28.11.2012 Staatshervorming Wijzigingen in de kieswetgeving.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het bestuur van België Wereldoriëntatie les 3
Advertisements

B-H-V in 2 minuten klikken om verder te gaan.
Ato Harley Pempamsie vzw 5 October 2012
De Vlaamse Gemeenschapscommissie onder de Loep. België een puzzel.
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
De nieuwe wetgevingsprocedures
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
BHV in minder dan 3' uitgelegd echt waar !!!.
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Door het bos de bomen zien …
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Cied en Biometrie F. Maes. Agenda •Elektronische identiteitskaart van Belg 10 jaar geldig -Stand van zaken •Project Biometrie -Stand van zaken.
2 en 4 juli 2013 Invoering van de biometrische gegevens in de verblijfstitels Informatiebijeenkomsten voor alle gemeenten van het Koninkrijk België.
DSH infovergadering Stand van zaken Leuven 2 februari 2009.
Pag. GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN Pag. INHOUDSOPGAVE 1. DE VERKIEZINGEN –STEMRECHT, ZETELVERDELING, … 2. HET GEMEENTEBESTUUR –DE VORMING VAN EEN.
Vlaams Parlement, 28 februari 2014
Hoe belangrijk zijn verkiezingen? Een historische terugblik E. Gerard Lerarendag Vlaams Parlement 28 februari 2014.
B-H-V in enkele minuten.
Deel C: Participatie (p ) Participatie = inspraak = luistert men naar mijn mening?  in het gezin?  op school?  in België?
De hervormde Senaat en de samenvallende verkiezingen Koen Muylle, referendaris bij het Grondwettelijk Hof en praktijklector aan de KU Leuven.
VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE
Algemene beschouwingen bij de Zesde Staatshervorming Willem Verrijdt Referendaris bij het Grondwettelijk Hof Vrijwillig wetenschappelijk medewerker KU.
Ontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister” I. Delhez
Verkiezingen 2014 E. Van Verdegem. Verkiezingen 2014 Welke verkiezingen? Agenda Belangrijkste wijzigingen Varia
19 juni 2013 Elektronisch stemmen in België Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Dienst Verkiezingen ( David.
Loopbaanexamen naar niveau A Loopbaanexamen naar niveau A: grondwettelijk recht Prof. Dr. Kaat Leus 10 maart 2009.
6.2: Naar een Verenigde Staten van Europa
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Werkgroep Activering 21 maart Agenda  De omzendbrief betreffende de verplichting voor de OCMW’s om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke.
Presentatie VSC,De toekomst van de technische arbeidsmarkt IV, Dossier Duyvis, 19 maart 2013 p. 01/12 Dossier Duyvis Best practice.
CD&V, Wetstraat 89, 1040 Brussel 1 Bovenlokale Bestuursverkiezingen 2010.
Hoofdstuk 6 Democratisering
Hoofdstuk 4 EU-instellingen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Belgische Politieke Context
De nieuwe regels van de onafhankelijkheid van de commissaris
‘Rechten van de patiënt’ Gent, 28 januari 2003 Werkgroep Klinische Biologen West-Vlaanderen & Gentse Apothekers Biologen UITEENZETTING DOOR Prof. K. Schutyser.
Europa – Europese unie. KEN JE LANDEN ?! België A C D E B F G H is geen van de andere letters.
De wetgevende macht Charles de Montesquieu Wetgevende macht
1 Kabinet van de Staatssecretaris voor Staatshervorming en voor de Regie der Gebouwen Cabinet du Secrétaire d’Etat aux Réformes institutionnelles et à.
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 14 april 2010.
De allerslimste groep ter wereld!
Voornaam Naam / 8 mei 2007 Subtitel van de presentatie Lerend netwerk Schepenen Lokale Economie Leuven 25 mei 2012.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
Recht.
Enkele nuttige weetjes… Ken je land!
NEDERLAND EN DE EUROPESE REGELGEVING TOTSTANDKOMING IMPLEMENTATIE EFFECTEN RECHTSBESCHERMING.
HLB Van Daal & Partners, opgericht in 1979, is een ambitieuze accountants- en belastingadviesorganisatie met 8 kantoren in Midden- en Oost-Brabant.
Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie en algemene staatsinrichting.
Het complexe België.
1.4 De Belgische grondwet & de staatsstructuur
POLITIEK.
Mediprima De hervorming van de medische hulp uitgevoerd door de OCMW’s LENTE 2015.
België en Europa in verkiezingstijd Stellingenspel.
Opvang asielzoekers: een menselijk en daadkrachtig beleid 04/09/2015.
1 De P&V Groep bestaat uit de merken P&V, VIVIUM, Actel, PNP, Euresa-Life en Arces Le Groupe P&V est composé des marques P&V, VIVIUM, Actel, PNP, Euresa-Life.
Hoe werkt een gemeente? Welkom Opdracht vandaag Gemeente werkt met Bureaucratie Democratie Schema Beleid Maken Vaststellen Toepassen Conclusie.
§5: Nederland kiest! Eens per 4 jaar stemmen voor politieke organen: -Tweede kamer -Provinciale Staten -Gemeenteraad Eens per 5 jaar stemmen voor: -Europees.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
België 3 Gewesten het Waalse Gewest het Vlaamse Gewest
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Op sneeuwklas in Zwitserland
België.
B-H-V in 2 minuten klikken om verder te gaan.
Provincie Noord-Brabant
Nederland en de rest van de wereld
B-H-V in 2 minuten klikken om verder te gaan.
B-H-V in 2 minuten klikken om verder te gaan.
§5.4 Samenwerken in Europa
Opleiding voorzitter stemopnemingsbureau
Transcript van de presentatie:

Staatshervorming Wijzigingen in de kieswetgeving

Staatshervorming De wetten van (BS van ): nieuwigheden en invloed op de verkiezingen Gevolgen op korte en middellange termijn Voortzetting van de staatshervorming

BHV BHV gesplitst voor de Kamer -Vroeger: kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en kieskring Leuven -Nu: kieskring Brussel-Hoofdstad en kieskring Vlaams-Brabant -Eveneens splitsing voor EU maar niet voor de Senaat Nieuwe kantonindeling voor de Kamer -Kanton Sint-Genesius-Rode: Sint-Genesius-Rode, Drogenbos, Linkebeek, Wemmel, Kraainem en Wezembeek-Oppem

BHV Opgelet: verdeling enkel geldig voor de Kamer, Europa en de Gewesten Bij vervroegde wetgevende verkiezingen Kamer-Senaat  ingewikkelde situatie KamerSenaat Sint-Genesius-Rode Halle Drogenbos Linkebeek WemmelMeise Kraainem Zaventem Wezembeek-Oppem

BHV Stemming GebiedKamerEUSenaat Brussels Hoofdst. Gewest Kieskring Brussel- Hoofdstad Frans of Nederlands college Provincie Vlaams- Brabant* Kieskring Vlaams- Brabant Nederlands college De kieskring BHV bestaat nog steeds. * Kanton Sint- Genesius- Rode Brussel- Hoofdstad of Vlaams- Brabant Frans of Nederlands college

Stemming van de Belgen in het buitenland Objectieve aansluitingscriteria in België Noodzaak medewerking RR De inschrijving als kiezer blijft geldig (herinschrijving bij elke verkiezing niet meer nodig) behalve voor de stemming per briefwisseling Als een kiezer niet stemt  opnieuw inschrijven

Stemming van de Belgen in het buitenland Gewestelijk stemopnemingsbureau Elektronisch pv voor de gewestelijke stemopnemingsbureaus Ingewikkelde gevallen

Politieke geloofwaardigheid Opgelet inwerkingtreding op en van toepassing bij Europese verkiezingen Niet meer mogelijk om titularis en opvolger te zijn op dezelfde lijst. Niet meer mogelijk om kandidaat te zijn voor verschillende verkiezingen bij gelijktijdige verkiezingen. Verlies van zetel in geval van verkiezing voor een andere Raad

Constitutieve autonomie Uitbreiding van de constitutieve autonomie van de deelstaten door hun toe te staan om bijkomende regels te maken voor samenstelling: -Wijziging van de regels over de opvolgers -Devolutief effect van de kopstem -Invoering van een gewestelijke kieskring In de toekomst zullen voornoemde parlementen zelf deze zaken kunnen regelen

Voortzetting van de staatshervorming Rechtstreekse verkiezing van de Senaat  eind 2013? Gelijktijdigheid van de verkiezingen: legislatuur van de Kamer van 5 jaar  te nuanceren Verbod op wijzigingen van de kieswetgeving minder dan een jaar voor de verkiezingen  ??? Werk dat moet gebeuren door een parlementaire commissie voor de invoering van een federale kieskring

Punten om toe te voegen Gevolg studie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten: wens om in het Kieswetboek te voorzien in de bekendmaking van de resultaten per gemeente (maar nog steeds met totalisatie per kanton) Nieuwe verdeling van de zetels in de Kamer bekend te maken ten gevolge van de bevolkingscijfers van