Werkvelden 1 Ba TP academiejaar 2006-2007 G.Van Reusel1 Het klinisch-en gezondheidspsychologisch werkveld: vervolg.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VERTEGENWOORDIGER EN VERTROUWENSPERSOON
Advertisements

Artroscopie Blessure verslag kijkoperatie Naam: Ben Bitter Klas : 2F
Naar één wet op (dwang)behandeling van ziektes
Mantelzorgpremie Roeselare Infomoment
Omstandigheidsverlof en verlof wegens overmacht
VOORSTEL TOT HERVORMING VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Walter Michielsen Ondervoorzitter Nationale Raad.
GEZINSHERENIGING met subsidiair beschermden
1.Voorstelling dienst slachtofferonthaal
Confraterniteit en Loyauteit
Beroepsgeheim op de SEH
GEDWONGEN OPNAME Michaël VAN BRUSSELEN
Medico-legale status van richtlijnen
Verhoor door AIG Uw rechten en plichten
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
INTERNERING Joris Casselman
De rechtsbijstandverzekering, enkele deontologische aspecten Permanente vorming Vlaams pleitgenootschap 16 november 2001.
Krankzinnigenwet 18 juni 1850 : Opgeheven
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Het klinisch-psychologisch werkveld
CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP
Werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel1 Het forensisch-psychologisch werkveld een initiatie.
35 jaar drug-hulpverlening
De rol van politie en parket bij ouderenmisbehandeling
CLB en CAR twee partners, samen sterk in zorg. Evoluties binnen de C.A.R. 1 Nieuwe conventie vanaf 01/05/2012 Centra moeten zich meer richten op ‘medische.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Bopz Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen
Dinsdag 8 oktober  Toelatingsvoorwaarden Lager Onderwijs  Nu ook geldig : bewijs van genoten Nederlandstalig onderwijs in de wereld.  Taalproef.
Juridische aspecten van opname en behandeling in de ggz
De rechtsbescherming van de psychiatrische patiënt.
Workshop: rechten en plichten van student en onderwijsinstelling
RECHTSBIJSTAND Beknopt overzicht Bijstand verlenen NSPV - G.C.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Aanvraagprocedure 1.In het MOC verslag wordt voor de patiënt hadrontherapie voorgesteld. De patiënt contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum.
Voorschrift op stofnaam en substitutie
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Die ziekte in mijn familie krijg ik die later ook?
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Persoonlijke Assistentie
Van de F4-functie tot de kliniek van het overleg
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
 Wim Aukes Directeur IPA-ACON Groep  Tom van Deutekom Secretaris Stichting Vermogens Beheer Woensdag 10 februari 2016 PRESENTATIE STICHTING VERMOGENS.
Schending van leefregels en evaluatie: regelgeving, beroepsprocedure en checklist samenstelling dossier beroepscommissie Ontmoetingsdag Coördinerend Directeurs.
Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen.
Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFo P 2.
DAG TEGEN KANKER OP 18 SEPTEMBER 2014 Aandacht voor mensen met kanker in ons ziekenhuis.
VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING : WETTELIJK KADER september 2012 Myriam VANDERZEYPEN Licentiaat in de Rechten Directeur WZC St.-Jozef te Wiekevorst.
Huurachterstallen Wie? Uitvoering binnen de sociale dienst. Sofie Van Den Berghe Colinne Devroede.
de invloed daarvan op de wijze van werken in de dagelijkse praktijk
de invloed daarvan op de wijze van werken in de dagelijkse praktijk
RISICOMANAGEMENT BIJ PARTNERGEWELD De actieradius van het parket
Aanvraagprocedure Rechthebbende krijgt een MOC waarin hadrontherapie wordt voorgesteld en contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum,
BEWINDVOERING Wet van 17 maart 2013.
EEN CASUS EUTHANASIE 24/06/2017 BASISCURSUS PALLIATIEVE ZORG
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Aanvraagprocedure Rechthebbende krijgt een MOC waarin hadrontherapie wordt voorgesteld en contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum,
Aanvraagprocedure Rechthebbende krijgt een MOC waarin hadrontherapie wordt voorgesteld en contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum,
Maar wij kunnen het niet alleen!
Aanvraagprocedure Rechthebbende krijgt een MOC waarin hadrontherapie wordt voorgesteld en contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum,
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
Ketenconferentie 14 maart
Aanvraagprocedure Rechthebbende krijgt een MOC waarin hadrontherapie wordt voorgesteld en contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum,
Eerste ervaringen met zorgkaart / plan van aanpak
Transcript van de presentatie:

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel1 Het klinisch-en gezondheidspsychologisch werkveld: vervolg

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel2 De gedwongen opname (collocatie) (wet van augustus 1993) Wat? Een vrijheidsbeperkende maatregel die door de vrederechter kan genomen worden om een psychisch zieke te laten opnemen ter observatie (en behandeling) in een erkende psychiatrische dienst of te laten verplegen in een gezin. Het gaat om een gerechterlijke maatregel waarbij de vrederechter zich baseert op het medisch verslag, op het gesprek met de psychisch zieke en ev. op andere psychosociale informatie.

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel3 Aanvraagprocedure Vrij ingewikkeld (voordeel: o.a. misbruiken voorkomen, nadeel: verhoogde kans op procedurefouten) De plaats waar de zieke zich bevindt, bepaald bij welke vrederechter het verzoekschrift moet worden ingediend. De verzoeker kan ‘elke belanghebbende’ zijn. (familielid, vriend, collega, buur,...). Bijstand door raadsman is niet nodig. Verzoekschrift moet spec. inhouden bevatten (zo niet: ongeldig) o.m. identificatiegegevens,verwantschap met betrokkene, datum, plaats,... Verplicht toe te voegen: omstandig medisch onderzoeksverslag (onderzoek mag niet meer dan 15 dagen voor de aanvraag hebben plaatsgevonden).

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel4 Aanvraagprocedure (vervolg) Het medisch verslag mag niet opgesteld worden door een bloed-of aanverwant van de zieke of de verzoeker of door een arts die verbonden is aan de psychiatrische dienst waar de zieke zich bevindt. Om het even welke arts (ook huisarts) mag verslag opstellen. Vrederechter kan bij niet medewerking een deskundige aanstellen.

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel5 Doelgroep Psychisch zieken (ook minderjarigen), indien geen andere geschikte behandeling voor handen is én indien toestand het vereist, hetzij omdat zij hun gezondheid en veiligheid ernstig in gevaar brengen of omdat zij een ernstige bedreiging vormen voor andermans leven of integriteit.

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel6 Vervolg van de procedure -Zieke kan beroep doen op bijstand van een advocaat, een vertrouwenspersoon en een geneesheer-psychiater van zijn keuze. -Binnen 24 uur na het indienen van het verzoekschrift wordt datum, uur en locatie van de zitting meegedeeld. De zieke wordt gehoord in aanwezigheid van zijn advocaat. Ook andere betrokkenen kunnen worden gehoord. -Binnen de 10 dagen na de indiening van het verzoekschrift doet vrederechter een (gemotiveerde) uitspraak. Bij inwilliging duidt hij de instelling aan waar de zieke dient te worden opgenomen.

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel7 Bijzondere procedure in geval van spoed -Meest gebruikt in de praktijk -Procureur des Konings heeft bevoegdheid om onmiddellijk in te grijpen. -Elke belanghebbende kan schriftelijke aanvraag doen + medisch verslag (‘dringend karakter’) -Proc.des Konings vraagt schrift.advies over gezondheidstoestand aan door hem aangestelde geneesheer indien er zich bijv. in het openbaar ernstige problemen hebben voorgedaan met een psychisch zieke.

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel8 Vervolg spoedprocedure Procureur duidt instelling aan waar dringende opname dient te gebeuren. Directeur van de instelling geeft opdracht aan dienst 100 eventueel in bijzijn van politie in burger om zieke op te halen. Binnen 24 uren na beslissing van opneming dient vrederechter op de hoogte te worden gebracht door de procureur a.d.h.v. een verzoekschrift. Binnen de 10 dagen moet een vonnis worden geveld na zitting cfr. gewone procedure. (Indien niet binnen de 10 dagen vonnis of indien procureur vergeet verzoekschrift in te dienen, vervalt de maatregel automatisch.

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel9 Inkorting van de maatregel De vrederechter kan,tijdens het verdere verblijf, op elk ogenblik,op eigen initiatief of op vraag van de zieke of van elke belanghebbende tot herziening (ttz ongedaan maken of inkorten)van de maatregel overgaan, na advies van de geneesheer. Alvorens een beslissing te nemen, moet ook de verzoeker worden gehoord en is een tussenkomst van de advocaat van de zieke verplicht. Als vrederechter een einde maakt aan het verder verblijf, zal de procureur de directeur van de instelling vorderen dat hij de zieke onmiddellijk op de hoogte brengt dat hij de instelling onmiddellijk mag verlaten.

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel10 Kosten De kosten van overbrenging van de zieke naar de aangeduide instelling zijn ten laste van de zieke. Ook de kosten van het verblijf en de behandeling in het ziekenhuis. De reis-en verblijfskosten van de vrederechter, de kosten en erelonen van aangestelde deskundigen en desgevallend getuigengeld zijn ten laste van de zieke als het verzoek wordt ingewilligd, ten laste van de verzoeker als op het verzoek niet wordt ingegaan.

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel11 Rechtsmiddelen Tegen de vonnissen van de vrederechter kan in deze materie geen verzet aangetekend worden. Ook tegen de beslissing om de observatieperiode vervroegd te beëindigen is geen beroep mogelijk. Dwang tijdens de gedwongen opname Indien een gedwongen opgenomen zieke in een isoleer-en observatiekamer ondergebracht wordt, dient de geneesheer deze dwangmaatregelen in een register op te tekenen met vermelding van hun duur, aard en medische indicatie. Dit register moet dagelijks worden geparafeerd en van aantekeningen voorzien.

werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel12 Voorzieningen binnen het domein van de Gezondheidspsychologie -Gebiedsafbakening: relatie tss. gedrag en lichamelijke gezondheid en ziekte - Soorten taken: diagnose van psychosociale aspecten van lichamelijke gezondheid en ziekte, begeleiden van ziektegedrag, gezondheidsvoorlichting-en opvoeding, terrein van arbeid en gezondheid -Settings: - Preventieve gezondheidszorg: Logo’s (website)website - Ziekenhuizen: oncologie, palliatieve eenheden, pediatrie,ziekenhuisscholen, cardiale revalidatie, MS-klinieken, brandwondencentra, pijnklinieken, zeepreventorium (muco, astma, obesitas), … - Bedrijfssector: personeelsdiensten, arbeidsgeneeskundige diensten, … - Onderwijs, vorming: CLB’s, vormingsdiensten,…