HAN Faculteit Educatie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
Advertisements

Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Onderwijs in onderzoek & onderzoek in onderwijs Etalagebijeenkomst
een didactiek voor opleiden op school
Mentoring in het beroepsonderwijs: een onvervulde belofte Dr. Frans Meijers Amersfoort 13 november 2007.
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
Wat is goed onderwijsonderzoek?
Educatief leiderschap, niet in de klas maar in de schoolorganisatie
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
De docent tussen vakwetenschap en schoolvak
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Leraren onderzoeken hun eigen beroepspraktijk
Volgen in SO / PrO Studiedag Speciaal Onderwijs 18 jan 2012
SAMENWERKING FOCUS - FONTYS
Samenwerken in burgerschap
Eefje Buys 1BaTP C = leerling dient zelfstandig te werken, zelfstandig te leren en kan daarbij rekenen op begeleiding.
Opleiding sociaal werk Associatie Universiteit Gent.
Streven naar meer levensecht leren in de brede school Uitwisselingsdag Proefprojecten Brede School Vlaanderen en Brussel, 4 oktober 2007 Drs. Marja Valkestijn.
Workshop Onderzoeksontwerp
Wanneer is praktijkonderzoek in de school succesvol?
VELON Opleiden in de school 9 november 2007
Ontwikkelingsgericht Competentie Onderzoek
Samen werken = Samen leren = Samen innoveren
Handout Workshop Opleiden in de school, Velon congres 2008
Een onderzoekende leraar Hanneke Issing (Fontys Pabo Tilburg)
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
Domstad Samen deskundiger Presentatie Velon 12 maart 2007 Elleke Verwaijen Paul Veringa.
(G)een kwestie van knippen en plakken?
Begeleiden van Praktijkonderzoek
“Digitaal Portfolio, meer dan een klapper”
Intakegesprekken voor Groen Proeven: een goede start is halve werk Judith Gulikers, Educatie en competentiestudies, WUR & Corry.
Kwaliteitszorg als ontsluiter voor professionele ontwikkeling op school Opleiden in School (OiS) (V)SO Start-upconferentie.
WERKPLEKLEREN in contexten van lerarenopleiding Onderzoeksproject.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Projectleidersplatform en Themamiddag Plan van aanpak
Collectief leren in schoolteams
Competentiegericht leren vmbo
moderniseren van het curriculum.
De lerarenopleider gepositioneerd
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Loth van Veen Annemieke Offerman Joris Borgdorff
Leren in de beroepspraktijk
Klik hier om ondertitel te maken Klik hier om een titel te maken.
Opleiden in de school vanuit het perspectief van de VO-raad Bijeenkomst voorbereiding Opleidingsschool Rijnmond Bas de Wit 9 december 2014.
Beroepsopdracht 4 In het cluster Talen.
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Praktijkervaring en reflectie
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
Arial, 38pt/42pt, heading. Tekst Arial, 32 punt Tweede niveau, 28 punt Derde niveau, 24 punt –Vierde niveau, 20 punt »Vijfde niveau, 16 punt Strategische.
Praktisch werk effectiever maken Tekst: Henny Kramers-Pals.
‘De waardering en behoefte van PABO-studenten t.a.v. de begeleiding in het afstudeeronderzoek’ HAN Pabo Harry Stokhof, Marc Zegers.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Leerling- kenmerken Motivatie (2) Thema januari 2016.
INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES & RESEARCH (IGSR)
Onderzoek leereffecten educatief programma Joods
LOB in het PTA van het VMBO
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
POWL, Domeinspecifiek Leren
Werkwijze Hoe zullen we als groep docenten te werk gaan?
Versterken samenwerking lerarenopleidingen scholen
Ambassadeursnetwerk Jan Bartling, Leo Bakker 27 september 2017.
Onderzoeksgemeenschappen en ervaren onderzoekers professionaliseren lerarenopleidingen
LOB in het mbo Onderzoek naar het bevorderen van
The Future Teacher 3.0.
Transcript van de presentatie:

HAN Faculteit Educatie

Jos Brink, Cyrilla van der Donk en Piet-Hein van de Ven Professionalisering van lerarenopleiders, onderzoekers, schooldocenten en studenten Een casus van actieonderzoek van het ILS en een VMBO–school in een onderwijsvernieuwingsproject Jos Brink, Cyrilla van der Donk en Piet-Hein van de Ven Onderzoeksgoep Drs. Jos Brink Drs. Cyrilla van der Donk Drs.Truus Hermans Fer Hooghuis Dr. Piet-Hein van de Ven Drs. Corien Vuurman Velon 2007

Programma Het algemene kader Een definitie van actieonderzoek De school Problematiseren in de school Activititeiten Resultaten ILS Betrokkenheid van studenten Discussie

Het algemene kader Trends in het voortgezet onderwijs Een actieve en zelfstandig lerende leerling Integratie van schoolvakken Nieuwe docentrollen Meer verantwoordelijkheid voor de scholen bij het opleiden van docenten Dieptepilots voor opleidingsscholen en academische scholen

Een definitie van actieonderzoek Actieonderzoek is onderzoek dat start bij problemen die geformuleerd zijn door schooldocenten. Deze docenten zijn en blijven probleemeigenaar. Actieonderzoek veronderstelt cycli van probleemdefinitie, analyse, verkenning en uitproberen van oplossingen, evaluatie en revisie. Actieonderzoek is gebaseerd op het systematisch verzamelen van gegevens en op het uitvoeren van een analyse die vertrekt vanuit theoretische concepten.

De school Een school voor VMBO Doelen van het onderwijsinnovatieproject: Modernisering van het onderwijs, bijvoorbeeld de ontwikkeling van meer zelfstandig leren van leerlingen Het aanbieden van keuzemogelijkheden aan leerlingen De leerlingen meer verantwoordeijkheid laten dragen Het realiseren van meer samenhang tussen de vakken Een kloof tussen de doelen en de (waargenomen) deskundigheid van de docenten Een kloof tussen de ambities van het management en de ambities van de docenten

Problematiseren in de school Activiteiten Vergaderingen met de schoolleiding Deelname aan projectgroepen Observaties en interviews Participerende observaties (betrokkenheid van studenten) Feedbacksessies

Problematiseren in de school Resultaten Actieonderzoek bleek een effectief instrument om de relatie tussen de praktijk en de ambities van de docenten en het management te bepalen. De sociale component van het leerproces bleek absent. Data die betrekking hebben op ervaringen van leerlingen bleken een krachtig reflectiemiddel te zijn voor docenten en management.

ILS Introductie van competentiegericht onderwijs Versterking van werkplekleren In de reflectieve leerlijn was het focus te zeer gericht op de eigen ervaringen van de student In het programma was te weinig aandacht voor een systematische verzameling en analyse van data. Introductie van actieonderzoek als een krachtig middel voor reflectie en professionalisering

Betrokkenheid van studenten Activiteiten (1) ILS studenten (en de lerarenopleiders en onderzoekers) hadden drie hoofdtaken tijdens de projectweek: een logboek bijhouden (voor reflectiedoeleinden) (helpen bij) de begeleiding van kleine groepjes leerlingen informatie verzamelen over één bepaalde leerling door observaties, interviews, leerlingproducten en leerlingverslagen. Dit zou de basis vormen van een leerlingportret.

Betrokkenheid van studenten Activiteiten (2) Alle studenten hebben een verslag van hun activiteiten geschreven. Alle studenten zijn geïnterviewd door leden van de onderzoeksgroep over wat zij hebben geleerd. De onderzoekers hebben een verslag geschreven voor de school dat gebaseerd was op zowel interviews en observaties als op de verslagen van de studenten.

Betrokkenheid van studenten Resultaten Studenten hebben aangegeven dat zij fundamenteel anders zijn gaan denken over vmbo-leerlingen Studenten hebben geleerd de leerlingen als individuele persoonlijkheden te beschouwen Studenten hebben veel geleerd over hun eigen opvattingen over wat goed onderwijs is Studenten zouden meer vertrouwen moeten krijgen van de lerarenopleiders en in het verlengde daarvan meer verantwoordelijkheid Actieonderzoek was een krachtig instrument voor de professionele ontwikkeling van de betrokken studenten

Vervolgactiviteiten ILS lerarenopleiders, onderzoekers en studenten zullen deelnemen in de ontwikkeling, realisatie en evaluatie van onderwijsvernieuwingsprojecten. Het focus zal gericht zijn op het leren van de leerlingen in de relatie tot de professionele ontwikkeling van docenten. Meer in het algemeen zal participerend onderzoek deel uit gaan maken van werkplekleren. De studentverslagen zullen worden gebruikt als feedback voor het ILS (monitoring).

Discussie: hoe kunnen we actieonderzoek integreren in ons curriculum? Recept Stapsgewijs