De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Taalontwikkelingsstoornissen ten gevolge van doofheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Taalontwikkelingsstoornissen ten gevolge van doofheid"— Transcript van de presentatie:

1 Taalontwikkelingsstoornissen ten gevolge van doofheid

2 Inhoudstafel. 1. De taalontwikkeling van Dove kinderen: Perceptie en productie van spraak. 2.De taalontwikkeling van Dove kinderen. 3.Geletterdheid. 4.Besluit. 5.Bronnen.

3 1. De taalontwikkeling van Dove kinderen: Perceptie en productie van spraak.
Perceptie =de zintuiglijke waarneming van gesproken taal Ernstig–slechthorenden problemen met identificeren en herkennen van de snelle veranderingen in de intensiteit, frequentie en duur van het spraaksignaal Doven Problemen met de waarneming van kleine contrasten in spraak.

4 2.De taalontwikkeling van Dove kinderen.
Dove kinderen  sterk vertraagd. Beïnvloedende factoren: Het effectieve gehoorverlies, De aanleg voor spraakafzien Het afwezig/aanwezig zijn van bijkomende ontwikkelingsproblemen /omgevingsfactoren bv.communicatie– en taalaanbod in het gezin, de kwaliteit van de begeleiding,…

5 3.geletterdheid. Kenmerkend bij het lezen van doven= het globale, radende karakter . ! Veel doven zijn nauwlijks geletterd!

6 4.Besluit Hoe vroeger de problematiek voorkomt hoe groter de taalontwikkelingstoornissen 2 Tendensen in de dovenwereld: cochleaire implantatie voor steeds meer dove kinderen een realiteit geworden. Inruimen van een structurele plaats voor de Nederlandse Gebarentaal in opvoedings– en onderwijsprogramma's voor dove kinderen.

7 5.Bronnen KNOORS H. Taalontwikkelingsstoornissen ten gevolge van doofheid, in:KNOORS H. handboek stem-spraak-taalpathologie.


Download ppt "Taalontwikkelingsstoornissen ten gevolge van doofheid"

Verwante presentaties


Ads door Google