Kloosterliturgie Zoeken naar balans en zoeken naar God Dr. Thomas Quartier.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uit hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
De les van de graankorrel
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
Ik wens je De kracht van god.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Pinksteren: Vervuld met de Geest, maar wat te doen als je relatie met Hem verzwakt is? V.E.G. Geldermalsen
Evangelie der genade Vragen :
Zonde, de grootste vijand
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Welkom.
BOODSCHAP VAN PAUS BENEDICTUS XVI VOOR DE VASTEN VAN 2009
4 De kracht van de Geest.
Diaconale bewustwording, een duurzaam proces.
Welkom in de ochtenddienst! zondag 6 januari uur | ds A. Dominee Liturgie Psalm 100:1-4 Psalm 25:2 Genesis 1:1-10 Gezang 1:1-6 Genesis 1:11-20.
Gelukkig Gereformeerd: avond 1
HOEZO BIDDEN?.
Bij het kolenvuur Johannes
Pasen & Pinksteren op één dag!
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
1 donderdag 3 januari 2013 bespreking vanaf Kolosse 4 4 donderdag 3 januari 2013 bespreking vanaf Kolosse 4 4.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
Is het allemaal wel waar?
Welkom.
Welkom op TOV!.
Thema voor vanavond is:
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
Daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel,
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De kerk: gegeven liefde, beloofde trouw - de poorten der hel zullen haar niet overweldigen -
Welkom op TOV!.
Verlangen naar licht.
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Genade.
De vreugde van de HEERE.
14 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 9 19 Want hoewel ik vrij sta tegenover allen, heb ik mij allen dienstbaar gemaakt, om er zoveel mogelijk te winnen;
In deze dienst zal voorgaan. In deze dienst zal Prof. dr. V.E. d’Assonville voorgaan. Na de zegen zingen we Ps. 145 : 1, 4, 5 Schriftlezing: Johannes 17.
Introductie De Copernicaanse Revolutie. I. De revolutie van het Oude naar het Nieuwe Verbond. A. Het Oude Verbond Focus:jou, mij, de mens Karakter: doen,
Leven zoals past bij God
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Ds. Ds : Mw. M.Reinders de Haan
Preek Jakobus 2:
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Wat is de zin van het leven?
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
Zingen Vers 1 Barmhartig Vader op uw troon,
‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ Genesis 1:1
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
2 58 Daarom, mijn geliefde broeders… 20 Maar nu, Christus is opgewekt, als Eersteling…" 1Korinthe 15 3.
Welkom deze avond in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge Voorganger in deze dienst is Ds. A.G.M. Weststrate.
Welkom deze morgen in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge Voorganger deze dienst Ds. A.G.M. Weststrate De eerste woorden van de Opgestane.
Welkom deze morgen in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
Herderlijke zorg – Zorgdragen voor elkaar
Voorganger:Ds. J. E. de Groot Welkom in deze dienst Schriftlezing:Johannes 16: 1 – 15.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
Huwelijksformulier Beamteam aanwijzingen: GK2017
Transcript van de presentatie:

Kloosterliturgie Zoeken naar balans en zoeken naar God Dr. Thomas Quartier

Kloosterliturgie – spirituele Wellness? Contemplatief? „Gezangen van de woestijn en de nacht“ (Klaus Berger) Geleefd? „Levensordening als weg naar inzicht in de waarheid en schoonheid“ (Paul van Geest) Ascetisch? „Herontdekking van liturgie als ascese van tijd en ruimte in het getijdengebed” (David Steindl-Rast)

Zoeken naar balans en zoeken naar God Uit balans – Plicht of activisme Contemplatieve liturgie – Benedictus Geleefde liturgie – Augustinus Ascetische liturgie – Thomas a Kempis Zoeken naar balans – Liturgie vieren

Uit balans – plicht en activisme Veldimpressies van huidige zusters: „Iedere dag werd tijdens het ontbijt uit de Navolging van Christus voorgelezen”. „Als je een deel van het getijdengebed gemist had, moest je dat inhalen – ook na de nacht doorgewerkt te hebben in het ziekenhuis“. “Ik heb ook wel eens iets tijdens de hoogmis in moeten halen”.

Contemplatieve liturgie – Benedictus “Wij geloven, dat God overal tegenwoordig is, en dat de ogen van de Heer op iedere plaats goeden en kwaden gadeslaan. Maar laten wij het toch vooral zonder enige twijfel geloven, als wij deelnemen aan het dienstwerk voor God” (RB 19, 1-2) „Laten wij bedenken in welke gesteltenis wij voor het aanschijn van God en van zijn engelen moeten staan en verrichten wij ons psalmgezang zó, dat ons hart in harmonie is met onze woorden“ (RB 19, 6-7)

Contemplatieve liturgie – Benedictus “Terwijl de broeders nog sliepen, stond de man Gods Benedictus, die al begonnen was aan de nachtwake vóór het uur van het nachtelijk officie, aan het venster en bad tot de almachtige Heer. Terwijl hij naar buiten keek in het holle van de nacht, zag hij plotseling hoe een van boven neerdalend licht het nachtelijk duister geheel verdreef en zo intens begon te glanzen dat dit licht, opstralend te midden van de duisternis, het daglicht overtrof” Gregorius der Grote VB XXXV, 2

Geleefde liturgie – Augustinus “De herontdekking van de Regel heeft aan de afgeslotenheid van de kloosters definitief een einde gemaakt. […] Augustinus heeft het tenslotte van Benedictus gewonnen. […] Hoe veel groter Augustinus ook is dan Benedictus, de twee hadden elkaar meteen begrepen in beider bijna gelijke mededeling dat het innerlijk bidden met het uiterlijke moet overeenstemmen. Dat is het begin van de contemplatie. Van de eeuwigheid ook. Het onderhouden van de monotone kloosterregel is het voorspel daartoe”. Kees Fens

Geleefde liturgie – Augustinus „Niet de sociale positie van hun rijke ouders, maar de gemeenschap met hun arme broeders dient voor hen een bron van trots te worden“ (RA 1). „Wijd u trouw aan het gebed op de daarvoor aangewezen uren en tijden. In de gebedsruimte doet niemand iets anders dan waarvoor die ruimte is bestemd en waarom hij zo heet“ (RA 2; vgl. RB). “Of u nu loopt of stilstaat, bij al uw bewegingen mag u niemand aanstoot geven; alles moet passen bij uw heilige levensstaat. Ook al valt uw oog eens op een vrouw, u mag de blik nooit strak op iemand gericht houden” (RA 4).

Ascetische liturgie – Thomas a Kempis “Een edele minnaar vindt geen rust in de gave maar in mij boven alle gave. Niet dat daarom alles verloren is als je eens over mij of over mijn heiligen minder goede gevoelens hebt dan je zou willen. Dat goede en zoete gevoelen dat je soms bemerkt, is het gevolg van nabije genade en een zekere voorsmaak van het hemelse vaderland. Men moet er niet te veel op steunen want het komt en gaat” (IV, 6, 8- 11) Thomas a Kempis, Imitatio Christi

Ascetische liturgie – Thomas a Kempis “Achtzaamheid achteraf [de communie] is niet minder vereist dan innige voorbereiding vooraf. Want de juiste achtzaamheid is op haar beurt de beste voorbereiding op het verkrijgen van grotere genade. Vandaar dat iemand zich heel ongeschikt maakt als iemand zich terstond te veel in uiterlijke troost uitput. Hoed je voor veelpraterij, blijf in je binnenkamer en geniet van je God” (III, 12, 18-21). Thomas a Kempis, Imitatio Christi

Spirituele Wellness? Liturgie vieren! Contemplatief! Ingebed in het leven van de gemeenschap – ora, lege et labora (Benedictus) Geleefd! Uiterlijk in overeenstemming met het innerlijk in liminele gemeenschap (Augustinus) Ascetisch! Gericht op de uiteindelijke vereniging met God die je reeds nu kunt proeven (Thomas a Kempis)

Zoeken naar balans – Liturgie vieren „Er ontstond in de tweede helft van de 20 e eeuw een enorme behoefte aan nieuwe liturgische teksten en gezangen. Soeterbeeck liet zich in die periode niet onbetuigd. De zusters toonden de kracht van hun canoniale traditie en stelden hun kloosterkapel open voor nieuwe ideeën en creatieve vormen. […] Het werd een druk bezocht oord van liturgisch leven“. (Rudolf van Dijk, In: Priorij Soeterbeeck, p. 70 )

Zoeken naar balans – Liturgie vieren Laten we dan eindelijk eens wakker worden en opletten! Waakzaam zijn – gericht op alles in de kerk en daarbuiten; nederig – niet alleen op onszelf lettend; levendig – liturgisch in alles wat wij doen en laten; aanstekelijk – opdat we doorgeven wat we ervaren; gelovig – dit is: gericht op de alles Overstijgende! Wij willen daarom een liturgische oefenschool gaan stichten voor de zintuigen. Ontvlucht niet de smaakvolle weg die aan het begin altijd onwennig is. Naarmate je voortgang maakt en in balans komt, verruimt zich je hart en ontdek je onmetelijke innerlijke regionen en de Bron van alles die daarin opwelt Parafrase op de Proloog van de RB Th. Quartier: De Kovel 2010