Aansprakelijkheid van de organen van de VME na de WET van 2010

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H.2.3 ondernemingen met rechtspersoonlijkheid
Advertisements

Hoe werkt een (gemengde) VvE?
Nieuwe wet mede-eigendom
Algemene Vergadering vergadering 22 februari 2013.
Werkgeversaansprakelijkheid
Ouderwerking – School Verzekeringen
Technicus Conferentie 2005 Positie Zweefvliegtechnicus en Klein en groot onderhoud.
2. Onderneming, eenmanszaak maatschap en vof
2.1 de rechtsvorm van de onderneming
VOORSTEL TOT HERVORMING VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Walter Michielsen Ondervoorzitter Nationale Raad.
Brandverzekering met afstand van verhaal
Procedure werken met derden.
De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder
VZW: to be or not to be? Kiwanis Avelgem – Land van Streuvels
Een gratis website voor uw appartement - waarom?
Aansprakelijkheid bestuurders
Samenwerking Provincie en VERA DSH en de Sociale Kaart DSH en de Sociale Kaart Samenwerking tussen de provincie en VERA.
Verhelle Jill 1BaswB Informatieve vaardigheden : sadan opdracht.
Nieuwe VZW wetgeving. Jeugdraad Lubbeek VZW wetgeving nov 2004 De nodige aanpassingen betekent: Statuten checken,waar nodig aanpassen en laten goedkeuren.
De groepsvereniging een nieuwe juridische structuur.
Ondernemingsvormen Eenmanszaak
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
A RBO - WETGEVING VOOR DUIKEND N EDERLAND Presentatie: Manfred van Deelen 9 april 2011.
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
‘Na-U-Clausule en samenloop’
UNIEK JAARVERSLAG VAN DE POD MI. I.Doelstelling 1.Administratieve vereenvoudiging van subsidiemaatregelen  Minder papier: webapplicatie  Minder kosten.
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
Congres Bedrijfsopvolging
4. Besloten vennootschap
Het zorglandschap van ROHA
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 14 april 2010.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Algemene Vergadering vergadering 20 juni Algemene Vergadering: opening Samenstelling van het bureau 2 stemopnemers Secretaris.
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
Aanvraagprocedure 1.In het MOC verslag wordt voor de patiënt hadrontherapie voorgesteld. De patiënt contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum.
SCIENTIFIC INSTITUTE OF PUBLIC HEALTH CLINICAL BIOLOGY DEPARTMENTDr. ANNE VAN NEROM Rol van de Bevoegde Overheid bij incidenten.
Commercieel beleid en recht
Reglement Inwendige Orde Hoofdstuk 1 : Het ontslag van een lid van de Raad van Bestuur. Art.1 Ieder uitgesloten of ontslagnemend bestuurslid kan zich Ieder.
KOOGO vzw 24 mei 2014 Algemene Vergadering Welkom.
Visum en overheidsopdrachten
Leerlingenparticipatie Praktische gevolgen van wijziging BDGO
Inleiding Dit hoofdstuk behandelt de appartementsmede-eigendom. Er zijn verschillende types van mede-eigendom: toevallige, vrijwillige en gedwongen mede-eigendom.
Het examen mavo Powerpoint staat op de website.
Valkuilen van de blokpolis
De basisregels van het appartementsrecht
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H6. Beperkte rechten H7. De verbintenis in het algemeen H8. Nakoming en niet-nakoming.
Vragenlijst antiwitwas 2015
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
Deugdelijk bestuur binnen de groep Emmaüs Guido Van Oevelen 23 juni 2010.
VZW OF NIET Mr. Yves DAENEN Europalaan 50 bus 2 | 3600 GENK | tel | fax |
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Bedrijfseconomie voor het besturen van organisaties (Heezen) Hoofdstuk 2 Ondernemingsvormen (rechtsvormen) © 2008 Noordhoff Uitgevers en Economie Leer.
Ouderraad RKBS Willibrord. Organogram Bestuur Voorzitter (Nathalie Eberharter) Stelt samen met de secretaris de agenda op voor de vergaderingen Zit de.
Aansprakelijkheid & verzekering Contactraad 2 februari 2014.
28 oktober Wat betekent de Flex B.V. voor u? 28 oktober 2014 Mr. Peter de Lepper dlb notaris Bergen op Zoom dlb notaris.
Investeren voor een betere toekomst… een utopie?
RECEPT VOOR EEN GOEDE EXAMENREGELING
De Medezeggenschapsraad spreekt….
Klachtenregeling Actan adviseurs & accountants
Waterview 29/11/2016 Ondernemingsnummer
Ontwerpeisen en aanbevelingen VCLB
Congres Gebiedsontwikkeling
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Doorkruist Vlabel structurering van Private kunstcollecties?
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Het nieuwe appartementsrecht: quo vadis? Mtr. Astrid Clabots
Bestuursrecht Hoorcollege 1
Het levenstestament van een ondernemer
KEUZE RECHTSVORM © Dia van Berry Hagendijk.
Het levenstestament van een ondernemer
Transcript van de presentatie:

Aansprakelijkheid van de organen van de VME na de WET van 2010 Astrid CLABOTS Advocaat-vennoot Argus Advocaten www.argusadvocaten.be

Aansprakelijkheid van de Organen van de VME na 2010 Vereniging van Mede – Eigenaren: een rechtspersoon maar … rechtspersoonlijkheid betreft een juridische fictie. Een rechtspersoon is geen natuurlijk persoon “van vlees en bloed” …

De rechtspersoon wordt dan ook vertegenwoordigd door haar Organen

Voor de VME zijn deze organen: de Algemene Vergadering de syndicus de Raad van Mede – Eigendom (verplicht indien minstens 20 VOLWAARDIGE kavels) de Commissaris van de Rekeningen NIET: de voorzitter ! NIET: de secretaris (indien geen andere functie daarnaast)

Aansprakelijkheid van de Organen van de VME na 2010 De Algemene Vergadering Iedere eigenaar van een kavel is lid van de algemene vergadering en neemt deel aan de beraadslagingen.

Mogelijke aansprakelijkheid als lid van de A. V. Vb Mogelijke aansprakelijkheid als lid van de A.V.? Vb.: Wanneer een minderheid van de mede – eigenaars de AV op onrechtmatige wijze belet een beslissing te nemen met de vereiste meerderheid …

Vb.: Wanneer in de AV de vereiste meerderheid niet wordt gehaald voor het uitvoeren van dringende en noodzakelijke werken … Vb.: Bedrieglijke, onrechtmatige, onregelmatige beslissingen … Vb.: 1386 B.W. !!! Gebrekkig gebouw …

Aansprakelijkheid van de Organen van de VME na 2010 II. De Syndicus De syndicus is wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering aan te gaan die de uitoefening van zijn taak dekt (ingeval van mandaat om niet, worden deze kosten gedekt door de VME).

A. De persoonlijke aansprakelijkheid van de syndicus wegens foutieve / onzorgvuldige / gebrekkige … uitvoering van zijn mandaat. (beoordeling geval per geval, + duidelijke verantwoordelijkheden bij wet (coördinatie statuten , als enige verantwoordelijk voor zijn beheer…) B. De syndicus is als uitvoerder niet aansprakelijk voor de door de AV genomen beslissingen (die hij vervolgens uitvoert). Nuance : informatieverplichting van de syndicus … (vb.: er wordt geen commissaris aangeduid, …).

C. Spanningsveld: Syndicus – uitvoerder --- dringende bewarende maatregelen --- Algemene Vergadering – Beslisser

Aansprakelijkheid van de Organen van de VME na 2010 III. De Raad van Mede Eigendom In elk gebouw of groep van gebouwen van minstens twintig volwaardige kavels, wordt een RvME opgericht. Deze raad wordt ermee belast erop toe te zien dat de syndicus zijn taken naar behoren uitvoert. De RvME bezorgt de mede – eigenaars een omstandig halfjaarlijks verslag over de uitoefening van zijn taak.

Mogelijke aansprakelijkheid Mogelijke aansprakelijkheid ? Individuele mede – eigenaren kunnen schade lijden doordat deze controlefunctie niet correct werd uitgevoerd. Transparante berichtgeving is de moeder van de porseleinkast … de verslaggevingsplicht lijkt vandaag nochtans in vele gebouwen dode letter …

Aansprakelijkheid van de Organen van de VME na 2010 IV. Commissaris van de Rekeningen De AV wijst jaarlijks een commissaris van de rekeningen aan. Verplichtingen en bevoegdheden: zie RvME. Toetsing aan de opgelegde verplichtingen en bevoegdheden. Professional of niet ?

Aansprakelijkheid van de Organen van de VME na 2010 V. Voorzitter VI. Secretaris Geen organen. De voorzitter heeft zeer beperkte wettelijke bevoegdheden. Zeer beperkte aansprakelijkheid (ondertekening notulen en bijhouden dossier in geval van leemte tussen twee syndicus-mandaten). Niet veel veranderd t.o.v. vroeger, doch nu lijkt de titel wel af te schrikken …

Slotsom Niet enkel de syndicus, doch ook de andere organen, behoeven op degelijke wijze verzekerd te zijn. Zie de toekomstige renovatiewerken, de te verwachten financiële issues (geen reservekapitalen aangelegd, slechte opvolging van contracten, het mondiger worden van de andere mede – eigenaren … )

Info – Avond 10.12. ! Van harte welkom ! ONVERDEELD ONROEREND GOED – ERFRECHT – SUCCESSIEPLANNING Waar ? Kiezelhuys, Lummense Kiezel 19 te 3510 Kermt.

Het programma : Inleidende beschouwingen vanuit het actuele appartementsrecht : Mr. Astrid CLABOTS, ARGUS Advocaten - Thema 1 ONROEREND GOED OVERDRAGEN NAAR DE VOLGENDE GENERATIE. - Thema 2 : HET VRUCHTGEBRUIK IN VERSCHILLENDE GEDAANTES. - Thema 3 BUITENLANDS ONROEREND GOED EN ERFRECHTERLIJKE TOETSING