14 oktober 2009 – Elzenveld Antwerpen Hoger Instituut voor de Arbeid Leerpunten uit de praktijkvoorbeelden en de vragen die daaruit volgen voor het beleid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Reflecties op het dossier ‘ouderen’ en de ouderenbehoefteonderzoeken in Vlaams Brabant Prof. Dr. D. Verté Vakgroep Agogische Wetenschappen.
Advertisements

Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Ruimte voor wonen 1 Stephaan Barbery dienst ruimtelijke planning 26 november 2009.
Public-Private Partnership. PPP is een samenwerkingsverband waarin het de bedoeling is dat de overheid en de private sector, met behoud van hun eigen.
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ BETREKKEN VAN DE DERDE PARTNER Een praktijkbeeld uit.
Beleidsplan Welzijn Het Beleidsplan Welzijn heeft een tweeledig doel: het formuleren van het welzijn, van aan ons toevertrouwde dieren, voor besturen en.
Strategie Arie Meulepas 9 & 10 nov
Kwaliteitszorg als meerwaarde
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
Europese financiering voor Musea, 26 juni 2007 Amsterdams Historisch Museum Laura Grijns.
wgr+ en politieke legitimatie parallelsessie CoP conferentie d.d. 7-8 december 2006 STADSREGIO ARNHEM NIJMEGEN Carol van Eert secretaris-directeur.
Marleen De Vry Rapport Eerste Onderwijsplannen Overlegplatform Centrumsteden 5 mei 2009.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
Het lokaal integraal (en geïntegreerd veiligheids)beleid Veiligheid in de nieuwe lokale context Nadja Desmet VVSG - Stafmedewerker gemeentelijk veiligheidsbeleid.
1 Beleidsaanbevelingen SP2SP symposium 8 maart 2010.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Thematisch overleg en regie Stad Gent OCMW Gent Derden Rol van de regisseur : Overzicht Verantwoording Visie en beleid Samenwerking Thematisch overleg.
Wenselijke preventie in het Onderwijs
Harmonisatieplannen kabinet
De financiële cyclus TURBO opleiding.
Feedback bij de strategieën van de werkgroep drugs Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
Gemeente en OCMW : hand in hand ? Studiedag voor ontvangers en secretarissen Antwerpen, 19 oktober 2010 Piet Van Schuylenbergh, directeur afdeling OCMW’s.
Samenwerking in het sociale domein ‘ over bestuurlijk lef en ambtelijke onrust in de regio’ Debat "De Sociale Gemeente" Dick van Maanen.
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Is flexicurity (in) de beperking meester?
Verzorgd wonen in Zwijndrechtse Waard Guus Bannenberg Woonzorggroep Zwijndrechtse Waard 14 maart 2006.
Woonzorgzones: van idee naar uitvoering Monica De Coninck, Voorzitter OCMW & schepen sociaal beleid.
14 oktober 2009 – Elzenveld Antwerpen Hoger Instituut voor de Arbeid Woonzorgzones in Vlaanderen: van idee naar uitvoering Sien Winters Onderzoeksleider.
Geschikt wonen voor iedereen (GWI) Mw. M.P. Heerkens Wethouder Sociale Zaken, Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Grondbeleid 14 oktober 2009 Woonzorgzones.
Beleidsnota Mobiliteit Toelichting aan de pers 30 november 2004 Kathleen Van Brempt Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke.
Mooiland in Oss introductiebijeenkomst Wijk- en Dorpsraden gemeente Oss donderdag 5 februari 2015.
Jeugdopbouwwerker als brugfiguur en promotor van een geïntegreerd beleid ten behoeve van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
Programma  Opening  11.05Terugblik JOGG en resultaten  11.35Gesprek met bestuurders  12.00Afsluiting en opening lunchbuffet  12.30Eind.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO ICC Gent, 2 april 2015.
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Agenda: Situering Planning en locatie bepalen Kennismaking en leervragen.
Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. PRESTATIEAFSPRAKEN NIEUWE STIJL.
Samenhang jgz - jeugdzorg Workshop RIVM Hilde Kalthoff 13 november 2008.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk
Naar een duurzaam HRM beleid
Infosessie Oproep Versterkt Streekbeleid 354. Versterkt streekbeleid Inhoud en doelstelling.
Minder last, meer effect Zes principes van goed toezicht Presentatie Kaderstellende Visie op Toezicht
1. Workshop Kennisconferentie toptechniek op missie 2.
In gesprek met de stad: de 1 e ronde. Doelen communicatie Bevorderen van de participatie van en samenwerking met partners en burgers aan het collegebeleid.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Wat is een bestemmingsplan: Een voor de gemeente en burgers bindend plan waarin is vastgelegd welke functies waar zijn toegestaan. De bestemming verwijst.
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
De Kracht van Lokaal Maatwerk Workshop. In samenspraak met gemeenten worden lokale initiatieven opgestart Wordt gefinancierd met 10% van het Reïntegratiedeel.
Convenant ‘Extra investeringen Langdurige Zorg ’ Peter Kruithof directie Langdurige Zorg.
Convenant Investeringen Langdurige Zorg Bianca Roos 4 oktober 2011.
Volkshuisvestingsbeleid Brummen. Aanleiding nieuwe woonvisie Huidige woonvisie verouderd. Andere woningmarkt / vragersmarkt. Betaalbaarheid. Regelgeving:
Studiedag Bestuurskracht Platteland VVSG 8 juni 2017 te Leuven
De provincies gaan lokaal
Lokaal Sociaal Beleid.
Doorgroei ondernemingen met behoud beslissingscentrum
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Groot Forum 05/02/2018.
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
De conformiteit van de vrijetijdsdecreten met het Planlastdecreet
17 september 2018 Duurzame energie
Zero Accidents Netwerk Nederland Voorjaar 2014
Hoe zit het werkveld praktisch in elkaar?
Instrument Team Intervisie
Lokaal proactief handelen in de strijd tegen onderbescherming
Je kinderopvang privatiseren: hoe beslis je dat?
Transcript van de presentatie:

14 oktober 2009 – Elzenveld Antwerpen Hoger Instituut voor de Arbeid Leerpunten uit de praktijkvoorbeelden en de vragen die daaruit volgen voor het beleid Sien Winters Onderzoeksleider wonen HIVA

Wat is meerwaarde van het concept? de vraag van de cliënt als vertrekpunt inclusief beleid planmatige aanpak, lange termijn denken streven naar gezamenlijke visie de wijk als denkkader: concreet, behoort tot ieders leefwereld,overzichtelijk bruikbaar in alle mogelijke omgevingen (landelijk – stedelijk)

Moeilijkheden op het terrein moeilijk om een plan in concrete acties te vertalen moeilijk om prioriteiten te bepalen moeilijk om beleidsdomeinen te overschrijden planlast druk om snel resultaten te zien moeilijk om tot samenwerking te komen moeilijk om los te komen uit de ‘zachte’ sector moeilijk om 24-uurszorg in omgeving te realiseren tekort aan middelen/personeel voor invulling met concrete projecten

Grenzen gesteld door de wetgeving wetgeving en reglementering niet afgestemd tussen beleidsdomeinen versnippering van bevoegdheden over verschillende beleidsniveaus samenwerking publiek – privaat niet evident

Succescriteria Voldoende tijd nemen voor opbouw van vertrouwen en gezamenlijke visie-ontwikkeling met partners Goed evenwicht tussen lange termijn planning en realiseren van concrete projecten op terrein Maximaal samensporen met andere beleidsplannen en ontwikkelingen Toevalligheden kunnen het verschil maken

Vragen voor het debat Wat is de meerwaarde van het concept? Wat kan/moet het beleid doen om de ontwikkeling van woonzorgzones mogelijk te maken? Wat is de rol van het lokale bestuur? Kan alleen het lokale bestuur de regisseursrol opnemen? Welke rol kan de sociale huisvesting opnemen? Waar is de stem van de private bouwsector in dit verhaal? Hoe kunnen we de stem van de betrokkenen zelf beter aan bod brengen?