De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BHV in minder dan 3' uitgelegd echt waar !!!.

Verwante presentaties


Presentatie over: "BHV in minder dan 3' uitgelegd echt waar !!!."— Transcript van de presentatie:

1 BHV in minder dan 3' uitgelegd echt waar !!!

2 Even terug in de tijd… 1830: Bij het ontstaan van België kozen de oprichters van België voor het Frans als landstaal. Het Frans werd de taal van de regering, het parlement, de administratie, de kerkelijke overheid, het leger, de wetgeving, het gerecht, het hoger en middelbaar onderwijs, de diplomatie en het bedrijfsleven.

3 1921 Toen duidelijk werd dat het onmogelijk was om Vlaanderen geheel te verfransen, kozen de politici niet voor een tweetalig België maar voor een ééntalig Wallonië en een ééntalig Vlaanderen. Maar ze konden zich nooit neerleggen bij het logische gevolg: de ééntaligheid van Vlaanderen.

4 Wat gebeurde er in 2002? De traditionele kiesarrondissementen
OK. Maar er komt geen provinciale kieskring Vlaams-Brabant. Daar blijft de oude kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) én wordt een kieskring Leuven gevormd. De traditionele kiesarrondissementen worden opgeheven en vervangen door provinciale kiesomschrijvingen.

5 Hoe zit dat met die indeling?
De kieskringen vallen dus overal samen met de grenzen van de provincies m.u.v. Vlaams-Brabant. De kieskringen vallen dus overal in of samen met de grenzen van het Nederlandse (groen) of het Franse (blauw) taalgebied. We laten het Duitstalig gebied (oranje) even buiten beschouwing. Er is één uitzondering: Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Brussel vormt een eigen gewest in België en is officieel tweetalig. Halle-Vilvoorde ligt in het Vlaamse gewest en is dus Nederlandstalig.

6 Wat is het gevolg? Franstalige lijsten staan op de kiesbrief in heel Halle-Vilvoorde. De Franstaligen uit Brussel , maar ook uit heel Wallonië (bij Europese en senaatsverkiezingen) kunnen dus stemmen ronselen in Nederlandstalig gebied, van Zemst (bij Mechelen) tot Galmaarden (bij Geraardsbergen). Omgekeerd kan het niet. Vlaamse partijen die opkomen in Brussel-Halle-Vilvoorde kunnen voor hun lijst geen stemmen verwerven in Waals-Brabant.

7

8 BHV= discriminatie 26 Februari 2003 Uitspraak van het Arbitragehof (nu grondwettelijk hof): de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is ongrondwettelijk. Overal provinciale kieskringen invoeren, behalve in Vlaams-Brabant? Dat is discriminatie en dat mag niet van de grondwet.

9 DUS ? De splitsing van BHV, dus een kieskring Vlaams-Brabant, is een grondwettelijk recht. BHV moet gesplitst worden zonder compensaties, toegevingen of wat dan ook aan de Franstaligen. Niemand marchandeert toch over zijn/haar grondwettelijk recht?

10 Ben je het met ons eens? Wil je meer inlichtingen? Eén adres
Voor onafhankelijkheid en samenwerking    Passendalestraat 1a, 2600 Berchem  


Download ppt "BHV in minder dan 3' uitgelegd echt waar !!!."

Verwante presentaties


Ads door Google