De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderzoek leereffecten educatief programma Joods

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderzoek leereffecten educatief programma Joods"— Transcript van de presentatie:

1 Onderzoek leereffecten educatief programma Joods
Onderzoek leereffecten educatief programma Joods?! bij het Joods Historisch Museum

2 Aanleiding Het JHM was geïnteresseerd in de leeropbrengst van hun programma voor het voortgezet onderwijs. Dit was niet eerder onderzocht.

3 Doelstelling Welke leeropbrengsten heeft het educatieve programma Joods?! en hoe komt dit overeen met de nu gebruikte doelstellingen.

4 Vraagstelling Wat is de leeropbrengst voor leerlingen van een middelbare school van deelname aan het educatieve programma joods?! van het JHM? DV A) Op welke manier is het educatieve programma ingericht? DV B) Welke leeropbrengsten zien leerlingen van het educatieve programma? DV C) Welke leeropbrengsten zien docenten van het educatieve programma?

5 Theoretisch kader Komt uit Omgevingsmanagement van Van Riessen en Van Manen. Belangrijkste punten zijn de indeling van leerdoelen: cognitief (verstand), affectief (gevoelens,interesses) en sociaal (samenwerken, verdraagzaamheid)

6 Onderzoeksmethodiek Leerling-verslagen: op basis van een 4-tal open vragen wordt vastgesteld wat leerlingen geleerd lijken te hebben van het programma Open interviews: met 12 leerlingen zijn interviews afgenomen over de leeropbrengsten Open interview met 2 docenten over de leeropbrengsten

7 DV 1: het programma Het programma: twee lessen op school, bezoek aan het museum en een korte terugblik op school.

8 DV 2: opbrengst volgens leerlingen en 3: opbrengst volgens docenten
DV 3: leeropbrengst volgens leerlingen. Deze is sterk gericht op cognitieve kennis over de joodse cultuur en op het moeten maken en uitvoeren van een presentatie. DV 4: de leeropbrengst volgens de docenten. Zij noemden bovenal de samenwerking, onderzoeken en de presentatie als leeropbrengst.

9 Conclusie Van de leerdoelen van het museum lijkt er slechts 1 echt gerealiseerd te worden als opbrengst. Een tweede en derde matig en een vierde eigenlijk niet. Het JHM geeft een zeer waardevolle bijdrage aan het onderwijs door de samenwerkings-, de onderzoeks- en presentatieopdracht. Dit is echter niet terug te vinden bij de doelstellingen. De leerdoelen kunnen veel concreter worden gesteld ingedeeld naar cognitief, affectief en sociaal.

10 Voorbeelden Cognitief: de leerlingen kunnen beknopt iets vertellen over Joodse rituelen/tradities, zoals sabbat, choepa en bar mitswa.. Affectief: de leerlingen kunnen beschrijven dat individuele Joden op een zeer verschillende manier met hun religie bezig zijn en dat Joden net zo arm of rijk zijn als niet-Joodse mensen in de samenleving. Sociaal: De leerlingen kunnen benoemen wat nodig is voor een zinvolle samenwerking.


Download ppt "Onderzoek leereffecten educatief programma Joods"

Verwante presentaties


Ads door Google