Synthese artikel Risico’s, risicofactoren en kansen in de ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis. Lien Kaes 1BaOC.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zo werkt je oor ! Zo kun je geluiden horen…
Advertisements

De Reynell Taaltest en autisme
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Gehoor- en taal-spraakdiagnostiek bij (jonge) kinderen
KAREN SCHAUWERS Steven Gillis Paul Govaerts
Welbevinden bij kinderen met CI
De follow-up van NICU-kinderen met gehoorverlies na 3-5 jaar
Het ontwikkelingsperspectief
28 januari 2009 Auditieve mogelijkheden en taalontwikkeling bij kinderen met CI op de langere termijn Margreet Langereis Anneke Vermeulen.
Vergoedingsregeling dyslexie
Ludo Daems.
Meten van het emotioneel functioneren bij 9- tot 15-jarigen met een gehoorverlies Universiteit Leiden Instituut Psychologie, Sectie Onderwijs- en Ontwikkelingspsychologie.
Werken op afstand Onderzoek in Vlaanderen Michel Walrave (UA, 2004) Catherine Misonne.
Mythes over meertaligheid
Kansarmoede.
Korte Synthese Laleman Angelique.  1. Inleiding  2. Motorische ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis.  3. Het verband tussen evenwichtsstoornissen.
Taalontwikkelingsstoornissen ten gevolge van doofheid
Voeding bij dementie S. van Genuchten.
Autismespectrumstoornissen
A LS JE NIET KUNT ZIEN DAN BEKIJK JE HET MAAR Experimenteel onderzoek naar de effecten van ernst, persoonlijke verantwoordelijkheid en openheid op stigmatisering.
Dove en slechthorende kinderen
Dr.H.Knoors Griet Lauwers. - In 1982 maakte hij zijn intrede in dit vakgebied. - directeur van viataal diagnostisch centrum. - Hij richt zich ook nog.
Valerie Bommers Jill Vannieuwenhuyse
Drugs- en alcoholverslaving
ASS: wanneer zichtbaar?
Duikveiligheid Symposium Frank Tofield Duikerarts
Aangeboren gehoorverlies en ontwikkeling
McDD 12 september 2011 Yvonne Bijl.
Passend onderwijs in de Twinschool Dove, slechthorende en horende leerlingen samen naar school.
Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen
Symptoom van falende ziekenhuiszorg aan ouderen?
Perl Kohen1BaOAOICT en bronnen. Er is vaak onderkenning van dyslexie bij volwassenen →ontstaan en signaleren in de basisschoolleeftijd Sociaal-emotionele.
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com Leer - en gedragsproblemen.
Ouder-betrokkenheid en taal Technisch lezen
Autisme in de dagelijkse praktijk
Autismespectrumstoornis
Jong en oud met elkaar in gesprek
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
Vertraagde neurale uitrijping bij vroege diagnostiek naar slechthorendheid bij neonaten JR Hof JPL Brokx.
“Ontwikkeling van hoogbegaafde leerlingen en schoolse kenmerken”
Phelan-McDermid Oudercontactdag
Korte synthese artikel
Gehoor- en taal-spraakdiagnostiek bij (jonge) kinderen Wilma Klaster | klinisch linguïst Ruben Benard | klinisch fysicus – audioloog.
Verstandelijke beperking
Relaties en seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking
Onderwijs aan kinderen met aan autisme verwante stoornissen
Hoofdstuk 10: Taal- en leerstoornissen
Ontwikkeling van het jonge kind
Ontwikkeling van het jonge kind
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
ONTWIKKELING VAN HET JONGE KIND College 1 Inleiding module.
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Ontwikkelingspsychologie voor het Onderwijs
Weerbaarheid Ietske Siemann GZ psycholoog Radboudumc.
Door: Mevrouw drs. B.M. Tinselboer
Dove en slechthorende kinderen
Solvo, Betere hygiëne kan doof kind voorkomen, geraadpleegd op 4/12/2017 via
ADHD ADHD, als chaos overheerst Hermien De Backer Peter Raeymaekers
Kenniskring jobcoaching SBCM
De zorg voor kinderen met Downsyndroom
Intensieve begeleiding
Taal en Theorie les 3.4 Wat kan er misgaan bij het spreken, verstaan en lezen? Het proces van spreken Het proces van verstaan Afasie Dyslexie.
Congres ‘Nare jeugdervaringen’
Groeihormoon-stoornis..
Transcript van de presentatie:

Synthese artikel Risico’s, risicofactoren en kansen in de ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis. Lien Kaes 1BaOC

Inhoudstabel 1. Inleiding 2. Risico’s op diverse ontwikkelingsterreinen 3. Kansen voor optimale ontwikkeling op diverse terreinen 4. De rol van de kinderarts 5. Samenvatting 6. Bronnen

1. Inleiding Gehoorstoornis komt 10 -15 maal vaker voor bij te vroeg of te licht geboren kinderen. Incidentie bijna even hoog als die van Downsyndroom. < 3de levensjaar: taalverwerving meestal gestoord. 30-40% ook achterstand in ontwikkeling op een of ander gebied.

Indeling naar ernst van gehoorverlies volgens de WHO. Hoordrempel Spraakverstaan Spraak- ontwikkeling Doof Geen restgehoor Geen Zeer ernstig slechthorend >80 dB Ernstig slechthorend 61-80 dB Iets bij schreeuwen in het oor Ernstig gestoord Matig slechthorend 41-60 dB Bij luid spreken op 1 meter afstand Matig gestoord Mild slechthorend 26-40 dB Op normale sterkte op 1 meter afstand Licht gestoord

2. Risico’s op diverse ontwikkelingterreinen Communicatie 90-95% horende ouders Gevolgen bij een baby met een nog niet ontdekte ernstige gehoorstoornis: Missen informatie zoals emoties. - Gebrek aan stimulering van de taal > 3e levensjaar  ernstig achterblijven van het taalbezit. Kinderen met >60 dB  gebarentaal. Ontbreken van terugkoppeling van taal via gehoor bij kinderen met een gehoorverlies >60 dB leidt ertoe dat de spraakontwikkeling niet op gang komt.

Schoolprestaties gebrekkige taalontwikkeling  achterblijven leesniveau Minder ernstige graden van slechthorendheid  achterstand minder Maar onjuist verstaan van letters  ook problemen met schrijven en lezen. Leesniveau ook invloed op andere vakken bv. Wiskunde Sociale en emotionele ontwikkeling, gedrags- en emotionele problemen Slechthorende kinderen: - Spel minder gevarieerd - Armer fantasiespel Sociale isolatie neemt op later leeftijd toe. Het risico op ernstige gedrags- en emotionele problemen is toegenomen. (anderhalf keer vaker dan bij horende kinderen)

Samenhangende andere stoornissen Ongeveer de helft van de aangeboren gehoorstoornissen zijn verworven en de andere helft erfelijk bepaald. Ongeveer 1/3 van de erfelijk bepaalde hangen samen met andere stoornissen. De optelsom van stoornissen: 1+1>2 het nadelig effect van verscheidene stoornissen samen de som van de afzonderlijke delen meestal overtreft.

3. Kansen voor optimale ontwikkeling op diverse terreinen Gehoorrevalidatie hoe eerder met hoorapparatuur, des te kleiner het risico op onomkeerbare schade. Cochleaire implantatie Aangepast onderwijs Dovenscholen: speciale ‘klassenapparatuur’, gebarentaal en vingerspelling.

4. De rol van de kinderarts Wanneer kinderen gescreend zijn op een stoornis kan een verkeerd gevoel van veiligheid ontstaan  later optredende signalen niet meer herkennen. Kennis van de oorzaak van de gehoorstoornis is van belang voor: - vroege diagnostiek - behandeling

5. Samenvatting Aangeboren of op vroege leeftijd verworven gehoorstoornissen kunnen de ontwikkeling ernstig belemmeren. Kennis bij de meeste kinderartsen gering. Stoornissen op andere vlakken moeten ook zo vroeg mogelijk herkend en behandeld worden.

6. Bronnen http://www.erasmusmc.nl/47418/3473122/775 259/763635/hier2kinderarts.gif http://www.revalidatiecentrumdat.be/files/im ages/gehoor.jpg