnen.

13 Tips ter voorkoming Laat centrale toegangsdeuren niet open staan;
maak met uzelf de afspraak dat u niet open doet zonder eerst te kijken wie er voor de deur staat. Kijk door het raam, deurspion en gebruik indien aanwezig de intercom; laat geen onbekenden met u mee naar binnen lopen; personen die niet kunnen of willen legitimeren, niet binnen laten. Als u het niet vertrouwt, dan direct de politie bellen via 112 en het signalement doorgeven van de persoon die voor de deur stond.

14 Bedankt voor uw aandacht!
Vragen?? Bedankt voor uw aandacht!


Download ppt "Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014"

Verwante presentaties


Ads door Google