Synthese: “Zorg voor verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht.”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Risicovolle huurders, mogelijkheden voor woningcorporaties
- Organisatie en integrale samenwerking
Veranderingen in rol Familieraden
Do we help or do we hinder? Michiel Bähler GGZ -NHN
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Pilot Wmo-Wwb Amsterdam Conferentie Werk maken van ondersteuning: relatie Wmo-Wwb 5 oktober 2006.
PROGRAMMA WORKSHOP Wie zijn wij en wat doen we: (30 minuten)
Harry Meijerink.
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Doel bijeenkomst: informeren en enthousiasmeren kansen aansluiting beleid centrumgemeenten bespreken.
“We willen dat jeugdigen kansen krijgen zich te ontwikkelen en naar vermogen mee te doen in de samenleving” Visie Eigen KrachtIntegrale AanpakMaatwerk.
In voor Zorg 10 februari 2010 Samenwerkingstraject gemeente ‘s Hertogenbosch – Zorginstellingen Carla Klomp Frank Pleijers.
Cliënt Wil zo lang mogelijk onafhankelijk / zelfstandig blijven
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Skaeve Huse Tilburg WONENBREBURG.
juni Transitie jeugdzorg
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Begeleidingsplannen GGZ
Outreachende zorg en bemoeizorg in de ggz
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
OGGZ (ongevraagde geestelijke gezondheidszorg)
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Samenvatting.  Tussen 2000 en tijdelijke en 8 permanente hostels opgericht in Utrecht: ◦ Eenvoudige overnachtingsmogelijkheden voor vb verslaafden,
24 september 2014 Vinden en binden Behoefteschatting bijzondere jongerenhuisvesting Rotterdam, Alex Hekelaar Onderzoeker Sociaal-Wetenschappelijke.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Gera van der Woude – beleidsadviseur cluster care 28 januari 2011
Bemoei je ermee! Bemoeizorg in de verslavingszorg en de GGZ
Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3.
Rollen van gemeenten op het gebied van gezondheid en zorg PH-Forumdebat 25 januari 2005.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Presentatie Presentatie door Elja Barten en John v/d Kimmenade van Stichting Welzijn Laarbeek.
Dak- en thuisloze jongeren met zwaardere problematiek tussenrapportage, 2 e meting Cas Barendregt, Jessica Baars, Marianne Snijdewind en Carola Schrijvers.
FADO 2011 Stigmatisering van Verslaafden ‘In de driehoek’, Utrecht, 17/11/2011 Masha Spits & Suzan Oudejans Mark Bench VOF.
SSeGA Staat voor: Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen.
Doorstromen in de Rotterdamse maatschappelijke opvang. Cas Barendregt, Barbara van Straaten & Carola Schrijvers.
Tweede bijeenkomst minor agoog in de GGZ
Project oriëntatie op het beroep Lesweek 1 VSR1F.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
Tussen wal en schip 2 februari Wie is De Lichtenvoorde? De Lichtenvoorde ondersteunt en begeleidt mensen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Monitor Sociaal Kwetsbare Groepen Carolien van den Brink.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Bed Bad brood Laagdrempelige opvang van thuislozen Jasmine Marechal-1Basw AO.
Evangelisch Begeleidingscentrum Klaas van der Hoeven.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Bestuurlijke aanbesteding Beschermd wonen en 24-uursopvang Fysieke overlegtafel 9 juni 2016.
Maatschappelijke Zorg ZHZ Adviescommissie 14 juni 2011.
Zorgmijding in de verstandelijke gehandicaptenzorg Jannie Boomsma, december 2008.
Ledenvergadering De WMO op Slochter schaal.. Ledenvergadering Wat is de WMO. De WMO is een nieuwe zorgwet.De WMO is een nieuwe zorgwet. Legt de uiteindelijke.
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
Shop & spot 46 Hulpverlening - opvang - dienstverlening en kenniscentrum voor sekswerkers en slachtoffers mensenhandel (seksexploitatie en overige uitbuiting)
Vroegsignalering OGGZ Klein, Snel en Samen
MEE maakt meedoen mogelijk
Landelijke expertbijeenkomst coördinatoren woonoverlast De Amersfoortse aanpak 15 september 2016 / Renate de Wit.
Housing First Benadering
‘Maatschappelijke zorg & ambulantisering in de GGZ’:
Visie ontwikkeling les 4
Wmo beleid in de Drechtsteden
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Skaeve huse “Iedereen onderdak”.
Transcript van de presentatie:

Synthese: “Zorg voor verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht.” Sonja van Rooijen en Dorinda Maas

Project BinnenPlaats: wat? Waarom? Een te hoog aantal verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht (ze leefden in armoedige omstandigheden en zorgden voor veel overlast.) Oplossing => Project BinnenPlaats Taken: - Leefsituatie en gezondheid van verslaafde dak- en thuislozen verbeteren. - Bijdragen bij de afname van overlast en criminaliteit.

Project BinnenPlaats: wat? Oprichten 8 hostels 24-uursopvangvoorziening 25 per hostel Hostel Maliehof en Hostel Wittevrouwen: voor drugsverslaafde dak- en thuislozen Hostel Hogelanden: voor alcoholverslaafde dak- en thuislozen, zwerfjongeren en verslaafde cliënten met complexe problemen SBWU: Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht: biedt begeleiding en huisvesting aan mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblemen. http://www.sbwu.nl/?contentId=4100 OGGZ: Openbare Geestelijke Gezondheidszorg Groningen: men is verantwoordelijk voor het bevorderen van de gezondheid, veiligheid en veiligheid van de burgers. http://www.oggzgroningen.nl/

Succesfactoren van deze aanpak Breed gedeelde zorgvisie Er wordt hulp geboden voor mensen die niet in staat zijn om iets te veranderen aan hun levensomstandigheden. Een sluitende zorgketen Goede relaties tussen organisaties (gemeente, ggz, politie, verslavingszorg,… vormen een keten). Politieke en bestuurlijke daadkracht Overlast kan gesignaleerd, voorkomen en bestreden worden.

Zorgvisie SBWU Divisie OGGZ hanteert als uitgangspunt: Verslaafde dak- en thuislozen zijn niet in de eerste plaats ‘zorgmijders’ of overlastgevers, maar mensen met overwegend chronische en ernstige ggz-problematiek. Men wil voor iedere cliënt een passende, veilige en ondersteunende omgeving creëren waar hij ondanks zijn beperkingen zo zelfstandig mogelijk volgens zijn eigen wensen kan functioneren.

Zorgvisie Uitgangspunten: Toegankelijkheid van zorg Continuïteit van zorg Verhoging kwaliteit van leven Acceptatie drugsgebruik Creëren van een thuismilieu Centraal stellen van de zorgvraag …

Werkwijze Bemoeizorgattitude = begeleiders houden op eigen initiatief de vinger aan de pols over de leefomstandigheden van cliënten en bieden ook advies en ondersteuning aan. Niet gericht op bestrijden van verslaving. Methodisch werken = de medewerkers laten de cliënten niet los, ook al willen zij in eerste instantie misschien geen hulpverlening aanvaarden. (vertrouwensband!) Begeleidingsmethodiek = eerst materiële problemen aanpakken, vervolgens de verslavingsproblemen. (vertrouwensband!)

Resultaten Relevantie van het zorgaanbod SBWU springt in op het tekort aan begeleiding en woonvoorzieningen. SBWU biedt zorg aan cliënten met complexe problemen. SBWU richt zich op woonbegeleiding versus opvang (bed, bad, brood) SBWU schenkt aandacht aan de psychische gezondheid van cliënten.

Resultaten Bereikbaarheid juiste doelgroep SBWU biedt zorg aan verslaafde dak- en thuislozen die gerekend worden tot de zorgwekkende zorgmijders die zichzelf verwaarlozen en veelal overlast veroorzaken op straat. (Velen waren niet meer welkom in andere voorzieningen.) Resultaten ambulant OGGZ-team Tevredenheidsonderzoek bij cliënten => Begeleiders: spilfunctie in het leven van de cliënten => Uitstroom: 2004: 7 – 2005: 10 => Instroom: 2004: 69 – 2005: 40

Resultaten Resultaten Hostel Maliehof Tevredenheid betrokkenen + cliënten komen tot rust en hebben een minder gejaagd leven + sommige cliënten kunnen zelfs doorstromen naar een zelfstandige woning mbv ambulante begeleiding + weinig negatieve uitstroom Tevredenheid betrokkenen Goede samenwerking met externe partners Groot deel van cliënten is tevreden van zijn begeleider Medewerkers zijn uitnodigend en flexibel

Wat in de toekomst? Men zoekt antwoorden op volgende vragen: Moet men zich beperken tot basale ondersteuning, of kan van cliënten méér verwacht worden? In hoeverre laat men zich leiden door wat bewoners zelf zeggen te willen? … Men moet blijven investeren in de kwaliteit van de zorg!