“Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres “Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Werkbijeenkomst Resultaatafspraken Vroegschools
Advertisements

Bijeenkomst directeuren Primair Onderwijs
Commissie Wijkgericht werken
De ontwikkeling van de 7 competenties
 Bond KBO  jul-14 Workshop Focus op VVE: scholen en gemeenten samen aan de slag LEA congres 5 november 2008 Presentatie: Ron Davids.
1 Combinatiefuncties in het onderwijs Presentatie Combifuncties Onderwijs Regionale voorlichtingsbijeenkomsten 2010 GA ER VOOR !
Radboud Engbersen (SEV)
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Centrale Aanmelding in Nijmegen (Apparatsjik-dwang of Keuze, comfort en transparantie)
LeerKansenProfiel op De Buutplaats Harro Veerman - coördinator
Uitwisselingsproject. Aanleiding puberruil (R.dam- Friesland) allochtone leerlingen erbij betrekken “zwarte school”, zoeken die mee wil participeren.
Maatschappelijk Aanbesteden
Tussenrapportage KleurRijk Almelo Februari Hoofddoelen 1.Gedeelde visie op integratie 2.Netwerkvorming 3.Wetenschappelijke onderbouwing 4.Kennisoverdracht.
Positie in het onderwijs van kinderen met leer- en gedragsstoornissen
Het leerkansenprofiel in Den Haag
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
Wijkmedia onder de loep 19 november 2010 Else Rose Kuiper | lectoraat informatie, technologie en samenleving | eSociety Instituut | Haagse Hogeschool.
Samenwerken in burgerschap
Onderwijspsychologie
Brede schoolontwikkeling in het Rotterdamse onderwijs De gemeentelijke regie Xandra de Vroom Oktober 2009.
Workshop: Sociale Mix in het SO. Sociale Mix: Definitie.
Voortgangsrapportage Utrechtse Onderwijs Agenda. Utrechtse Onderwijs Agenda is de invulling van de Lokale Educatieve Agenda In 2006 een gezamenlijk ambitiedocument.
Workshop doorgaande lijn binnen de Haagse Educatieve Agenda
Harmonisatieplannen kabinet
Landelijke LEA-conferentie
De Regionale Educatieve Agenda
Regionale samenwerking rondom jongeren Ton EimersMichiel van der Grinten.
REA en kleine gemeenten
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
De Almeerse ontwikkeling Integratie; kansen en bedreigingen.
“Vriendschapsscholen” 12 januari 2010 LEA-congres
Bestuurlijke afspraken rijk -gemeenten
LEA en sociaal-economische ontwikkelingen Samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs Nieuwegein 20 januari 2011 Pim Kalkman.
Regiobijeenkomsten WEC-Raad Mei en juni Programma regiobijeenkomst uurwelkom en aanleiding bijeenkomst uur thema I: rol en positie van.
NME: kiezen, leren, meedoen
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Samen komen we verder! Stimuleringsprogramma Mentorprojecten 13 november 2007 Niels van Zeben.
Geworteld in Den Haag Derde Haagse Onderwijsdag 11 februari 2004 A.M.L. van Wieringen.
Waaronder Centrale Aanmelding! Maatregelen in Nijmegen.
De Rotterdamse aanpak Wijk- en dagarrangementen brede school
SOS SCHULDEN OP SCHOOL Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente VOORSTEL OM SCHOOLARMOEDE AAN TE PAKKEN Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente.
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Communicatie met ouders
TRAJEKT Samen kunnen we alles
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
LEA en sociale competentie & participatie Miriam Walraven 20 januari 2011.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Themacertificaat Welbevinden en Sociale Veiligheid Marjolein Keij, Jeroen Lammers 21 oktober, 2015.
Methodiek: Plancyclus
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
Wat is de rol van de GGD bij PSH? In gesprek over ‘wat te doen’ en ‘hoe dat te doen’ Thérèse Claassen, projectleider modelconvenant PSH Michel Dückers,
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Wist u dat? ons cluster al jaren meer formatie krijgt dan waar we recht op hebben (1 : 25)… de krimp al een paar jaar gaande is… we ieder jaar maanden.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
<plaats en datum>
De buitenruimte als centrum voor ontmoeting.
Gemeentelijk onderwijsbeleid en segregatie
Kenmerken NLT Interdisciplinair keuzevak Tweede Fase
Hoever staan wij met ouderbetrokkenheid?
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
VSMW Mustapha Igozoul (Servicepunt SMW) 29 september 2017
voor Rotterdamse kinderen
Diversiteit en integratie
Cliëntenraad Sociaal Domein
<plaats en datum>
voor een samenleving met veerkracht
Transcript van de presentatie:

“Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres “Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres

Verwachtingen?

Agenda (voorstel) Segregatie in PO Segregatie in PO Waarom Ontmoetingsprojecten? Waarom Ontmoetingsprojecten? Invulling op school-niveau Invulling op school-niveau Aanpak op gemeente-niveau Aanpak op gemeente-niveau Succes- en faalfactoren Succes- en faalfactoren

Wettelijke Opdracht Regeerakkoord Balkenende IV: afspraak om segregatie tegen te gaan en integratie te bevorderen Regeerakkoord Balkenende IV: afspraak om segregatie tegen te gaan en integratie te bevorderen Februari 2006 onderwijswetten: ‘onderwijs dient het actief burgerschap en de sociale integratie te bevorderen’ Februari 2006 onderwijswetten: ‘onderwijs dient het actief burgerschap en de sociale integratie te bevorderen’ Opdracht voor scholen en gemeenten om samen in LEA afspraken te maken over bevorderen van integratie en tegengaan segregatie Opdracht voor scholen en gemeenten om samen in LEA afspraken te maken over bevorderen van integratie en tegengaan segregatie

Waarom Ontmoetingen? Hoe zou u op dit moment een collega/de gemeenteraad/uw team overtuigen van het belang van ontmoetingsprojecten…?

Waarom Ontmoetingsprojecten? “[…] Met het oog op later functioneren in de Nederlandse samenleving moet voorkomen worden dat leerlingen gedurende hun schoolperiode uitsluitend in aanraking komen met leeftijdsgenoten uit hun eigen deel van de samenleving en cultuur.[…]”(Tweede Kamer ) “[…] Met het oog op later functioneren in de Nederlandse samenleving moet voorkomen worden dat leerlingen gedurende hun schoolperiode uitsluitend in aanraking komen met leeftijdsgenoten uit hun eigen deel van de samenleving en cultuur.[…]”(Tweede Kamer )  zwarte/witte school is per definitie een probleem, ongeacht de leerprestaties  zwarte/witte school is per definitie een probleem, ongeacht de leerprestaties Als er geen kans is op menging  ontmoeting organiseren Als er geen kans is op menging  ontmoeting organiseren

Wat verwachten jullie van ontmoetingen? Wanneer zouden jullie spreken van ‘succes’? Wanneer zouden jullie spreken van ‘succes’? Aan welke voorwaarden zouden de ontmoetingen volgens u moeten voldoen om ‘succesvol’ te kunnen worden? Aan welke voorwaarden zouden de ontmoetingen volgens u moeten voldoen om ‘succesvol’ te kunnen worden?

Theorie over ontmoetingen Gordon Allport: contacthypothese  direct contact leidt tot vermindering stereotypering en vooroordelen. Gordon Allport: contacthypothese  direct contact leidt tot vermindering stereotypering en vooroordelen. Radboud Universiteit Nijmegen  contact leidt niet automatisch tot meer acceptatie Radboud Universiteit Nijmegen  contact leidt niet automatisch tot meer acceptatie

Voorwaarden voor kansrijk contact Dezelfde status Dezelfde status Wederzijdse afhankelijkheid Wederzijdse afhankelijkheid Samenwerking aan gemeenschappelijk doel Samenwerking aan gemeenschappelijk doel Contact moet herhaaldelijk zijn Contact moet herhaaldelijk zijn Institutionele steun van autoriteiten Institutionele steun van autoriteiten (WRR, 2007)

Bindingsladder van RMO 1.Elkaar ontmoeten 2.Elkaar leren kennen 3.Samen werken/afspraken maken 4.Wederzijdse hulprelaties

Theorie vertaald naar de praktijk Langdurig proces Langdurig proces Regelmatig contact Regelmatig contact Gemengde teams Gemengde teams Gelijkwaardigheid tussen leerlingen waarborgen Gelijkwaardigheid tussen leerlingen waarborgen Wederzijdse afhankelijkheid en gezamenlijk doel Wederzijdse afhankelijkheid en gezamenlijk doel Gemeenschappelijke interesses en belangen Gemeenschappelijke interesses en belangen Inhoudelijk doe-programma Inhoudelijk doe-programma Team en ouders betrekken Team en ouders betrekken Inbedding van activiteiten in reguliere schoolprogramma Inbedding van activiteiten in reguliere schoolprogramma Inbedding in beleid van besturen en directies Inbedding in beleid van besturen en directies

Voorbeelden uit de praktijk

Welkom in mijn Wijk Groepen: midden- en bovenbouw Groepen: midden- en bovenbouw Door directe interactie en het gezamenlijk werken aan doelen, maken kinderen kennis met elkaar én verschillende wijken in de stad. Door directe interactie en het gezamenlijk werken aan doelen, maken kinderen kennis met elkaar én verschillende wijken in de stad. Doel van Welkom in mijn Wijk is het stimuleren van burgerschapscompetenties, met name: binding aan de stad en vaardigheid om te gaan met mensen anders dan jezelf. Doel van Welkom in mijn Wijk is het stimuleren van burgerschapscompetenties, met name: binding aan de stad en vaardigheid om te gaan met mensen anders dan jezelf.

Welkom in mijn Wijk (II) -contact -contact Speurtocht in de wijk Speurtocht in de wijk MSN/ /Brieven MSN/ /Brieven

Kinderconferentie Burgerland

Rol van de Gemeente Welke rol/taak ziet u voor de gemeente? Welke rol/taak ziet u voor de gemeente?

Stappenplan Gemeente 1. Bepaal plek van deze maatregel in algemeen beleid rondom aanpak segregatie en bevorderen integratie 2. Bespreek met schoolbesturen welke rol de gemeente zal spelen 3. Ontwikkel helder subsidiekader, met heldere doelstelling en voorwaarden voor subsidie 4. Bepaal aanpak om scholen te werven 5. Maak afspraken over begeleiding, ondersteuning, monitoring & evaluatie

Vb. Doelstelling Subsidie Rdam: “Leerlingen met verschillende culturele achtergronden op verschillende scholen op een positieve manier met elkaar in contact brengen, zodat dit kan uitgroeien tot een meerjarige verbinding” Rdam: “Leerlingen met verschillende culturele achtergronden op verschillende scholen op een positieve manier met elkaar in contact brengen, zodat dit kan uitgroeien tot een meerjarige verbinding” Den Haag: […] “Het uiteindelijke doel is het wegnemen van eventuele vooroordelen en het kweken van meer wederzijds begrip en respect tussen deze kinderen onderling.” Den Haag: […] “Het uiteindelijke doel is het wegnemen van eventuele vooroordelen en het kweken van meer wederzijds begrip en respect tussen deze kinderen onderling.”

Begeleiding/Ondersteuning  Monitoren van het project  Vraagbaak voor de deelnemende scholen (vraag- en knelpunten)  Verdere ontwikkeling van het project (lesmaterialen, aanpak andere steden)  Onderhouden (inhoudelijk) van een website voor ontmoetingsprojecten  Belangstelling tonen voor de deelnemende scholen

Valkuilen Vrijblijvendheid Vrijblijvendheid Draagvlak in school Draagvlak in school Gebrek aan kwaliteit Gebrek aan kwaliteit Uitvoerbaarheid Uitvoerbaarheid

Succesfactoren Inhoudelijk doe-programma Inhoudelijk doe-programma Team en ouders betrekken Team en ouders betrekken Inbedding van activiteiten in reguliere schoolprogramma Inbedding van activiteiten in reguliere schoolprogramma Inbedding in beleid van besturen en directies Inbedding in beleid van besturen en directies Gefaseerde aanpak Gefaseerde aanpak Steun van autoriteiten Steun van autoriteiten

Vragen???

Bronnen & Contact Contact: