Denktank natuur ten behoeve van het project Klimaatbestendige Zoetwatervoorziening Nederland Remco van Ek 27 september 2010.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Landelijke basis verdrogingsmonitoring
Advertisements

Bram Nusselein Afdeling Medische Psychologie
Effecten van mogelijke zoetwater strategieën deskundigensessies gebruiksfuncties februari 2012.
Menno Karres Lead Auditor
Klimaatrobuustere modellering van evapotranspiratie
Het Deltaprogramma Nationaal programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening Wim Kuijken 10 juli 2012 – De Maatschappij.
HABITAT analyse instrument voor ecologische effectstudies
D-Rainfall Runoff de nieuwe neerslagafvoermodule in SOBEK 3.0 Govert VerhoevenDonderdag 17 november Next Generation Hydro Software.
Eco(hydro)logische vereisten Natura 2000
Verfijning knelpuntenanalyse Mogelijke strategieën
Tools voor de KRW-cyclus: wat hebben en missen we?
Integrale Gebiedsanalyses en GGOR Frans Jorna adviseur Integraal Waterbeheer, procesbegeleider.
C2C en Gebiedsontwikkeling
1 Tilburg klaart de lucht Luchtkwaliteitsplan gemeente Tilburg
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Leven met Bagger in de Alblasserwaard- Vijfheerenlanden.
Neerschaling freatisch grondwaterniveau en kwel ten behoeve van Klimaatbestendige zoetwatervoorziening Nederland Joachim Hunink Jacco Hoogewoud Remco.
Nieuwe data voor (nieuwe) OV modellen
Klassieke AO Leseenheid1
Water op de Kaart in de Drechtsteden 20 mei 2009.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Deze les wordt verzorgd door de Kansrekening en statistiekgroep Faculteit W&I TU/e.
Stimuleringsprogramma Welzijn Nieuwe Stijl Dinsdag 11 mei 2010.
Hoofdstuk 18 Veranderingen in organisaties tot stand brengen
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
14-1 Copyright © 2005 Prentice-Hall Hoofdstuk 15 Een machtsbasis creëren Managementvaardigheden, 2/e editie door Phillip L. Hunsaker Copyright © 2005 Prentice-Hall.
Inhoud van een ontheffingsaanvraag. Kenmerken van het project Kenmerken van de omgeving versus Effecten van het project Toetsen aan welke criteria.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
1 Kwaliteitscultuur Bolognaseminarie Vlaamse Bologna-expertenteam 13 en 19 maart 2009.
Recreatieve betekenis van de EHS
Nr. 1 Hoe klimaatverandering de natuur van de rijkswateren verandert Marjolijn Haasnoot m.m.v. Marcel Ververs Harm Duel. Frans Klijn. Nathalie Asselman.
Pilot-studie KRW conceptuele modellen
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Ruimtelijke ordening en buisleidingen Kennistafel 30 mei 2007.
Intakegesprekken voor Groen Proeven: een goede start is halve werk Judith Gulikers, Educatie en competentiestudies, WUR & Corry.
Doelafleiding Marcel van den Berg.
Ons Landschap “Hoe nu verder?”
WerkGevers Service Punt Zoetermeer Jolanda Kroon
Missie, visie & jaarplan
Missie, visie, strategie & jaarplan
Een Module over Model Checking voor het VWO Frits Vaandrager1, David Jansen1 & Els Koopmans2 1Radboud Universiteit Nijmegen 2Olympus College Arnhem.
Probleemverkenning Klimaat en Water 27 november 2007.
Het Aralmeer Telkens op de linkermuis klikken voor vooruit.
Emissie-inventaris water en Waterkwaliteitsmodellering
16 juni 2011sia thematische impuls Thematische Impulsen (TI) Agenda Wat is een Thematische Impuls? Waarom Thematische Impulsen? Plaats binnen SIA Inhoud.
Kennis ontwikkelen en delen in TechNetkringen Ruud Bolsius mei 2011 TechNet, TechniekTalent.nu 2011.
Presentatie sessie: Wonen: regionale afspraken
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Oefeningen Workshop RIE Gemeenten
voor vraagstukken over stedelijk water
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Een gezonder Nederland VTV-2014
Optimaliseren BPV keten
Presentatie Vocational Service2 april Vocational Service Visie, Aanpak en Plan
Cegeka & TenForce Ronde tafel 17/06/2014 Doelstellingenmanagement VO.
Nationaal Hydrologisch Instrumentarium (NHI) NHI Gebruikersdag 12 november 2009.
Agenda Inleiding en Lagerhuis: Proces management en proces keten optimalisatie gaat ons helpen inzicht te krijgen in de impact van toekomstige veranderingen.
1 Challenge the future Afstudeerpresentatie Verbetering van TPM implementatiebeheersing bij de Heineken Brouwerij Zoeterwoude.
Invloed klimaatverandering op waterhuishouding Texel Marcel Boomgaard 5 maart 2015.
HWBP en de nieuwe normen Richard Jorissen/Erik Kraaij Regiosessie nieuwe normen juni 2015.
Zicht op elke druppel Arjan Budding Marije Stronks Waterschap Vallei en Veluwe.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
6 oktober 2016 Winnet stedelijk water Stand van zaken 6 oktober 2016 Werkgroep stedelijk water Winnet.
HABITAT analyse instrument voor ecologische effectstudies
Vrachten uit landbouw op basis van modelberekeningen
Plattelandsontwikkelingsprogramma
Effecten voor terrestrische natuur in deelprogramma zoetwater Resultaten 5 februari 2014.
Effectmodule terrestrische natuur in deelprogramma zoetwater Toelichting op de methodiek 21 september 2018.
Effectmodule natuur binnen zoetwaterverkenning
Transcript van de presentatie:

Denktank natuur ten behoeve van het project Klimaatbestendige Zoetwatervoorziening Nederland Remco van Ek 27 september 2010

Introductie Algemeen doel zoetwaterverkenning Aard van de scenario’s Welke vragen zijn relevant? Opgave denktank natuur

1. Algemene doelstelling Antwoord op centrale vraagstelling Hoe als samenleving omgaan met een toekomstige verandering in zoetwateraanbod en zoetwatervraag? Probleemanalyse Gevolgen voor verschillende regio’s en gebruikers? Gevolgen voor hoofdsysteem, regionale systemen en alternatieve zoetwatervoorzieningsbronnen? Omvang van het probleem? Ontwikkeling in de tijd? Oplossingsrichtingen Wat zijn de mogelijkheden om vraag en aanbod van water van de juiste kwaliteit te sturen, zodanig dat het (verschil) in evenwicht is, rekening houdend met allerlei toekomstige ontwikkelingen? En wat zijn de gevolgen voor alle functies (maatschappelijke kosten en baten)?

2. Aard van de scenario’s Modellenstudie met verkennende scenario’s, gestileerde voorstellingen van de toekomst (wat als…) Voor het bepalen van een strategie voor zichtjaar 2020 en zichtjaar 2050 En een doorkijk (visie) voor de situatie in 2100. Naast klimaatverandering ook aandacht voor klimaatvariabiliteit. Betekenis van onverwachte en/of extreme gebeurtenissen (transient scenario’s cq tijdseries).

2. Aard van de scenario’s

3. Welke vragen relevant? Wat zijn de effecten van klimaatverandering (droogte/watertekorten, waterkwaliteit) op terrestrische natuur in de verschillende regio’s? Welke maatregelen zijn effectief om negatieve effecten te verminderen? Verminderen watervraag? Verhogen aanbod? Verbeteren aanbod? Wat betekent dit voor het beleid ten aanzien van zoetwatervoorziening? Betekenis voor natuurbeleid?

4. Opgave denktank natuur Doel denktank natuur Gedeelde visie door de kennisinstituten over effectmodule natuur Rijkswateren Regionale wateren Terrestrische systemen Gezamenlijk plan van aanpak t.b.v. projectteam Zoetwatervoorziening Basis voor samenwerking en gedeelde financiering Doel van de denktank is uitwisseling van kennis en informatie en afstemming van de verschillende aanpakken wat leidt tot een vorm van samenwerking waarbij de complementariteit van de expertisegebieden van de verschillende betrokken partijen zo goed mogelijk worden benut.

4. Opgave denktank natuur Aandachtspunten Model sluit goed aan op aard en niveau vraagstelling ZWV Uitgaan van expliciet geformuleerde, visie-gestuurde, realistische toekomstbeelden voor de aard, omvang en locatie van natuur Voor specifieke gebieden uitspraken kunnen doen over de mogelijke en gewenste mate van watervoorzienbaarheid Voorkomen dat we ons verliezen in een te complexe modellering en een te grote mate van detail die niet in verhouding staat tot de bovenstaande vragen. Het komen tot een gerichte inzet en samenwerking van de verschillende betrokken partijen, elk vanuit hun eigen specifieke expertisegebied en verantwoordelijkheid. Werken volgens het principe ‘van grof naar fijn’ Expliciet argumenten en overwegingen voor te volgen aanpak (afzetten tov huidige aanpak)

4. Opgave denktank natuur In projectplan Concrete, pragmatische en realisatische oefening Nog niet alle details behoeven te worden opgelost Welke info beschikbaar of beschikbaar maken? Effecten autonome ontwikkelen en maatregelen/effecten voor: ‘Groene’ gebieden nu voorzienbaar en in principe met beperkte aanpassingen in de toekomst blijvend te voorzien van water. ‘Rode’ gebieden: nu niet te voorzien en in principe nooit (gezien toenemende, verwachte waterschaarste). ‘Gele’ gebieden: de gebieden die (potentieel) kunnen worden voorzien waarbij knelpunten zijn te verwachten. Hier zijn nadere analyses en afwegingen nodig om uitspraken te doen over het gewenste voorzieningsniveau dat moet worden nagestreefd.

4. Opgave denktank natuur Opzet projectplan (voorstel) Inleiding met achtergrond, probleemstelling en doel (Gebieds)beschrijving lopende projecten en benaderingen Methode, afbakening en randvoorwaarden Resultaat, activiteiten en producten Taakverdeling, tijdsplanning en raming kosten

--- ---

4. DEMNAT

4. DEMNAT DEMNAT-2.1 versus DEMNAT-3.0 Wat kan je met het model? Een globaal beeld krijgen welke natuurtypen veranderen op basis van een verandering in GVG, kwelflux, [Cl], [P] en waterpeil kleine wateren. Model kun je alleen op een relatieve schaal gebruiken: hydrologische scenario’s onderling vergelijken op natuur-effect. Zomersituatie niet goed in beeld! GVG is erg bepalend.

4. DEMNAT Probleem Modelconcept is voor verbetering vatbaar gezien huidige vraagstelling: klimaatverandering (CO2, T, effect extremen: vochttekort / zuurstoftekort), LT scenario’s 2050-2100. Situatie nu DEMNAT-3.0 operationeel (op de plank) + update FLORBASE-2M Maar daarnaast starten met een nieuw modelconcept afgestemd op huidige beleidsrelevante vragen: Wat betekent vaker aanhoudende droogte? Welke typen natuur zijn houdbaar / realiseerbaar gegeven klimaatverandering en maatregelen? Wat betekent dit voor de zoetwatervraag nodig voor natuur? Specifieke betekenis voor prioritaire gebieden (Natura2000, TOP lijst)

4. NHI-PROBE Waarderingsmethode Vegetatie responsmodule operationele standplaatsfactoren Ingreep-effect voorspelling Kansrijkdombenadering, DEMNAT, NHI-PROBE Bodem module NHI-PROBE Doelrealisatie Hydrologische module

4. NHI-PROBE Effect van schaal op voorkomen natte standplaatsen

4. NHI-PROBE Neerschaling NHI Methodiek om GXG’s neer te schalen (250  25 m) is beschikbaar Daarnaast ook neerschaling kwel en uitsplitsing naar wortelzone beschikbaar (KWR, Alterra) Neerschaling zoute kwel nog niet Voornaamste knelpunt is betrouwbaarheid NHI. Voordeel: neerschaling vergroot de toetsbaarheid van NHI. Koppeling nationaal-regionaal. Regionaal model Neerschaling obv regionaal model Neerschaling obv NHI Verschil NHI1 met Regionaal model

4. NHI-PROBE Gebiedsdekking regionale (geo)hydrologische modellen (25 m resol.) Deltares A. MIPWA B. Twente C. AMIGO D. HDSR E. Delfland F. MORIA G. IBRAHYM A B D E C F G Detail 25 m model, Drentse Aa

4. NHI-PROBE NHI neerschaling ijken/calibreren Uitgangssituatie 250 m Deltares 25 m NHI neerschaling ijken/calibreren Uitgangssituatie Toets op huidig voorkomen natuurtypen Freatische gws Kwelflux Kwelherkomst Bodemvocht Regionale modellen Deltares/Alterra Standplaatskaarten SBB Gws metingen DINO Remote Sensing Veldkennis/bezoek 25 m Scenario’s, Strategiëen Verandering hydrologie Verandering Bodem (WUR) neerschaling Waternood bodemmodule Freatische gws Kwelflux Kwelherkomst Bodemvocht Scen: Landgebruik, Klimaat Strat: Adaptatie (hydrologie, RO) Effect op natuurdoelen (KWR) Ecologische vereisten vegetatie 250 m of grover Vertaling naar beoordelingskader Confrontatie met Streefbeeld natuur Verandering potentieel voorkomen natuurtypen Kansen/knelpunten kaart

4. NHI-PROBE Bodem module (Waternood) Hydrologie is zeer sturend voor overige standplaatsfactoren. Hydrologie moet er bij een bodem module in ieder geval goed in zitten! Dynamische bodemmodule is eigenlijke wens, maar momenteel landelijk niet goed combineerbaar met noodzakelijk geachte detaillering hydrologie (250  25 m). Overige bodemprocessen voorlopig via reprofuncties (afgeleid van procesmodellen als SMART2) Koppeling met bestaande tabellen Waternood / NATLES, voor standplaatsfactoren vocht, voedselrijkdom, zuurgraad, saliniteit

4. NHI-PROBE LGN Bodemkaart NHI Probe

4. NHI-PROBE Vegetatierespons module (Probe - KWR) Ingreep-effect op niveau ecotooptypen (ecologische groepen) Achteraf aggregatie naar een beperkt aantal eenheden, wens om te kunnen koppelen aan ecologische streefbeelden Uitspraken over arealen en kwaliteit t.b.v. beoordelingskader Runhaar et al., 2003

4. NHI-PROBE Vegetatierespons module (Probe - KWR) Ingreep-effect op niveau ecotooptypen (ecologische groepen) Achteraf aggregatie naar een beperkt aantal eenheden, wens om te kunnen koppelen aan ecologische streefbeelden Uitspraken over arealen en kwaliteit t.b.v. beoordelingskader Noodzaak klimaatrobuuste module? Nieuwe standplaatsen? (meer wisseling nat / droog). GXG vervangen door direct sturende factoren (zuurstofstress, vochtstress)?