De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

EEN CASUS EUTHANASIE 24/06/2017 BASISCURSUS PALLIATIEVE ZORG

Verwante presentaties


Presentatie over: "EEN CASUS EUTHANASIE 24/06/2017 BASISCURSUS PALLIATIEVE ZORG"— Transcript van de presentatie:

1 EEN CASUS EUTHANASIE 24/06/2017 BASISCURSUS PALLIATIEVE ZORG

2 JEAN EN JEANNEKE September 2016

3 JEAN Man 78 j. 4 j. geleden hoog PSA  prostaatcarcinoom uitgezaaid. Hormonale therapie, nadien chemotherapie

4 JEAN Tot heden: zorgdrager voor Jeanneke Samenwonend met Jeanneke in zijn eigen appartement

5 Jean vraagt om, als het niet meer gaat, euthanasie te krijgen.
Wat doe je als huisarts? Wat wil je weten?

6 Jean : evaluatie bij gesprek
Aard van de aandoening? Ongeneeslijk: progressie ondanks behandeling. Lijden : hoe inschatten? subjectief? Quid invoelbaarheid, waarachtigheid? Is Jean nog cognitief in staat zichzelf te beoordelen? te begrijpen wat euthanasie betekent?

7 Jean : evaluatie bij gesprek
Herhaaldelijk = ≥ 2 keer Druk vanuit familie/omgeving? Is hier nog iets te bereiken met palliatieve zorg? Optekenen in medisch dossier

8 jean En nu?

9 Aard van de ziekte : ernstig en ongeneeslijk? Palliatief? Terminaal?
Jean : evaluatie door 2de arts = toetsing aan de wet : zie registratieformulieren Aard van de ziekte : ernstig en ongeneeslijk? Palliatief? Terminaal? Quid behandelingen? Onderzoek van huidige toestand en zorgnood

10 Jean : evaluatie door 2de arts = toetsing aan de wet
Te lenigen lijden? Nu al lijden? Cognitief vermogen? Psychiatrische factoren? Eigen idee en/of externe druk? Verzoekschrift? Wilsverklaring?

11 Jean : verslag aan huisarts:
Persoonlijk denk ik dat deze patiënt voldoet aan de juridische vereisten van de euthanasiewet. De uitvoering kan maar gebeuren indien het lijden groot genoeg is, wat de patiënt zelf zal aangeven. (meerderjarig, cognitief, palliatief en terminaal, eigen wil …)

12 Jeanneke: Bij een huisbezoek voor Jean wil Jeanneke mee sterven met Jean.
Pathologie : Sterke visusafname : nog één oog met 40% visus Ernstige evenwichtsstoornissen / PARKINSONISME VKF : geringe inspanningscapaciteit.

13 Jeanneke Wil samen sterven met haar partner, want die zal sterven, en haar zorgfiguur valt weg. Ze moet dan ook uit het appartement en wil niet naar een WZC. De familie kan haar niet opnemen in huis. Bovendien is ze quasi immobiel door haar pathologie.

14 Jeanneke: Wat te doen?

15 Jeanneke: 2de arts Diagnose= polypathologie Niet terminaal 3de arts raadplegen Verzoekschrift 14/9/2016

16 Jeanneke: 3de arts “Besluit: polypathologie, maar de vraag komt uit een psycho-existentieel lijden, wat voor mij psychiatrisch advies noodzakelijk maakt, en mogelijk behandelbaar/lenigbaar is.”

17 Jeanneke : wat kan je als huisarts hiermee doen?
 arts 1 en 2 geven verschillend advies

18 Jean: vraagt uitvoering van zijn euthanasie.
De euthanasie wordt uitgevoerd in aanwezigheid van de huisarts… En….

19 Jean: vraagt uitvoering van zijn euthanasie.
De huisarts heeft een opname geregeld op voorhand bij de psychogeriater !

20 Jeanneke: verslag van de psychogeriater.
“Opname i.v.m. een euthanasievraag na verschillende verlieservaringen (zoon overleden 2016, nu partner overleden, dochter met depressie) het voorbije jaar. Er werd besloten om nog niet onmiddellijk in te gaan op haar euthanasievraag.”

21 Jeanneke verhuist, in samenspraak met de kinderen, naar een serviceflat, met de afspraak dat de HA regelmatig haar bezoekt tot aan de zomer met in het achterhoofd de stervensvraag. Dan volgt desnoods een nieuw consult bij de psychogeriater. Ze is akkoord.

22 Jeanneke 26/2/2017 : ZH-opname omwille van een val met bekkenfractuur. Terug in flat, maar blijft zetelgebonden.

23 Jeanneke April 2017 : hernieuwde euthanasievraag omwille van niet meer bereiken van het kwaliteitsniveau van voor de bekkenfractuur  wat te doen?

24 Jeanneke Nieuw herhaald overleg/gesprek met patiënte Overleg VPK
Overleg familie Bespreek zonodig met andere collega, MBE PZ

25 Jeanneke Een nieuw verzoekschrift wordt opgemaakt, nu door een derde want het blijkt dat Jeanneke het nu nog moeilijk zelf kan schrijven. De huisarts moet dit attesteren waarom dit zo is… Er wordt besloten tot een vervroegd consult bij de pyschogeriater maar dit kan maar eind juni 2017

26 jeanneke Een week later wordt de huisarts ontboden door de VPK met de mededeling dat Jeanneke eigenlijk al weken weinig eet en frekwent maaltijden overslaat. Ze doet het niet opzettelijk (?), maar er is een ernstige verzwakking en een duidelijke vermagering. Ze wil ook niet meer praten…”Dit is allemaal niet belangrijk meer, jullie stellen maar uit …”

27 Wat zou je nu kunnen ondernemen?
jeanneke Wat is hier gebeurd? Wat zou je nu kunnen ondernemen?

28 Jeanneke De oorspronkelijk 2de arts wordt gevraagd langs te komen, en een korte herevaluatie te maken met aandacht voor terminaliteit.

29 Jeanneke wordt nu wel als terminaal beschouwd, en is gelukkig gestorven in het bijzijn van haar familie op 16/6/2017 met euthanasie.

30 Vragen?


Download ppt "EEN CASUS EUTHANASIE 24/06/2017 BASISCURSUS PALLIATIEVE ZORG"

Verwante presentaties


Ads door Google