De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rein Aantjes strategisch adviseur wonen en sociaal domein

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rein Aantjes strategisch adviseur wonen en sociaal domein"— Transcript van de presentatie:

1 Rein Aantjes strategisch adviseur wonen en sociaal domein
Lid van het ACTteam Wassenaar en Voorschoten.

2 Wat is het ACTteam? In het kader van de decentralisaties zijn we een team van pionierende professionals, divers, dienstbaar en daadkrachtig. In aansluiting op de behoefte van de inwoner versterken we de benodigde samenwerking.

3 De gemeente is nooit verantwoordelijk voor de huisuitzetting en neemt daartoe nooit het initiatief!
De woningbouwcorporatie neemt een besluit tot huisuitzetting op basis van huurschuld en/of overlast. Zij kan dit alleen doen als er een vonnis van de rechtbank is die de aanvraag voor uitzetting bekrachtigd. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging (op basis van horen van alle partijen) bij zowel de woningbouwcorporatie als de rechter.

4 2. Als gevolg van de decentralisaties is de gemeente sinds 2015 na de uitzetting wel verantwoordelijk voor het regelen van opvang voor de uitgezette mensen die onverhoopt dak- en thuisloos raken en zij niet binnen hun eigen sociale netwerk of een andere verblijfplaats naar keuze kunnen worden opgevangen. De gemeente besteedt dat uit aan daarvoor aangewezen partners/organisaties bij zogenoemde centrumgemeenten. In het geval van Voorschoten is dat Leiden en de betreffende partner De Binnenvest. Voorwaarde voor opvang bij De Binnenvest is het accepteren van begeleiding naar een nieuw begin, gericht op het voorkomen van herhaling, en het accepteren van de huisregels.

5 Mensen die geen begeleiding willen en de regels niet accepteren, kan de nood- of crisisopvang worden ontzegd. Zij worden dan alsnog dak- of thuisloos. Het kan ook voorkomen dat mensen naast de problematiek die geleid heeft tot uitzetting niet opgevangen kunnen worden omdat zij daar bovenop specifieke zorg nodig hebben die De Binnenvest niet kan leveren. Óf omdat de enige geschikte plek vol is (wachtlijst problematiek), denk hierbij aan ouders met (minderjarige) kinderen óf omdat deze mensen door hun multi-problematiek en onvoldoende zelfredzaamheid een zorgvraag hebben waarin door de opvang niet kan worden voorzien. Voor deze mensen die tussen de wal en het schip dreigen terecht te komen zijn uitsluitend hele dure en arbeidsintensieve maatwerk-oplossingen denkbaar. Soms ook qua kosten maatschappelijk moeilijk verdedigbaar.

6 VAN CURATIEF NAAR PREVENTIEF:
Daarom is het beleid van de gemeente gericht op: VAN CURATIEF NAAR PREVENTIEF: Het stimuleren van de participatie maatschappij. Mensen hebben meer verantwoordelijkheid om samen te werken, met elkaar te communiceren en tot een voor iedereen acceptabele oplossing te komen. De gemeente stimuleert, faciliteert en initieert communicatie dienaangaande. Het sluiten van convenanten tussen woningbouwcorporaties, hulpverleners en gemeente om in een zo vroeg mogelijk stadium van overlast of schuld in samenwerking met elkaar huisuitzettingen te voorkomen. Dat gebeurt vooral door het aanbieden van hulp aan de bewoner en bij overlast ook aan de overige inwoners. Het versterken van de samenwerking tussen hulpverleners door een adequater werkende overlegstructuur te faciliteren. Denk hierbij aan een zorgnetwerkoverleg en het initiatief thematafel schulden. En we stimuleren het inrichten van basisvoorzieningen die op preventie gericht zijn.


Download ppt "Rein Aantjes strategisch adviseur wonen en sociaal domein"

Verwante presentaties


Ads door Google