De strijd tegen dak- en thuisloosheid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Besluitvorming in OCMW
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
PERSPECTIEF WELZIJNSSCHAKELS Stedelijke en plattelandsarmoede.
Veranderingen in de zorg
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang “Van vangnet naar springplank”
1 Prof. dr. B. Denters Hoogleraar Bestuurskunde (UT) Wetenschappelijk directeur KennisInstituut Stedelijke Samenleving (KISS) In de kramp vanwege de krimp?
1 Reactie op “Stedelijke en plattelandsarmoede: Eindrapport POCICO” Dr. Carmen Mathijssen.
Stuurgroep Drugs 28 juni 2012 Oostende Voorstelling ondersteuningsproject nachtopvang Oostende.
In voor Zorg 10 februari 2010 Samenwerkingstraject gemeente ‘s Hertogenbosch – Zorginstellingen Carla Klomp Frank Pleijers.
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom –
Kosten en baten van Maatschappelijke opvang Driebergen 6 september 2011 Presentatie bevindingen onderzoek Cebeon / Regioplan Dag van de Maatschappelijke.
BBC – LDC.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Beleid bestrijden dakloosheid startconferentie Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting Mieke Pollmann Ministerie van VWS 4.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
OGGZ (ongevraagde geestelijke gezondheidszorg)
Samenwerking Nieuw Dak, OCMW, CAW Sonar Lange traditie van samenwerken in Genk o.a. via het Lokaal Sociaal Beleid 8 beleidsdomeinen in het Genkse Lokaal.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport OGGZ in de Wmo Maandelijkse bijeenkomst pilotgemeenten Wmo 12 juni 2006.
Gemeenten en OGGZ schieten op een bewegend doel?! Prof. dr. J. Wolf UMC St. Radboud Nijmegen Trimbos-instituut Utrecht.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
Symposium ICURO 27 oktober 2011 Art. 107 en het sociaal werk op de eerste lijn Ludo Serrien.
1 Perspectief voor (ex-)AMA’s de Utrechtse aanpak.
Gids naar een betere GGZ door de realisatie van zorgcircuits en netwerken
PvA MO en de strijd tegen dakloosheid Prof. dr. Koen Hermans Projectleider Armoede en Welzijn LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk.
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
Armoede en Sociale uitsluiting op het platteland Resultaten verkenning April 2012.
Lokale besturen en de Regierol in het woonbeleid.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
Doorstromen in de Rotterdamse maatschappelijke opvang. Cas Barendregt, Barbara van Straaten & Carola Schrijvers.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
BEMOEIZORG IN HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK PREVENTIE VAN UITHUISZETTING Lore Assez.
Van thuisloosheid tot maatschappelijke integratie De l’absence de chez-soi à l’intégration sociale De l’absence de chez-soi à l’intégration sociale Julien.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Welkom Wmo-beleidsplan Dordrecht 3 september 2014.
Dak- en thuisloosheid in Vlaanderen Pistes voor een meer woongericht beleid Publieksmoment Vlaamse Woonraad Brussel, 13 mei 2016.
REFLECTIES OP HET ADVIES DAK- EN THUISLOOSHEID IN VLAANDEREN.
1 DE KEMPEN. 2 Woonbegeleiding Olen Samenwerking: OCMW & CAW & SHVM.
Presentation Title Speaker’s name Presentation title Speaker’s name Supporting User-Choice Kimberley Van Daele en Sanne Coremans.
OCMW LEUVEN 40 JAAR OCMW.
Jongeren uit de jeugdzorg aan het woord:
Regionaal netwerk thuisloosheid POD MI, Brugge, 9 november 2017
Housing First Benadering
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
Geïntegreerde zorg als utopie?
Wmo beleid in de Drechtsteden
Geïntegreerd breed onthaal
Dak- en thuisloosheid bij jongeren cijfers, oorzaken en ingrediënten van succesvolle aanpak Prof. dr. Koen Hermans.
Workshop Preventie uithuiszetting
Versnelde toewijzing art 24 Sociaal Huurbesluit
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Kracht.wonen Regionaal en interdisciplinair samenwerken rond dak- en thuisloosheid trefmoment 11 oktober 2018.
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Rein Aantjes strategisch adviseur wonen en sociaal domein
Actieplan Jongvolwassenen
MEHOBEL Onderzoeksconclusies
Dak- en thuisloosheid in Leuven Op weg naar een lokale strategie
W13 ? W13 = 14 OCMW’s en CAW Zuid-West-Vlaanderen (welzijnsvereniging)
MEHOBEL Onderzoeksconclusies
Housing First in RSL.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Wonen en armoede Enkele reflecties
Transcript van de presentatie:

De strijd tegen dak- en thuisloosheid Prof. dr. Koen Hermans Projectleider Armoede en Welzijn LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven 1

Opbouw presentatie Definitie van dakloosheid en thuisloosheid Strategieën om dak- en thuisloosheid aan te pakken Thuisloosheid op ‘platteland’: nood aan specifieke aanpak?

Dak- en thuisloosheid hoog op (Europese) beleidsagenda European Consensus conference on homelessness (december 2010) Een nationale/regionale strategie ter bestrijding van dak- en thuisloosheid Vijf doelstellingen om dak- en thuisloosheid aan te pakken Onderbouwing van de strategie met gegevensverzameling over dak- en thuisloosheid (vraag- en aanbod) Monitoren van resultaten van het gevoerde beleid

Europese doelstellingen Niemand mag genoodzaakt zijn om tegen zijn wil op straat te moeten overnachten bij gebrek aan opvang die aangepast is aan zijn situatie Niemand mag genoodzaakt zijn om langer dan nodig te moeten verblijven in de opvang bij gebrek aan doorstroommogelijkheid naar (begeleid) wonen Niemand mag uit een instelling ontslagen worden zonder voldoende nazorg en een oplossing voor zijn woonsituatie Niemand mag uit huis worden gezet bij gebrek aan begeleidings- en herhuisvestingsmogelijkheden Niemand die jongvolwassen wordt of is mag thuisloos worden als gevolg van de overgang naar volwassenheid.

Definitie(s) van dak- en thuisloosheid Wettelijke OCMW-definitie van dakloosheid: de persoon die niet over een eigen woongelegenheid beschikt, die niet de middelen heeft om daar op eigen krachten voor te zorgen en daardoor geen verblijfplaats heeft, of die tijdelijk in een tehuis verblijft in afwachting dat hem een eigen woongelegenheid ter beschikking wordt gesteld CAW-definitie van thuisloosheid: een persoon zonder permanente woonst, werk en/of bestaansmiddelen een combinatie van persoonlijk, relationele en maatschappelijke kwetsbaarheid, geen bindingen van betekenis op deze drie domeinen (ontankering)

European Typology of homelessness and housing exclusion Europese ETHOS: ruime definitie van thuisloosheid en uitsluiting op de huisvestingsmarkt Vier categorieën: Dakloosheid Thuisloosheid Onzekere huisvesting Onaangepaste huisvesting Cijfermateriaal in Vlaanderen?

Triggers van dakloosheid Verlies van werk Schorsing van uitkering Huurachterstand met uithuiszetting als mogelijk gevolg Verlaten van instelling Verlaten van gevangenis Verlaten van het ouderlijk huis Beëindiging verblijf in opvang Intra-familiaal geweld

Thuislozenzorg: aparte sector of op kruispunt van sectoren? Thuisloosheid als armoedeprobleem: OCMW Thuisloosheid als huisvestingsprobleem Lokaal woonbeleid : toegankelijkheid van huisvestingsmarkt Preventie van verlies van woonst Thuisloosheid als opvangprobleem: Noodopvang: CAW, OCMW, lokale besturen Tijdelijke opvang: CAW, OCMW Thuisloosheid als GGZ-probleem: Uitstroom uit instellingen Psychiatrische thuiszorg Artikel 107 Drughulpverlening  Nood aan gecoördineerde aanpak via strategie en netwerkaanpak

Onze definitie bepaalt mede de aanpak Schotland: rechtenbenadering Recht op huisvesting moet door lokale overheid gegarandeerd worden Via aanbod van huisvesting of via woonbegeleiding bij vinden van huisvesting Nederland: GGZ-benadering Sterke betrokkenheid van GGZ-actoren zorgcoördinatie Finland : housing first van chronische daklozen Woongelegenheid ipv residentiële opvangcentra

Voorkomen van instroom: preventie van uithuiszetting Aantal uithuiszettingen op jaarbasis: volgens VVSG meer dan 12.000 Groeiende evidentie dat preventie van uithuiszetting werkt en ‘kosteneffectief’ is Bij eerste signalen van huurachterstand of overlast : Eerste signalen serieus nemen Specifieke expertise : pro-actief en aanklampend handelen Samenwerking tussen welzijnsactoren (CAW en OCMW) Quid privé-markt ?

Versnellen van uitstroom ‘Housing-first’ benaderingen Tegengaan van ‘instititutionalisering’ Huisvesting als stabiliserende factor Huisvesting primeert, maar in combinatie met begeleiding Reactie tegen woonladder Doelgroep: chronisch daklozen met multi-problematiek of ook ruimer? Begeleiding: louter keuze van cliënt of ook vorm van voorwaardelijkheid

Instellingsverlaters: wat werkt? Nood aan betere samenwerking tussen residentiële en ambulante voorzieningen GGZ-hervorming Artikel 107: mobiele teams als kans Doelgroep van personen met chronische problematiek Nood aan integrale aanpak Overgang naar volwassenheid als problematische fase: Overgang naar volwassenhulp Personen met ‘zwak sociaal netwerk’ Groeiende groep jonge leefloners: een ander label maar zelfde groep? Hier is nog heel wat winst te boeken !

Structurele oplossingen mogen niet vergeten worden Betaalbaar wonen: Huurtoelage als instrument ter bestrijding van armoede Versnelde toewijzing in sociale huisvesting Samenwerking met SVK Aanpak van leegstaande sociale woningen Alternatieve woonvormen : Samenwonen Solidair wonen

Thuisloosheid in meer landelijke gebieden Dakloosheid als stedelijk fenomeen? ‘vergeten’ in onderzoek Veronderstellingen: Meer onzichtbare dakloosheid Meer vormen van ontoereikende huisvesting Minder uitgebreid en nabij hulpverleningsnetwerk

Aanpak in landelijke gebieden Breng vraag en aanbod in beeld Vraag: verschillende types van thuisloosheid Aanbod: wie doet wat Vertrek van gemeenschappelijke doelstellingen Belang van bovenlokale samenwerking, kennisopbouw en gemeenschappelijke acties Minimale ingrediënten van succesvolle aanpak : Bovenlokale inzet van doorgangswoningen Preventie van uithuiszetting Versterking SVK

Voor info over ons onderzoek www.kuleuven.be/lucas Koen.hermans@med.kuleuven.be