De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Plattelandsontwikkelingsprogramma

Verwante presentaties


Presentatie over: "Plattelandsontwikkelingsprogramma"— Transcript van de presentatie:

1 Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020
Maatregel ‘niet-productieve investeringen voor biodiversiteit, natuur en landschap’ Welkom Vragen aan het einde

2 Gebied Vlagtwedde, Bellingwedde, Stadskanaal, Oldambt
Overige openstellingen Vanuit EU is er €1,5 miljoen beschikbaar tot De provincie heeft daar €1,5 miljoen bijgelegd, waardoor er in totaal €3 miljoen beschikbaar is. Wij hebben ervoor gekozen 3 openstellingen te doen, waardoor telkens een bepaald gebied in de schijnwerpers staat. De eerste openstelling richt zich op Westerwolde en Oldambt. Voor elke openstelling is €1 miljoen beschikbaar in de vorm van een 100% financiering. Dat betekent dat er geen eigen bijdrage wordt verwacht. Budget dat na deze openstelling resteert, wordt meegenomen naar de overige gebieden. In de toekomst volgen nog twee openstellingen voor deze maatregel, hetzij in een ander gebied. De regeling loopt tot 2020.

3 Koppeling landschap en natuur
Landschapselementen vormen de basis Bijdragen aan een verrijking van leefgebied van de soorten van de Lijst Groninger soorten Aangetoonde link met de landbouw Landschapselementen vormen de basis. Een plus kan worden behaald op natuur en biodiversiteit. Per 2017 treedt de ‘Nieuwe wet Natuurbescherming’ in werking. Dat betekent dat de provincie verplichtingen heeft met betrekking tot natuurbehoud en natuurontwikkeling. Zij heeft een visie opgesteld waarin wordt gekozen met name zorg te dragen voor de soorten met een groot aandeel in de provincie. Die staan op de Lijst die als bijlage is toegevoegd aan de maatregel. Aangetoonde link met de landbouw betekent dat de investeringen bijdragen aan de versterking en verrijking van landschap, natuur en biodiversiteit en zo de negatieve invloed van de landbouw op de natuur verminderen.

4 Wat zoeken wij? Droge en natte landschapselementen
Aansluiten bij bestaand landschap Geschikt voor bepaalde soort(en) Droge landschapselementen – wegbeplantingen binnen groene linten, essen en houtwallen Natte landschapselementen – poelen, kolken en beekdalen € ,- Geen losse elementen, maar onderdeel uitmakend van het reeds aanwezige landschap. Zie punt 1a Puntensystematiek Welke soorten wil je bedienen? Zorg dat zij zich daarin kunnen vestigen.

5 Puntensystematiek Vergroting oppervlak en aansluiting kernkwaliteit landschap Versterking kwaliteit Langdurig onderhoud Kosteneffectiviteit Aansluiten bij bestaande elementen en rekening houdend met de kernkwaliteit van het specifieke landschap. Versterking van de kwaliteit is gericht op de ecologische verbetering van het landschap die een verrijking betekent voor het leefgebied van soorten van de Lijst. Onderhoud geborgd na projectperiode. Dit dient te zijn opgenomen in het projectplan Kosten voor adviseurs, architecten, ingenieurs, adviezen duurzaamheid op milieu en economisch gebied. Een zo groot mogelijk deel moet worden besteed aan fysieke inrichtingsmaatregelen.

6 Afsluitend Inhoudelijke vragen?


Download ppt "Plattelandsontwikkelingsprogramma"

Verwante presentaties


Ads door Google