Stages voor leerlingen, studenten en cursisten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het secundair onderwijs
Advertisements

Welzijn op het werk Johan Ledegen Ingenieur – attaché F.O.D. WASO
De stages die voorafgaan aan een tewerkstelling
1  Stagevoorlichting Stage 2 Personen:  SLC 2-de jaar INF/TI:  Stage/afstudeercoördinator INF/TI: A. van Raamt  kamer K.1.07 tst  (
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
Werkvergunning nu: veiligwerkvergunning
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Bestelprocedure GIDP – Katholiek Secundair Onderwijs Regio Mechelen.
Welzijn op het werk van uitzendkrachten koninklijk besluit van 15 december 2010 Invullen van de werkpostfiche Nadine Gilis attaché FOD WASO AD Humanisering.
Motivering van het ontslag
Regionale Technologische Centra en werkplekleren
Het Loopbaanontwikkelcentrum van de Vlaamse overheid: het LOC
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Onderwijs aan zieke kinderen. Onderwijs aan zieke kinderen Tijdelijk Onderwijs Aan Huis Info- en sensibiliseringscampagne vanaf februari 2012 Folder bestemd.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming
Stagedagboek IAB opleiding - 16/02/2013.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Preventie en Bescherming op het Werk
Weddeschalen & Weddebijslagen
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Transparantie bij evaluatie van stages Mia Sas Groepsvoorzitter Professionele Opleidingen HUB 19 november 2009 Studiedag Associatie: waarderen van leren.
Inspectiecampagne 2009 AD TWW België Uitzendkrachten.
Klassieke AO Leseenheid1
Diabetes Zorgpad Pro_Doc
Structuur secundair onderwijs
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
Bescherming van stagiairs en interne werknemers
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
INFOSESSIE STAGE & STAGEREGISTRATIE
& STAGEREGISTRATIE INFOSESSIE STAGE
Achter de Schermen van … De Zoo 1 april Met als thema: Onthaalbeleid in al zijn aspecten.
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Naar het secundair onderwijs in Antwerpen
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Onderwijsconferentie
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Welzijn op het werk Verantwoordelijkheden
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Speciale Onderwijsleermiddelen Ontmoetingsdag SIHO 25.
Richtlijnen werkplekleren
Richtlijnen werkplekleren
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Oefeningen Workshop RIE Gemeenten
KB’s van 9 en 19 maart Lichte ongevallen Bijscholing hulpverleners
Het statuut van de zelfstandige versus werknemer
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Risicoanalyse van de elektrische installatie
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Welzijn op het werk in het onderwijs.
GEZONDHEIDSTOEZICHT OP DE WERKNEMERS
Jobstudenten, werknemers van morgen. 1.Preventie en Interim 2.Jobstudent-uitzendkracht 3.Toegelaten werk voor jobstudenten 4.Transportwerktuigen.
Hoofdstuk 11 Het arbeidsreglement. 2 Toepassingsgebied van de wet van 8 april 1965 – Alle personen die arbeid verrichten onder het gezag van andere personen.
Opleiding Hiërarchische lijn Onthaalbeleid
Return To Work Procedure en regelgeving voor de re-integratie van langdurig zieke werknemers Marie-Elise Van Bellingen Nadine Gilis FOD Werkgelegenheid,
Evaluatie in CMW & LDE.
Regeling structureel telewerk Dirk Laerte & Matthias Roman
Wim Goris Preventieadviseur
De onafhankelijkheid in het sociaal recht en re-integratie
Transcript van de presentatie:

Stages voor leerlingen, studenten en cursisten 4-4-2017 Stages voor leerlingen, studenten en cursisten Presentatie

4-4-2017 De oude regelgeving: (21 sept. 2004) KB betreffende de bescherming van de stagiair Pluspunten: Het trachten toe te passen van de welzijnswet voor stagiairs: De stages veiliger maken, meer “welzijn”. De stagiair is een gelijkgestelde werknemer (WN) van de werkgever (WG). De werkgever geeft de risicoanalyse (RA) aan de school. De werkgever zorgt voor preventiemaatregelen en eventueel ook voor de gezondheidsbeoordeling. De werkgever organiseert en betaalt het eventuele geneeskundig toezicht. Minpunten: Geen financiering! Wat met de stageplaatsen bij de zelfstandigen?

4-4-2017 De oude regelgeving: (21 sept. 2004) KB betreffende de bescherming van de stagiair Gevolg: Er werden bijna geen RA’s ontvangen door de scholen. De scholen kunnen moeilijk druk uitoefenen op de WG. Dreiging stageplaatsen te verliezen t.g.v. de kost van de gezondheidsbeoordeling of geneeskundig onderzoek. De lat ligt niet meer gelijk; sommige lln werden wel en andere niet onderzocht.

Verplichtingen volgens de WW 4-4-2017 Verplichtingen volgens de WW Werkgever (WG) <-> werknemers (WN): WG voert een risicoanalyse (RA) uit van de werkpost voor al zijn werknemers. WG neemt preventiemaatregelen = mogelijk volgt een gezondheidsbeoordeling. Communicatie WG <-> WN: mondeling en schriftelijk. (risico en hinder, PBM’s, bijzondere maatregelen, medisch,…) = een werkpostfiche WG heeft aandacht voor: onthaal, EHBO, opleiding en begeleiding. WG geeft instructies over noodsituaties & evacuatie.

       Een dubbel statuut! 4-4-2017 Een dubbel statuut! Stagiair(e) = leerling, student of cursist Stagiair(e) = gelijkgestelde werknemer        “de persoon die, anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst arbeid verrichten onder het gezag van een andere persoon”. (WW Art.2 § 1)

Wat is een stage? Stage: <> Kijk- en observatiestages 4-4-2017 Wat is een stage? Stage: … een geheel van daadwerkelijke arbeidsprestaties bij een werkgever die worden geleverd: door een leerling, student of cursist in het kader van een leerprogramma, georganiseerd door een instelling voor secundair, hoger of volwassenenonderwijs; met als doel beroepservaring op te doen; in gelijkaardige omstandigheden als de werknemers in dienst van de werkgever die als stagegever fungeert. <> Kijk- en observatiestages

4-4-2017 Naleven welzijnswet!? De verantwoordelijkheid van het nakomen van de welzijnsverplichtingen ligt nog steeds bij de werkgever. -> voor alle werknemers, ook voor stagiairs. De onderwijsinstelling is medeverantwoordelijk! Geen enkele onderwijsinstelling wil zo onveilige stageplaatsen aanbieden aan de leerlingen en aan de ouders. -> zijn de welzijnsverplichtingen wel vervuld VOORALEER de stage aanvangt? -> zorg voor welzijn op school = zorg voor welzijn op stages.

4-4-2017 De nieuwe regelgeving De kosten voor het geneeskundig toezicht kunnen betaald worden door het Fonds voor Beroepsziekten! (5 miljoen € per jaar) Pragmatische aanpak van de WW (zie procedures) om tot een werkbare oplossing te komen. Een regeling voor zelfstandigen. Het nieuwe KB is verschenen op 30/9/2005 met ingang van 1/9/2005! Voorbode = de omzendbrief met 2 bijlagen (verspreid in aug…sept. 2005). Ministeriële omzendbrief op 22 dec. 2005 en KB van 2 juni 2006

Wie doet wat? Leerlingenstages – studentenstages - cursistenstages 4-4-2017 Wie doet wat? Leerlingenstages – studentenstages - cursistenstages Stagiair -> = de school Stagecoördinator -> = de school (technisch adviseur coördinator?) Stagebegeleider -> = de school (meestal titularis) Stagegever -> = de verantwoordelijke van het bedrijf Stagementor -> = de verantwoordelijke van het bedrijf voor de begeleiding van de stagiair Stages voor lerarenopleiding Student-cursist-stagiair = de school van de stagiair Stagebegeleider = de school van de stagiair Stageverantwoordelijke = de stageschool Stagementor = de verantwoordelijke in de stageschool voor de begeleiding van de stagiair

3 organisatorische stagesituaties 4-4-2017 3 organisatorische stagesituaties een zelfstandige = bedrijf zonder werknemers en zonder externe dienst met een arbeidsgeneesheer. een onderneming of instelling = bedrijf met werknemers en met een externe dienst met een arbeidsgeneesheer. een onderwijsinstelling = bedrijf met werknemers, de stageschool is de werkgever. De school van de stagiair en de stageschool hebben beide een externe dienst met een arbeidsgeneesheer.

Documenten (1) Overzicht 4-4-2017 Documenten (1) Overzicht De stageovereenkomst RA= Risicoanalyse WPF= Werkpostfiche RA voor werkpost bij een zelfstandige RA model A (harde sector) WPF model A RA model B (zachte sector) WPF model B RA voor werkpost in een onderneming of een instelling RA model A (harde sector) WPF model A RA voor werkpost in een school in het kader van lerarenopleiding RA model A (algemene vakken incl. LO) RA model B (techn. en praktijkvakken) WPF model B

Documenten (2) De stageovereenkomst 4-4-2017 Documenten (2) De stageovereenkomst De stageovereenkomst wordt ondertekend door de werkgever, de stagiair en de school (er is geen eenvormigheid vermits de koepels en scholen eigen ontwerpen hebben). Nieuwe regelgeving: De RA is een bijlage bij de stageovereenkomst. Er staat in vermeld wie de eventuele gezondheidsbeoordeling uitvoert. Er zijn 2 mogelijkheden: de werkgever -> op eigen kosten of de externe dienst van de school –> op kosten van FBZ! FBZ = Fonds voor Beroepsziekten

Documenten (3) De risicoanalyse (RA) Voorbeeld RA 4-4-2017 Documenten (3) De risicoanalyse (RA) = Inventariseren en evalueren van de risico's van de werkpost. Is niet persoonsgebonden. De WG voert uit, stelt een RA-document op en ondertekent. Voor elke werkpost een RA; kan gekopieerd worden voor elke stage. Bevat de beslissing i.v.m. de gezondheidsbeoordeling (niet bij zelfstandigen). De WG laat zich adviseren door de arbeidsgeneesheer (eigen arbeidsgeneesheer of die van de externe dienst). Het staat de WG vrij om andere RA’s te gebruiken. Voorbeeld RA

De werkpostfiche (WPF): 4-4-2017 Documenten (4) De werkpostfiche (WPF): = basisinfo die elke stagiair voorafgaandelijk moet weten, zijnde: overzicht van de risico, instructies, bijzondere maatregelen, werkkledij, persoonlijke beschermingsmidden, inentingen,.. het resultaat van de RA; overzichtelijk, op één A4-tje; cfr. uitzendkrachten; wordt ondertekend voor de stage begint; WG en stagiair ondertekenen; stagiair <18jaar -> ouders tekenen mee! Voorbeeld WPF

Documenten (5) Model A (harde sectoren)* Model B (zachte sectoren)* 4-4-2017 Documenten (5) Model A (harde sectoren)* Afdelingen: mechanica – elektriciteit – hout&bouw – autotechniek – koeltechnieken - carrosserie– scheikunde – land & tuinbouw – dierenzorg - logistiek- e.a. Model B (zachte sectoren)* Afdelingen: haarzorg – schoonheidsverzorging – hotel – restaurant – slagerij – mode – kantoor – tandtechniek – verpleging – persoonsverzorging – e.a. Tabel model A of B * * Model A en B hebben een andere betekenis voor stages in het kader van lerarenopleiding, zie volgende dia!

Stage in een school in het kader van lerarenopleiding 4-4-2017 Stage in een school in het kader van lerarenopleiding Model A (beperkte en aanvaardbare risico’s): Algemene vakken, incl L.O. in het SO Lessen in BaO Lessen in BuBaO e.d. Model B (enig risico) : Technische vakken Praktijkvakken Lesgeven waarbij toch risico’s voorkomen die moeten overwogen worden.

De verschillende procedures 4-4-2017 De verschillende procedures Stage bij een zelfstandige Stage in een onderneming of een instelling Stage in een school in het kader van lerarenopleiding Steun: Stappenplan voor stage bij een zelfstandige of een onderneming of een instelling Stappenplan voor stage in een school in het kader van lerarenopleiding

Principe “analyse van de risico’s” (1): 4-4-2017 Principe “analyse van de risico’s” (1): er zijn geen risico's, zodat er geen gezondheidstoezicht nodig is; er zijn wel risico's, zodat "passend" gezondheidstoezicht is vereist; dit is het toezicht dat ook wordt uitgeoefend op gewone werknemers voor zover die analoge arbeidsprestaties verrichten; er zijn wel risico's, zodat mogelijk een "specifiek" gezondheidstoezicht is vereist; dit is het toezicht indien de stagiair zich in tenminste één van volgende gevallen bevindt: jonger dan 18j; stage wordt verricht tussen 20u ´s avonds en 06u ´s ochtends; prestaties met verhoogd risico. inentingen zijn nodig.

Principe “analyse van de risico’s” (2): 4-4-2017 Principe “analyse van de risico’s” (2): Er is echter geen voorafgaande gezondheidsbeoordeling verplicht wanneer een stagiair(e): ofwel jonger is dan 18j en uit de resultaten van de risicoanalyse is gebleken dat elk type van gezondheidstoezicht overbodig is; ofwel een activiteit verricht die er hoofdzakelijk in bestaat met een beeldscherm te werken.

Principe “analyse van de risico’s” (3): 4-4-2017 Principe “analyse van de risico’s” (3): Wanneer is een gezondheidsbeoordeling noodzakelijk en wanneer overbodig? Een werkgever is meestal geen dokter, hij/zij beslist niet! De werkgever laat zich adviseren door zijn arbeidsgeneesheer en noteert de beslissing in de RA. Er zijn afspraken gemaakt met de overkoepelende organisatie van externe diensten. Belangrijke parameters voor de noodzaak van een gezondheidsbeoordeling: contact met voeding stages in de verzorgingssectoren Belangrijke parameter die maakt dat een gezondheidsbeoordeling overbodig is: duurtijd van de stage minder dan 30 werkdagen

Principe “analyse van de risico’s” (4): 4-4-2017 Principe “analyse van de risico’s” (4): Wanneer is een gezondheidsbeoordeling noodzakelijk en wanneer overbodig? Aandacht voor bijzondere stagesituaties waarbij de WG toch een gezondheidsbeoordeling vraagt op advies van de arbeidsgeneesheer: stage in een chemisch of nucleair bedrijf contact met rioleringen, mest, biomateriaal veiligheidsfunctie (>18j) …. Een stage “kantoor” kan plaats hebben in een boekhoudkundig kantoor zonder enig risico, maar ook in een kantoor van een chemisch bedrijf met heel wat risico’s! Ervaring: voor het overgrote deel van de stage is geen gezondheidsbeoordeling vereist.

De naamlijst van de gezondheidsbeoordelingen 4-4-2017 De naamlijst van de gezondheidsbeoordelingen Op verzoek van de werkgever (ref.= stageovereenkomst en RA) zal de school de gezondheidsbeoordelingen organiseren met zijn externe dienst. We letten op: planmatig; in groepen (20 stagiair(e)s per ½ dag); voor de aanvang van de stage; aanvragen met een “officiële naamlijst” (= FBZ versie); de preventie vraagt aan en volgt op? Naamlijst: “Naam, voornaam, geboortedatum, studierichting, rijksregisternummer, Internationale Standaardclassificatie van de beroepen of ISCO code, naam van de eerste WG, aanvangsdatum stage, datum laatste geneeskundig onderzoek (indien van toepassing); RA aanwezig, stageovereenkomst aanwezig, datum onderzoek” Naamlijst = Excel document -> mailen naar externe dienst! Voorbeeld : NaamlijstStagiairs123456789 (123456789 = aansluitingsnummer)

Het geneeskundig onderzoek of de gezondheidsbeoordeling (1) 4-4-2017 Het geneeskundig onderzoek of de gezondheidsbeoordeling (1) De arbeidsgeneesheer zal, als er opmerkingen zijn over het resultaat van het onderzoek, overleggen met: -> de WG -> de school -> stagementor -> de preventiedienst -> de stagiair Het resultaat wordt meegedeeld d.m.v. een standaardformulier: “formulier voor de gezondheidsbeoordeling” De school ontvangt het formulier, evalueert de opmerkingen en geeft een kopie door aan de stagegever en de stagiair(e) ! (KB van 2 juni 2006).

Het geneeskundig onderzoek of de gezondheidsbeoordeling (2) 4-4-2017 Het geneeskundig onderzoek of de gezondheidsbeoordeling (2) Let op: bijkomende prestaties (inentingen, radiografie, audiometrie, e.a.) worden niet vergoed door het FBZ. De externe dienst maakt hiervoor een factuur op! Meenemen naar het geneeskundig onderzoek: persoonlijke medische vragenlijst vaccinatiekaart stageovereenkomst risicoanalyse P.S. Leerlingen attent maken op hygiëne. Waar heeft het onderzoek plaats? = afspreken met de externe dienst. Mogelijkheden: in de school (2 lokalen), op het CLB, bij de externe dienst,…

Het geneeskundig onderzoek of de gezondheidsbeoordeling (3) 4-4-2017 Het geneeskundig onderzoek of de gezondheidsbeoordeling (3) Het resultaat van gezondheidsbeoordeling: oke, de stage kan beginnen; bijkomende maatregelen (inentingen, PBM’s, instructies, opleiding…) en dan pas kan de stage beginnen. Resultaat opnemen in de WPF; andere stageplaats; andere studierichting; of….. Geldigheidsduur = duur van de opleiding Tenzij zich er nieuwe risico’s voordoen die een nieuwe gezondheidsbeoordeling verantwoorden Tenzij de duurtijd van de stage meer dan 6 maanden is, dan volgen er periodieke of jaarlijkse gezondheidsbeoordelingen.

Het geneeskundig onderzoek of de gezondheidsbeoordeling (4) 4-4-2017 Het geneeskundig onderzoek of de gezondheidsbeoordeling (4) Als de werkgever-stagegever toch een gezondheidsbeoordeling vraagt en uit de risicoanalyse blijkt dat een onderzoek overbodig is dan kan de school een attest opmaken. KB stagiairs Art 7… “De in het eerste lid bedoelde vrijstelling is enkel mogelijk wanneer de stagiair bedoeld in het eerste lid, 1° of 2°, beschikt over een attest dat bewijst dat hij minder dan vijf jaar geleden werd onderworpen aan het medisch schooltoezicht, in het kader van de van kracht zijnde onderwijsreglementering.”

Aanpak-tips De directie goed inlichten over de nieuwe regelgeving. 4-4-2017 Aanpak-tips De directie goed inlichten over de nieuwe regelgeving. De directie start organisatie -> procedures op websites -> veel gestelde vragen 7..9. De stageovereenkomsten aanpassen (koepel) en de RA’s + WPF’s gebruiken. De preventiedienst inlichten; de preventiedienst heeft een centrale rol. De stagebegeleiders inlichten en voorbereiden op het “invullen v/d RA” en eventueel trainen in workshops (stages bij zelfstandigen). De stagegevers en stagementoren informeren (infoavond?). De organisatie van stages in het kader van lerarenopleiding aanpakken: de stageverantwoordelijke inlichten. Taken voor de preventiedienst: goede afspraken maken met de EDPBW, de school. Naamlijst stagiairs, plaats onderzoek, timing, rapportering. Taken voor de directie: de communicatie met alle partijen stroomlijnen.

4-4-2017 Controle (1) Alle documenten met betrekking tot welzijnsbescherming moeten ter inzage liggen van de federale inspectie (regionale directies toezicht welzijn op het werk): De stageovereenkomst De risicoanalyse De werkpostfiche De naamlijsten van de gezondheidsbeoordelingen

4-4-2017 Controle (2) Alle documenten met betrekking tot de stageorganisatie (incl. welzijnsbescherming) moeten ter inzage liggen van de onderwijsinspectie. (niet voor het H.O.) Algemeen stagedossier van de school … Stageovereenkomsten Risicoanalyse Lijst van stageactiviteiten + stageduur, periode en uurregeling Individueel voor elke stagiair Stageovereenkomst Stagereglement WPF Evaluatiedocumenten Stageschrift

4-4-2017 Enkele bedenkingen! Goede samenwerking Federale overheidsdienst WASO en Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Geen kosten meer voor de WG. Nog geen oplossing voor de bijkomende prestaties. De stagedreiging is weg(?) en legt de lat voor elke stagiair terug gelijk. Elke werkpost wordt echt onderzocht op een eenvoudige manier. De WG wordt minder belast, de school veel meer (zeker het 1ste jaar). De zelfstandigen zijn op dezelfde manier betrokken bij de WW. Welzijn wordt een item bij elke stage. De school is terug wettelijk en ethisch in orde. Aantal gezondheidsbeoordelingen? (overconsumptie vermijden). Eenvormige documenten maken het transparanter. Meer administratie! Niets doen = strafbare toestand.

4-4-2017 Vragen? Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Instellingen en Leerlingen Secundair Onderwijs en Volwassenenonderwijs Stefaan Dejonghe Koning Albert II – laan 15 1210 Brussel stefaan.dejonghe@ond.vlaanderen.be 02-553 89 07