Maarssen 21 maart 2009 Hoe vind ik ‘de ware’? c. Wij hebben een voorbeeld: Christus en de Gemeente (Ef. 1:22,23) Beslissing voor het leven: God voegt.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Op zoek naar de ware Over de zoektocht naar een christelijke partner
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Ik wens je De kracht van god.
Geheimzinnig en onzichtbaar
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Trouw God wil dat wij elkaar trouw BELOVEN
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
´OMWILLE VAN MIJN NAAM´.
Discipelschap.
Waarom is Jezus aan het kruis gestorven?!
Zonde, de grootste vijand
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
VERBOND “opdat het u welga !”.
Hoe kun je Geloven? 1.
Welkom.
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
1. 3 Indien iemand een andere leer verkondigt en zich niet voegt naar de gezonde woorden van onze Here Jezus Christus*... * = de woorden die de Here Jezus.
En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Gen
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Bijbelcursus Maarssen 10 Januarie 2009 Harm-Paul Kranenborg.
Gezonde Relaties
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
HOEZO BIDDEN?.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
Godsdienst 1 1.
Check morgen weer: !!! Welkom op TOV! Check morgen weer: !!!
Welkom op TOV!.
“De andere kant van de medaille”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Wat doet de Heilige Geest?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
LIEFDE: van God leren om elkaar lief te kunnen hebben 18 april 2009 Johannes en Eva Kogut c.
7 februari e cursusavond Ben jij er zelf klaar voor?
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Job 38 :1 – 4 1 En de HEER antwoordde Job vanuit een storm. Hij zei: 2 Wie is het die mijn besluit bedekt onder woorden vol onverstand? 3.
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
12 december 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Gij kunt niet de beker des Heren drinken en de beker der boze geesten, gij kunt niet aan de tafel des Heren.
Hartelijk welkom in deze dienst
Welkom op TOV!.
God Vertrouwen is Jezus kennen
VREDE.
Met handen en voeten geloven 1
‘Als u iets kunt doen, heb dan medelijden met ons en help ons
31 augustus 2014 Zoetermeer 1. de vorige keer... Handelingen 20  Paulus' derde 'zendingsreis'  is op doorreis naar Jeruzalem  passeert Efeze (waar.
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Ik wil jou van harte dienen
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Zondag 51 HC Franeker 9 augustus 2009
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Preek Jakobus 2:
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
Water, schapen en vrouwen Jacob’s ideetje. Genesis En Laban zeide tot Jakob: Zoudt gij, omdat gij mijn bloedverwant zijt, mij dienen om niet?
? Wat zegt de Bijbel erover?
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Niets zonder Gods zegen
22 maart 2015 Zoetermeer 1. terugblik...  de relatie van Christus & de ekklesia wordt ten voorbeeld gesteld aan man & vrouw;  Hoofdschap = voorop gaan,
‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ Genesis 1:1
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Een briefje uit de hemel? Nevendienst voor jongeren
Transcript van de presentatie:

Maarssen 21 maart 2009 Hoe vind ik ‘de ware’? c

Wij hebben een voorbeeld: Christus en de Gemeente (Ef. 1:22,23) Beslissing voor het leven: God voegt samen, laat de mens niet scheiden (Mt. 19:5) Keuzes hebben langdurige gevolgen. Praktijk: In de wereld bar en boos In de Christenheid… ? Oplossing: Word veranderd in je denken (Rm. 12:2) In gehoorzaamheid de weg van de Heer > zegen De Heer kent jou door en door en weet wie geschikt voor je is. Wat is het belang van deze vraag?

Verschillende voorbeelden van een man en een vrouw die elkaar vinden: Boaz en Ruth Jakob en Rachel Izak en Rebekka >> Beeld van Christus en Zijn bruid >> Praktisch voorbeeld voor ons Hoe ziet Gods (hand)leiding eruit?

Voorbeeld: Genesis 24 Hoe vertaal je dat nu naar deze tijd En nu jij Spr. 3:6 Ken Hem in al uw wegen, en Hij zal uw paden recht maken. Overzicht van vanavond

Vader, Zoon en Heilige Geest zijn erbij betrokken dat de Zoon een vrouw ontvangt. Praktisch: Is de Heilige Geest ook onze leidsman? Ga geen ongelijk juk aan; neem je dat voor. – Niet uit het land waar we vandaan komen: afgoderij en goddeloosheid, dus geen ongelovige (2 Kor 6:14). – Geestelijk een gelijk juk… wil je dezelfde weg gaan. – Kun je elkaar begrijpen? – een man voor wie je onderdanigheid/ontzag kunt opbrengen (Ef. 5:33) – een vrouw die echt een hulp kan zijn (Gen. 2:18) Voorbeeld van Izak en Rebekka

Hoe is onze reis voorbereid? – Overleg met de Vader – Persoonlijk klaar voor; juiste motieven, drijfveren – bepakken van de kamelen (gamal = tonen, terugbetalen) – al het goed van zijn heer was in Zijn hand: De kostbaarheid van de Heer kennen Voorbeeld van Izak en Rebekka (Gen. 24) voorbereiding

Waar gaan wij zoeken? – Bij de bron: zelf graven (put, ‘beër’) – Bij de fontein: vanzelf stromend levend water (oog, ‘ein’) Water = Gods Woord (Ef. 5:26) Bron van levend water = De Heilige Geest (Joh. 4:14, 7:38,39) – ‘s Zondagse samenkomsten / Conferenties / Bijbelstudies Of: – School/Werk – Voetbalveld – Bioscoop – hyves / facebook / msn Gemeenschappelijk doel vereenvoudigt gezamenlijke toekomst Voorbeeld van Izak en Rebekka Waar zoeken?

Vragen we de Heer om leiding of bepalen we het zelf? – Hij bidt (Mt. 21:22) – Hij vraagt om een teken (Ri. 6:36-40) De Heer kan o.a. werken door – dingen in gedachten te brengen door Zijn Geest (Samuël 1 Sam. 3:10, Paulus 2 Kor. 12:9) – andere mensen (brs en zrs, profeten in OT) – gebeurtenissen (Bij Bileam Num. 22:23) – engelen (Bij Maria, bij het graf, bij Cornelius) – visioenen (in Hd. bij Petrus en Bij Ananias) – altijd in overeenstemming met Zijn Woord! Voorbeeld van Izak en Rebekka Leiding van de Heer

Welke rol speelt schoonheid bij jou? – Schoonheid is een Godgegeven iets, maar vergankelijk (Spr. 31:30). – Zoeken we de wandel of het uiterlijk? (1 Pet. 3:1-3) – Let op de kenmerken die Gods Woord noemt. – Wat zegt Gods Woord over man-zijn en vrouw- zijn? eerst persoonlijk en dan voor de ander – Voortdurend leerproces Voorbeeld van Izak en Rebekka Wat zoeken wij?

Voorbeeld van Izak en Rebekka gedachten van God over man/vrouw

Hebben we rust om af te wachten? – Knecht wacht af en is stil – Hij let op wat Rebekka doet. Nemen we tijd om elkaar te leren kennen? – Wees nuchter: op aarde zijn wij allen onvolmaakt Kunnen we iets van de Heer laten zien aan elkaar? – Versiering van Goud: Gods heerlijkheid en gerechtigheid – armbanden: Is het zichtbaar in ons handelen? – Is te zien dat we bij de Heer geweest zijn? Voorbeeld van Izak en Rebekka elkaar leren kennen

Voorbeeld van Izak en Rebekka jawoord en afhandeling Dank de Heer (bij verhoring)! Betrekt de ouders erin (Kol. 3:20); Gemeenschap Uitleg van de leiding van de Heer Knecht vernacht: geen overhaaste actie Het meisje beslist zelf: dus ook leiding van de Geest!

Voorbeeld van Izak en Rebekka jawoord en afhandeling Als er voor allen duidelijkheid is: ‘Houd mij niet op’ Rebekka gaat (met kostbaarheden) Izak komt van Lachai Roi: Bron van de levende die naar mij omziet Rebekka bedekt zich: bereidt zich voor op haar positie als echtgenote Hij nam haar tot vrouw én had haar lief (= verlangen, zuchten naar). – De Heer zal ook liefde bewerken als Hij ons zo leidt.

Vertaling naar de praktijk 1 Ervaringen 1. Geef de Heiland het roer in handen en wees niet ook zelf nog stuurman. Maar niet initiatiefloos! 2. Zoek een veilige setting voor contact. Bijv. in een groep. 3. Wek geen valse/verkeerde verwachtingen; Wees terughoudend 4. Verhoring van gebeden kan niet tot onze eer leiden. De Heer komt de eer toe. 5. Zekerheid geeft rust/vertrouwen voor later (1 Kor. 7:28) 6. Wacht op de tijd van de Heer 7. Één overwinning geen garantie voor de volgende, maar elke overwinning brengt zegen. Samenvatting Gen 24 -voorbereiding - gelijk juk zoeken - bij de bron - afhankelijkheid/teken - bevestiging - wat is kostbaar? - elkaar leren kennen - rust - herkenning - mooie dingen laten zien - danken - er een ‘nachtje’ over slapen -ouders betrekken - ook de vrouw duidelijkheid - jawoord en liefde

Vertaling naar de praktijk 2 Ervaringen 1.Niet alleen maar ‘zoeken’, geniet ook van tijd single. 2.Meiden, denk eraan: je hebt een jongen sneller aan de haak dan je denkt! (Oprechte) aandacht; uiterlijk; kleding. 3.Zelfreflectie is altijd goed. 4.Wees zorgvuldig in je contacten; bestaat zuivere vriendschap? Altijd spanningsveld tussen de geslachten. 5.Blijf voorzichtig als je het niet zeker weet. En wachten. En vragen tot je het wél zeker weet. 6.Verstand geeft doorslag t.o.v. je gevoel. 7.Een tijd van wachten is nooit voor niets! Tijd om iets te leren, voor jezelf. Zoek daarnaar! 8.Zorgvuldig afhandelen. Ouders. Evt. oud zeer opruimen. Samenvatting Gen 24 -voorbereiding - gelijk juk zoeken - bij de bron - afhankelijkheid/teken - bevestiging - wat is kostbaar? - elkaar leren kennen - rust - herkenning - mooie dingen laten zien - danken - er een ‘nachtje’ over slapen -ouders betrekken - ook de vrouw duidelijkheid - jawoord en liefde

En nu jij Vragenlijst die aanzet geeft om over jezelf en jouw situatie na te denken. Ons voorbeeld moet je niet 1 op 1 na-apen. Gelóóf is belangrijk (Heb 13:7). Geloof dat - De Heer het al weet, wie bij je past en dat dat het beste is. - Hij jou die weg duidelijk wil maken, die persoon wil laten herkennen - Hij Diegene is die jullie ook samenvoegt. Dat kan ieder persoonlijk, niemand uitgezonderd. Gevolg: Gods rijke zegen!

Vragen?