Wachtdienstregeling.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geneesmiddelgebruik bij senioren
Advertisements

Mieke de Hoon Ziekenhuisapotheker io
Welzijnsoverleg Regio Gent vzw – 20 februari 2009 Cliëntoverleg Integrale Jeugdhulp Deinze-Gent 1 Opstart- en informatievergadering Cliëntoverleg.
WAT KOST FARMACEUTISCHE ZORG IN UW APOTHEEK?
Verbeteringen in de farmacotherapie keten.
Zorgt voor continuïteit
Inschrijven - stroomdiagram
Enquête Natuurlijk Schildklierhormoon
FTTO RADA Leiden e.o. Regionale Afspraken Dermatologische Apotheekbereidingen 15 maart 2005 MJA Informatiemarkt Annemieke Floor-Schreudering Sjan Lavrijsen.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Elektronisch Medicatieoverzicht de koers
Uw apotheek. Voor betrouwbare zorg dichtbij
Procedure werken met derden.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Willebroekkaai, 38 B-1000 Brussel Website KSZ: Afschaffing van de SIS-kaart.
Regionale aanpak Medicatie Overdracht
Thuis dokteren, een enorme verbetering! Filip van dijk Patiënt en ontwikkelaar.
DE MEDISCHE KAART.
Het nieuwe Akkoord “De consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt” 16 oktober 2013.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
Ontvangst, opslag en distributie SMH
CASCADEREGELING VOOR VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN: Is er een vergund therapeutisch diergeneesmiddel voor deze diersoort en deze indicatie in België beschikbaar?
Brusselse Welzijns- en Gezondheidsraad, Pro Medicis Brussel en ZORGNET Zorgzoeker Alle Nederlandskundige zorgverleners op één plek.
Acuut vs. Chronisch Terugbetalingsmogelijkheden
Project: Elektronische medische kaart Provinciale ontmoetingen – herfst 2010.
Decreet GIS en Jeugdgezondheidzorg Herman Nys. Gezondheidsinformatiesysteem Operationale informatiesysteem : optimaliseren van gegevensuitwisseling tussen.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
door mannelijke artsen van vrouwelijke patiënten
Medicatie.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Misbruik en verslaving
Algemene afspraken m.b.t. het voorschrift
apotheker elkaar ontmoeten …
Aanvraagprocedure 1.In het MOC verslag wordt voor de patiënt hadrontherapie voorgesteld. De patiënt contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum.
Voorschrift op stofnaam en substitutie
Magistrale bereidingen
Het scheidsrechtersblad
De juridische context van de digitale factuur.
Zorgtrajecten.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Risicoanalyse van de elektrische installatie
apotheker elkaar ontmoeten …
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Van recept naar medicijn
Medisch Farmaceutisch Overleg Nieuw Gent 11/06/2015 LOK Nieuw Gent Ellen Van Leeuwen.
Wijs met medicijnen Voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken.
IMPULSSUBSIDIES Stad Landen Sportverenigingen met Jeugdwerking en/of Andersvalidenwerking Aanvraagdocumenten.
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Voordelig voorschrijfgedrag Klankbordgroep 16 mei 2017
Zaterdag 18 mars 2017 e-gezondheid in de praktijk
Verschil offerte/factuur
Alle ambulante geneesmiddelenvoorschriften zijn elektronisch (behoudens noodgevallen) Voor eind 2017: Veralgemening van het elektronisch.
Elektronisch voorschrift
Gezondheidsongelijkheid in Gent
3de betalende / MyCareNet
Wijzigingen door het Riziv m.b.t. patiënten met diabetes type 2
apotheker elkaar ontmoeten …
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Inschrijven - stroomdiagram
ASGB-symposium voor de startende arts
apotheker elkaar ontmoeten …
apotheker elkaar ontmoeten …
apotheker elkaar ontmoeten …
Verslag van de werkgroep Medicatiegebruik Voorschrijven, afleveren en omgaan met geneesmiddelen Farmaleuven: JVC-FN-AE
Transcript van de presentatie:

Wachtdienstregeling

Wachtdienstregeling Vooraf… Hoe wordt de wachtdienst van huisartsen en van apothekers geregeld? Waar en hoe kunnen de huisartsen en apothekers van wacht geraadpleegd worden? Heeft u reeds problemen met een patiënt ondervonden tijdens uw wachtdienst? Welke soort problemen?

Waar vind ik de huisartsen van wacht? Wachtdienstregeling Waar vind ik de huisartsen van wacht? Nederlandstalige wachtdienst : Mobiele wachtdienst : 02/242.43.44 (BHAK) Huisartsenwachtpost: www.wachtpostterranova.be Franstalige wachtdienst : Mobiele wachtdienst en huisartsenwachtposten: 02/201.22.22 (Garde Bruxelloise – FAMGB)

Waar vind ik de apotheken van wacht? Wachtdienstregeling Waar vind ik de apotheken van wacht? www.apotheek.be of per telefoon 0900/10500 (0,50 €/min) www.apothekersvanbrussel.be of het telefoonnummer 070/600160 Elke apotheek hangt een document op waarop de apotheken van wacht duidelijk aangegeven worden.

Welke maatregelen kunnen we nemen om onbeschikbaarheden te vermijden? Wachtdienstregeling Wat kan de apotheker doen als het voorgeschreven geneesmiddel niet (meer) voorradig is? KB 2009: De apotheker vervangt het door een geneesmiddel dat in essentie gelijkwaardig is en brengt de patiënt, en indien mogelijk ook de arts, daarvan op de hoogte. Indien dat onmogelijk is, doet hij al het mogelijke om het voorgeschreven geneesmiddel zo snel mogelijk te verkrijgen. Bij gebrek verwijst hij de patiënt door naar een andere apotheker van wacht nadat hij zich ervan vergewist heeft dat deze laatste het voorgelegde voorschrift kan afhandelen. Deontologische code: in dringende gevallen en tijdens de wachtdienst mag de apotheker het geneesmiddel vervangen zonder het voorafgaand akkoord van de voorschrijvende arts. Welke moeilijkheden ondervinden we met de (on)beschikbaarheid van de voorgeschreven geneesmiddelen tijdens de wachtdienst? Welke maatregelen kunnen we nemen om onbeschikbaarheden te vermijden?

Wachtdienstregeling Welke zijn de geneesmiddelen die verplicht in de apotheek aanwezig moeten zijn? Het KB 2009 geeft een lijst van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en grondstoffen die steeds voorhanden moeten zijn in de apotheken. U kan de volledige lijst raadplegen op www.upb-avb.be (rubriek Beroepsontwikkeling > Dossiers > KB 2009 09) Lijkt het nuttig indien de arts rekening kan houden met deze lijst van geneesmiddelen die verplicht aanwezig moeten zijn?

Wordt het hoogdringendheidshonorarium van de apotheker terugbetaald? Wachtdienstregeling Wordt het hoogdringendheidshonorarium van de apotheker terugbetaald? Ja Het RIZIV neemt het wachthonorarium ten bedrage van 5,11 euro (in 2014) volledig ten laste mits: het voorschrift minstens één terugbetaalde specialiteit of bereiding bevat. de aflevering tussen 19u en 8u of op zondag of een feestdag gebeurt. de arts de melding “dringend” heeft aangebracht op het voorschrift. Bij gebrek hieraan moet de apotheker op het voorschrift vermelden dat hij de klaarblijkelijke dringende noodzakelijkheid heeft vastgesteld. de apotheker ingeschreven is op de wachtrol. Het honorarium slechts eenmaal per voorschrift of per groep voorschriften (nl. per bezoek) wordt aangerekend. Welke moeilijkheden ondervinden we in verband met het wachthonorarium? Welke concrete oplossingen kunnen dit verhelpen?

Welke moeilijkheden ondervinden we hierbij? Wachtdienstregeling Aan welke voorwaarden moet een voorschrift voor de urgentietrousse voldoen? Het bevat enkel geneesmiddelen voor menselijk gebruik. De geneesmiddelen moeten zijn voorgeschreven of besteld op een origineel, gedateerd en ondertekend document met de volgende gegevens: de naam en het adres van de voorschrijver alsook de vermelding ‘urgentietrousse’. Slaap- en verdovende middelen of psychotrope stoffen mag de apotheker enkel afleveren indien hij in dezelfde provincie is gevestigd als de voorschrijver. De geneesmiddelen voor de urgentietrousse kunnen nooit terugbetaald worden door de mutualiteit. Welke moeilijkheden ondervinden we hierbij? Welke concrete oplossingen kunnen dit verhelpen?

Wachtdienstregeling Tot slot… Welke belangrijkste boodschappen onthouden we? Wat verwachten we van elkaar?